کمردرد چیست؟
کمردرد، مشکلی است که بسیاری از مردم آن را تجربه میکنند. این عارضه علل متفاوتی دارد اما به سادگی میتوان از آن پیش گیری کرد. برای مثال باید یاد بگیرید چگونه بایستید یا بنشینید، همچنین باید نحوه بلند کردن صحیح اجسام و ورزش کردن را بیاموزید. در این مقاله همراه ما باشید تا روش های درمان کمردرد در منزل آشنا شوید.
اگر احساس کمر درد دارید و درد شما به گونه ای است که نیاز به ویزیت پزشک دارید، می توانید این خدمات را از مرکز درمان در منزل همراز دریافت نمایید. از آن جایی که اکثر بیمارانی که دچار کمر درد هستند، در حرکت مشکل دارند و مراجعه به مراکز درمانی برایشان، دشوار است، مرکز همراز امکان انجام فیزیوتراپی در منزل به صورت شبانه روزی فراهم کرده است. به علاوه جهت تشخیص درست بیماری امکان رادیولوژی در منزل نیز ممکن است نیاز باشد که می بایست با نظر و تحت ویزیت پزشک متخصص برای شما تجویز کنند . در نتیجه شما می توانید در بهترین حالت علت درد خود را بیابید و با توجه به تجویز پزشک به درمان آن بپردازید. تمام پزشکان و پرستاران ما مجرب و متخصص هستند و در کمتر از یک ساعت با بهترین تجهیزات در شمال تهران، جنوب، شرق و غرب تهران و حتی کرج، در محل شما اعزام می شوند . جهت ثبت درخواست، با ما تماس بگیرید. ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸ – ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶
چه زمانی کمردرد جدی است؟
باید در موارد ذیل با پزشک خانواده خود تماس بگیرید:
- درد از سمت پاها به زیر زانو امتداد مییابد.
- ساق پا، پا، کشاله ران یا ناحیه مقعد بیحس شده است.
- اگر دچار تب، حالت تهوع، استفراغ، درد در ناحیه شکم و ضعف شدهاید یا به شدت عرق میکنید.
- نمیتوانید خود را کنترل کرده و به موقع به توالت برسید.
- درد به دنبال یک آسیب ایجاد شده است.
- درد بسیار شدید است و قادر به حرکت نیستید.
- درد پس از 2 تا 3 هفته بهبود نمییابد.
چه عواملی باعث بروز کمردرد میشوند؟
عوامل متعددی به کمر آسیب رسانده و باعث درد میشوند از جمله کشیدگی ماهیچه یا اسپاسم، پیچ خوردن رباطها (که استخوان را به استخوان متصل میکنند)، مشکلات مفصلی یا جابجا شدن دیسک کمر. رایجترین عامل، به کارگیری ماهیچهها در فعالیتی است که به آن عادت ندارید؛ برای مثال بلند کردن مبلمان سنگین یا انجام کارهایِ (سنگین) حیاط خانه. برخی سوانح غیر قابل پیش بینی مثل زمین خوردن یا تصادفات رانندگی هم میتوانند باعث بروز کمردرد شوند.
جابجا شدن دیسک (که به آن فتق دیسک هم میگویند) زمانی روی میدهد که دیسکِ بین مهرههای ستون فقرات جابجا شده و به اعصاب اطراف خود فشار وارد میکند. این حالت معمولاً به واسطه پیچ و تاب خوردن هنگام بلند کردن اجسام ایجاد میشود. بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه، علت بروز این حالت را نمیدانند. در بسیاری از موارد، مشکلات ناشی از جابجا شدن دیسک یا سایر دردهای ناحیه کمر را میتوانید به روشهای ذیل برطرف کنید.
درمان کمردرد در منزل
چه کنم تا درد تخفیف یابد؟
بهترین حالت برای زمانی که کمردرد دارید، این است که به پشت بر روی زمین بخوابید و بالشی را زیر زانوهای خود قرار دهید. در این حالت لگن و زانوها خم شدهاند. میتوانید پاهایتان را بر روی صندلی قرار دهید یا میتوانید با کمک بالش زیر زانوها، لگن و زانوها را در حالت خمیده نگهدارید. با این کار فشار و وزن از روی کمرتان برداشته میشود.
برای کاهش درد در ناحیه کمر، باید به مدت 1 تا 2 روز به این شیوه استراحت کنید. اگر مدت استراحت بیشتر از این زمان باشد، ماهیچههایتان ضعیف میشوند، بنابراین روند بهبودی کند میشود. حتی اگر احساس درد دارید، باید هر روز چند دقیقه قدم بزنید تا به قویتر شدن ماهیچههای کمرتان کمک کنید.
چه کارهای دیگری برای کاهش درد میتوان انجام داد؟
پدهای گرم کننده به کاهش درد ناشی از اسپاسم عضلانی کمک میکنند. هر بار فقط به مدت 20 تا 30 دقیقه از آنها استفاده کنید. استفاده از کیسه یخ یا ماساژ نیز برای کاهش درد مناسب است.
برخی داروها که بدون نسخه به فروش میرسند و برای کاهش درد یا تورم مفید هستند عبارتند از: آسپرین، استامینوفن، ناپروکسن و ایبوپروفن.
آیا برای مشکلات مداوم کمر میتوان کاری کرد؟
درمان مشکلاتِ مداوم کمر باید بر اساس علت اصلی بروز مشکل تعیین شوند. برای مثال کاهش وزن (داشتن اضافه وزن، کمردرد را بدتر میکند). بنابراین باید ورزش کرده و وضعیت ایستادن، نشستن یا خوابیدن خود را بهبود بخشید.
بهترین شیوه نشستن چیست؟
در حالی روی صندلی بنشینید که پشت شما کاملاً صاف است یا از پشتیبان کمر استفاده میکنید. زانوها باید اندکی بالاتر از باسن قرار گیرند. صندلی خود را برای این حالت تنظیم کنید. همچنین میتوانید از یک چهارپایه کوتاه یا حائلهای نصب شده در صندلی برای بالاتر نگه داشتن زانو از باسن استفاده کنید. زمانی که بر روی صندلی نشستهاید و قصد دارید به یک سمت چرخش کنید، کل بدن را بچرخانید و هرگز کمر خود را خم نکنید.
هنگام رانندگی، صاف بنشینید و صندلی را به سمت جلو ببرید. با این کار نیازی به خم شدن جهت دسترسی به کنترلها نخواهید داشت. اگر قصد دارید برای مدت طولانی رانندگی کنید، یک بالشتک کوچک یا یک حوله لوله شده را بین کمر و صندلی قرار دهید.
بهترین حالت ایستادن چیست؟
اگر باید برای مدت طولانی بایستید، یک پای خود را بر روی یک چهارپایه کوتاه قرار دهید تا از فشار وارده بر روی کمر بکاهید. هر 5 تا 15 دقیقه باید پای دیگر را بر روی چهارپایه قرار دهید. وضعیت ایستادن صحیح عبارتست از: قرار گرفتن گوشها، شانهها و باسن در یک خط مستقیم و این در حالی است که سر به سمت بالا و شکم به سمت عقب متمایل است.
بهترین حالت برای خوابیدن چیست؟
بهترین حالت این است که روی یک پهلو بخواهید و زانوهایتان را خم کنید. یک بالش زیر سرتان قرار دهید به نحوی که از گردن پشتیبانی کند. همچنین میتوانید یک بالش را بین زانوهای خود قرار دهید.
اگر عادت دارید به پشت بخوابید، یک بالش را زیر زانوها و یک بالش کوچک را زیر کمر خود قرار دهید. هرگز برروی شکم نخوابید مگر اینکه یک بالش را زیر باسن قرار داده باشید.
از تشک سفت استفاده کنید. اگر تشک بسیار نرم است میتوانید از یک تخته چندلایه به ضخامت نیم اینچ زیر تشک استفاده کنید تا آن را محکم نگه دارد.
نکاتی برای پیش گیری از کمردرد:
- هرگز برای بلند کردن اجسام خم نشوید. ابتدا زانوهای خود را خم کنید و سپس چمباتمه بزنید و سپس اجسام را بلند کنید. پشت خود را صاف نگه داشته و جسم مورد نظر را در نزدیکی بدن خود نگه دارید. هنگامی که اجسام را بلند کردهاید، از کمر نچرخید.
- اگر قرار است اجسام سنگین را حرکت دهید، بهتر است آنها را هل دهید و اقدام به کشیدن اجسام سنگین نکنید.
- اگر باید ساعات طولانی پشت میز کار، پشت فرمان اتومبیل یا کامیون بنشینید، هر چند وقت یک بار استراحتی به خود داده، از جای خود بلند شوید و چند حرکت کششی انجام دهید.
- همیشه کفشهای بدون پاشنه (صاف) یا پاشنه کوتاه (دو و نیم سانتی متر یا کوتاهتر) بپوشید.
- به طور منظم ورزش کنید. داشتن یک شیوه زندگی بی تحرک، به ایجاد کمردرد کمک میکند.
چه ورزشهایی برای قویتر شدن کمر مفید هستند؟
برخی نرمشهای خاص به قویتر شدن کمر کمک میکنند. برای اینکه بتوانید ماهیچههای کمر خود را به آرامی کشش دهید، بر روی زمین به پشت دراز بکشد، سپس زانوهای خود را خم کنید، به آرامی زانوی چپ را تا قفسه سینه خود بالا بیاورید. در این حالت باید کمرتان را بر روی کف اتاق فشار دهید. این وضعیت را به مدت 5 ثانیه حفظ کنید. به حالت اولیه بازگردید و یک بار دیگر همین حرکت را با زانوی راست انجام دهید. میتوانید این حرکت را 10 بار با یک پا و سپس با پای بعدی انجام دهید.
اگرچه برخی نرمشهای خاص برای تقویت کمر مفید هستند اما مهم است که عموماً، فعال باشید. شنا کردن و پیاده روی از جمله نرمشهای مفید هستند که به بهبود کلی و تناسب اندام شما کمک میکنند.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- علت احتمالی کمردرد من چیست؟
- بهترین روش تسکین درد چیست؟
- چگونه میتوان از آسیب دیدن کمر پیش گیری کرد؟
- مطالب زیادی در مورد تقویت عضلات محوری ستون فقرات شنیدهام. آیا تقویت این عضلات به بهبودی من کمک میکند؟ چه نوع ورزشهایی به تقویت این عضلات کمک میکنند؟
- آیا انجام دادن سایر ورزشها، برای من بی خطر است؟ چه نوع ورزشهایی باید انجام دهم؟
- آیا به اعمال تغییراتی در سبک زندگی نیاز است؟
خدمات پزشکی همراز شامل
ویزیت پزشک عمومی متخصص عفونی- داخلی – بیهوشی- قلب- جراح- روانپزشک و انجام پروسیجرهای پزشکی در منزل
خدمات پیرا پزشکی شامل
فیزیوتراپی- کاردرمانی- گفتاردرمانی- مامائی
فروش و اجاره تجهیزات پزشکی شامل
تخت برقی و بیمارستانی – تشک مواج سلولی و تخم مرغی –دستگاه اکسیژن ساز- کپسول اکسیژن – پالس اکسیمتر- ونتیلاتور- مانیتور- بای پپ- آمبوبگ- لارنگسکوپ- کیف احیا- فشارسنج- ویلچر- واکر- عصا – فتوتراپی
خدمات آزمایشگاهی شامل
انواع مختلف نمونه گیری (خون –سپتوم- زخم- کووید 19-IGM- IGG) در منزل
خدمات پرستاری و کمک پرستاری
کنترل علائم حیاتی – سرم تراپی- تزریقات – کنترل قند خون و بخیه – گچ گیری- بازکردن گچ- سونداژ- سوند بینی و معده –شستشوی گوش- پانسمان ساده – پانسمان سوختگی – پانسمان زخم بستر- پانسمان پای دیابتی
ارائه خدمات ICU و CCU و POST ICU
ارائه خدمات پاراکلینیکی شامل
انجام سونوگرافی و ماموگرافی در منزل