اضطراب چیست؟
اضطراب واژه ای است برای توصیف احساس نگرانی، ناآرامی، ترس، هراس، دلواپسی یا بیقراری. احساس عادی اضطراب یک سیستم هشداردهنده است که احتمال بروز یک خطر را هشدار میدهد. برای مثال، فرض کنید که به خانه آمده اید و یک سارق را در اتاق نشیمن مشاهده میکنید. ضربان قلب شما افزایش مییابد. کف دستانتان عرق میکند. افکار در ذهنتان سرعت میگیرند. در این موقعیت، اضطراب به شما کمک میکند تا برای فرار از خطر اقدام کرده یا کمک بگیرید. در برخی موقعیتهای عادی که سرتان شلوغ میشود، اضطراب به شما انرژی میدهد تا همه کارها را انجام دهید. اما گاهی اوقات اضطراب از کنترل خارج شده، احساس ترس و وحشت بی مورد بر شما مستولی میشود. این نوع اضطراب میتواند زندگی شما را مختل کند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا علل و عوامل و روش های درمان انواع اضطراب به خصوص درمان اختلال اضطراب فراگیر را بیاموزیم.
به طور کلی اگر احساس اضطراب شدیدی در طول روز دارید و پس از خواندن این مقاله احساس کردید که دچار اضطراب فراگیر هستید، می توانید با مرکز درمان در منزل همراز تماس بگیرید. این مرکز با اعزام پزشکان ماهر و مجرب در تهران در کمتر از یک ساعت به یاری شما می شتابد، مرکز همراز در تمامی تخصص ها نیرو دارد که می توانند برای انواع مشکلات و بیماری های شما اعزام شوند، به عنوان مثال ویزیت پزشک عمومی در منزل، سرم تراپی ، رادیولوژی، ویزیت روانشناس در منزل و… . برای کسب اطلاعات بیشتر، آگاهی از تعرفه ها و ثبت درخواست با ما تماس بگیرید.
آیا انواع مختلفی از اضطراب وجود دارند؟
بله. اضطراب میتواند یک احساس فراگیر از نگرانی، یک حمله ناگهانی از احساسات که باعث دستپاچگی میشوند، یا ترس از یک موضوع یا یک رویداد خاص باشد.
اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
اختلال اضطراب فراگیر یعنی یک اضطراب دائمی که ارتباطی با هیچ موضوع یا رویداد خاص ندارد و بسیار بزرگتر از حد انتظار شما میباشد. برای مثال، فرد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر همیشه نگران کودکی است که از نظر جسمانی کاملاً سالم است.
حدود 4 میلیون از بزرگسالان در ایالات متحده به اختلال اضطراب فراگیر دچار هستند. شیوع این اختلال در خانمها بیشتر از آقایان است. این اختلال بیشتر بر افرادی تأثیرگذار است که اوایل دهه سوم زندگی خود را میگذرانند.
علائم اختلال اضطراب فراگیر
چطور بدانیم که به اختلال اضطراب فراگیر دچار شدهایم؟
اغلب مردم در بسیاری از مواقع نگران میشوند، نگرانیهای گاه و بیگاه کاملاً طبیعی هستند. این نگرانی به معنی ابتلای شما به اختلال اضطراب فراگیر نیست. ابتلا به این اختلال باعث برهم خوردن نظم زندگی روزمره فرد میشود و در بیشتر روزها احساس نگرانی و تنش دارید. سایر علائم اختلال اضطراب فراگیر عبارتند از:
- مشکل در به خواب رفتن یا در خواب ماندن
- احساس کشش و تنش در عضلات
- زودرنجی
- مشکل در تمرکز
- زود خسته شدن
- بیقراری یا احساس انتظار و بی صبری
- لرزش
- کوتاه شدن تنفس
- افزایش سرعت ضربان قلب
- خشکی دهان
- گیجی
- حالت تهوع
اگر در بیشتر مواقع دچار تنش هستید و برخی از علائم فوق را دارید، با پزشک مشورت کنید. احتمالاً او شما را معاینه کرده و پرسشهایی مطرح میکند تا مطمئن شود این علائم مربوط به عارضه دیگری نمیباشد. گاهی اوقات مصرف برخی داروهای خاص باعث ایجاد اختلال اضطراب فراگیر میشوند. اگر فعالیت غده تیروئید بیش از حد باشد یا فرد مبتلا به افسردگی باشد، این علائم در فرد مشاهده میشوند. در هر حال اگر پزشک نتواند علت دیگری برای این علائم بیابد، باید درمان اختلال اضطراب فراگیر را شروع کند.
علت اختلالات اضطرابی چیست؟
فرض کنید زنگ هشدار آتش سوزی در خانه شما به صدا در آمده است. دیوانه وار به هر سو میدوید تا آتش را بیابید. اما هیچ آتشی در کار نیست، بلکه زنگ هشدار خراب شده است.اختلالات اضطرابی نیز همین گونه هستند. بدن شما به اشتباه سیستم زنگ هشدار را به صدا درآورده اما در عمل هیچ خطری وجود ندارد. علت این امر، عدم تعادل شیمیایی بدن است. گاهی اوقات این مسئله مرتبط با حافظه ناخودآگاه است یا میتواند مربوط به عوارض جانبی یک دارو باشد و یا ممکن است به واسطه یک بیماری ایجاد شود.
اختلال اضطراب فراگیر چگونه درمان میشود؟
افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر باید یاد بگیرند چگونه با اضطراب و نگرانی خود کنار بیایند. اگر به یک اختلال اضطرابی دچار شدهاید با پزشک خانواده مشورت کنید. او میتواند برای بهبود مهارتهای کنار آمدن با اضطراب برنامه ریزی کند. گاهی اوقات فرد مبتلا، به جلسات مشاوره نیاز دارد تا آنچه را که باعث بروز تنش میشود، شناسایی کند. همچنین باید داروهایی برای کاهش اضطراب مصرف کند. فقط پزشک میتواند بهترین دارو یا درمان را برای شما تجویز کند.
به برخی نکات در خصوص کنار آمدن با اضطراب توجه کنید:
نگرانی خود را کنترل کنید. یک محل و زمان خاص برای نگرانیهای خود در نظر بگیرید. احساس نگرانی را فقط در همان زمان و مکان بروز دهید. 30 دقیقه برای تفکر در خصوص مشکلات خود اختصاص دهید و دریابید چرا آنها تا این حد برای شما مهم هستند. سعی کنید به عواقب و پیامدهای احتمالی فکر نکنید. فقط بر آنچه واقعاً روی میدهد، تمرکز کنید. سپس نگرانی را رها کرده و به کارهای روزانه بپردازید.
روشهای تمدد اعصاب (ریلکس کردن) را یاد بگیرید. روشهای تمدد اعصاب عبارتند از شل کردن ماهیچهها، یوگا و تنفس عمیق.
مراحل تنفس عمیق:
- بر روی یک سطح صاف دراز بکشید.
- یک دست را بر روی شکم قرار دهید، دقیقاً بالای ناف. دست دیگر را بر روی قفسه سینه قرار دهید.
- به آسانی هوا را به داخل ریه بکشید تا شکم شما اندکی بالاتر بیاید.
- نفس را برای یک ثانیه نگه دارید.
- به آرامی و در حالیکه شکم پائین میرود، بازدم کنید.
شل کردن عضلات بسیار ساده است. یک ماهیچه از بدن را انتخاب کرده و ابتدا آن را برای چند ثانیه محکم و منقبض کنید. سپس ماهیچه را رها کنید. این کار را برای همه ماهیچههای بدن تکرار کنید، اما هر بار فقط یک ماهیچه را منقبض کنید. ابتدا از ماهیچههای پا شروع کنید و سپس بالا آمده و بر روی تک تک ماهیچههای بدن کار کنید.
به طور منظم ورزش کنید. افراد مبتلا به اضطراب، ورزش کردن را کنار میگذارند. اما ورزش کردن احساس سلامتی را در فرد تقویت کرده و به کاهش احساس اضطراب کمک میکند.
به اندازه کافی بخوابید. هنگام خواب مغز شما نیز به اندازه بدنتان استراحت میکند، این کار باعث بهبود حس کلی و احساس سلامت شده و حتی خلق و خوی فرد را بهتر میکند.
از مصرف الکل و هرگونه مواد مخدر بپرهیزید. برخی افراد به اشتباه تصور میکنند که مصرف الکل یا مواد مخدر باعث آرامش میگردد. اما این مواد در درازمدت بر میزان اضطراب افزوده و مشکلات جدیتری را ایجاد میکنند.
کافئین مصرف نکنید. کافئین در قهوه، چای، نوشابهها و شکلات یافت میشود. کافئین نیز میتواند احساس اضطراب را تشدید کند چون باعث تحریک سیستم عصبی میشود. از خوردن قرصهای کاهش وزن که بدون نسخه فروخته میشوند و نیز داروهای ضد سرفه و سرما خوردگیِ حاوی مواد ضد احتقان بپرهیزید.
با آنچه در گذشته باعث اضطراب شده است مقابله کنید. ابتدا خود را در حال مقابله با اینگونه موارد فرض کنید. با این کار قبل از مواجهه با موارد مضطرب کننده، با ایده مقابله با هر چه شما را مضطرب میسازد، عادت میکنید. اگر با تصویر سازی مقابله با مسائل اضطراب آور، احساس راحتی کردید، در مواقع واقعی نیز میتوانید با همین موقعیتهای اضطراب آور مقابله کنید.
زمانی که احساس اضطراب میکنید از تکنیکهای آرامش بخش استفاده کنید و یا فقط بر یک کار ساده تمرکز کنید، برای مثال شمارش معکوس از 100 تا 0 .
اگرچه احساس اضطراب ترسناک است اما آسیبی به فرد وارد نمیکند. سطح احساس ترس خود را از 0 تا 10 رده بندی کنید و سپس وقتی این احساس در شما کم و زیاد میشود به آن امتیاز دهید. بدین ترتیب در مییابید که احساس اضطراب در شما فقط به مدت چند ثانیه در یک شدت باقی میماند. زمانی که ترس به سراغتان میآید، آن را بپذیرید. چند ثانیه صبر کنید تا این احساس از شما دور شود، هرگز از احساس خود فرار نکنید.
اگر مصرف دارو به شما کمک میکند، از آن استفاده کنید. پزشک میتواند برای کاهش اضطراب داروی موثر به شما معرفی کند و همچنین میتواند روشهای جدیدی برای مقابله با اضطراب به شما آموزش دهد. داروهای زیادی در این زمینه در بازار موجود هستند. اما پزشک تنها کسی است که میتواند داروی مناسب را برایتان تجویز کند.
درباره اضطراب با پزشک صحبت کنید. پزشک به شما کمک میکند تا برای کاهش یا مقابله با اضطراب برنامه ریزی کنید. با مشاوره میتوانید نوع بیان نیازها و خواستههای خود را بیاموزید تا احساس کنترل بیشتری در زندگی داشته باشید و کمتر دچار اضطراب و خشم شوید.
مهمترین کار این است که یک اقدام انجام دهید. اقدام و انجام یک فعالیت خاص به شما کمک میکند تا احساس کنید بر اضطراب غلبه کردهاید و کنترل آن را در دست دارید. وضعیت افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر به مرور بهتر میشود. اگر برای اختلال اضطراب فراگیر دارو مصرف میکنید، پس از مدتی در آینده به موقعیتی خواهید رسید که نیازی به مصرف دارو نداشته باشید. پزشک باید بهبودی را تشخیص داده و دستور توقف دارو را بدهد.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- بهترین درمان برای من چیست؟
- آیا باید دارو مصرف کنم؟
- علت اضطراب من چیست؟
- آیا لازم است تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنم؟
- آیا لازم است تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنم؟
- چه نوع ورزشهایی به من کمک میکند؟
- چگونه میتوانم نگرانی خود را نسبت به موضوعات گوناگون متوقف کنم؟
- آیا من افسردگی هم دارم؟
- آیا مجبور خواهم بود تا پایان عمر این دارو را مصرف کنم؟
- آیا یک دلیل فیزیکی(جسمی) برای ابتلای من به اختلال اضطراب فراگیر وجود دارد؟
خدمات پزشکی همراز در منزل
خدمات پزشکی شامل
ویزیت پزشک عمومی متخصص عفونی- داخلی – بیهوشی- قلب- جراح- روانپزشک و انجام پروسیجرهای پزشکی در منزل
خدمات پیرا پزشکی شامل
فیزیوتراپی- کاردرمانی- گفتاردرمانی- مامائی
فروش و اجاره تجهیزات پزشکی شامل
تخت برقی و بیمارستانی – تشک مواج سلولی و تخم مرغی –دستگاه اکسیژن ساز- کپسول اکسیژن – پالس اکسیمتر- ونتیلاتور- مانیتور- بای پپ- آمبوبگ- لارنگسکوپ- کیف احیا- فشارسنج- ویلچر- واکر- عصا – فتوتراپی
خدمات آزمایشگاهی شامل
انواع مختلف نمونه گیری ( خون –سپتوم- زخم- کووید 19-IGM- IGG) در منزل
خدمات پرستاری و کمک پرستاری
کنترل علائم حیاتی – سرم تراپی- تزریقات – کنترل قند خون و بخیه – گچ گیری- بازکردن گچ- سونداژ- سوند بینی و معده –شستشوی گوش- پانسمان ساده – پانسمان سوختگی – پانسمان زخم بستر- پانسمان پای دیابتی
ارائه خدمات ICU و CCU و POST ICU
ارائه خدمات پاراکلینیکی شامل
انجام سونوگرافی و ماموگرافی در منزل