علائم بیماری التهابی روده (IBD)

فهرست مطالب

علائم بیماری التهابی روده (IBD)

بیماری التهابی روده (IBD) چیست؟

بیماری التهابی روده (IBD) نام گروهی از اختلالات است که باعث می‌شود روده ملتهب (قرمز و متورم) شود. این التهاب برای مدت‌ها باقی می‌ماند و معمولاً هر چند وقت یک بار تکرار می‌شود. حدود ۴/۱ میلیون آمریکایی به انواع مختلفی از بیماری التهابی روده دچار هستند. دو نوع شایع بیماری‌های التهابی روده عبارتند از بیماری کرون (Crohn) و زخم در روده بزرگ (کولیت اولسراتیو). در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری از این دو بیماری کسب کنید و با علائم و راه های درمان سریع التهاب روده آشنا شوید.

همه می دانیم که تشخیص دقیق بیماری ها بر عهده ی پزشک است، اگر شما هم علائم شایع التهاب روده را در خود می بینید، بهتر است هرچه سریع تر به یک متخصص مراجعه نمایید. مرکز همراز امکاناتی را جهت رفاه حال بیماران فراهم کرده است و با اعزام پزشک متخصص در منزل و انجام آزمایش و نمونه برداری در منزل در کمتر از یک ساعت و انجام انواع آزمایش و نمونه برداری در منزل در شمال تهران، غرب و شرق وجنوب تهران شما را از رفتن و معطلی در مراکز درمانی معاف می دارد. هم چنین بسیاری از خدمات درمانی و پزشکی دیگر را برای افرادی که به هر علتی توانایی مراجعه به بیمارستان را ندارند، ارائه می دهد. شما می توانید برای ثبت درخواست خود با ما تماس بگیرید.۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸ – ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶

بیماری کرونCrohn  چیست؟

بیماری کرون Crohn‌ یکی از انواع بیماری‌های التهابی روده (IBD) می‌باشد که باعث ایجاد زخم در سراسر لوله گوارشی می‌شود: از دهان تا مقعد. بیماری کرون Crohn نواحی نرمال بین نواحی درگیر شده را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد. برخی از افراد مبتلا به بیماری کرون Crohn علائم بسیار شدیدی دارند اما برخی دیگر علائم کمتری را تجربه می‌کنند. برخی افراد مبتلا به این بیماری یک دوره طولانی بدون علائم را تجربه می‌کنند بنابراین اقدام به درمان نمی‌کنند. برخی دیگر که ناخوشی شدیدتری را احساس می‌کنند، نیازمند درمان‌های درازمدت و حتی جراحی هستند.

کولیت اولسراتیو چیست؟

کولیت اولسراتیو یکی دیگر از بیماری‌های التهابی روده است که معمولاً باعث قرمز شدن یا تورم روده بزرگ می‌شود. این تورم یا قرمزی ممکن است برای چند هفته یا چند ماه طول بکشد. کولیت اولسراتیو همیشه بخش انتهایی روده بزرگ (راست روده) را درگیر می‌کند اما ممکن است در روده بزرگ پیشروی کرده تا اینکه همه روده بزرگ را در بر گیرد. برخلاف بیماری Crohn که از برخی قسمت‌ها صرف نظر می‌کند، در این بیماری همه بخش‌ها گرفتار می‌شوند. ممکن است علائم طی مدت یک سال ظاهر و ناپدید شوند. این حالت عود کردن بیماری را شعله‌ور شدن بیماری می‌نامند.

 

علائم بیماری التهابی روده (IBD)

علائم بیماری التهابی روده (IBD)

علائم بیماری کرون Crohn چیست؟

علائم بیماری کرون Crohn بر اساس ناحیه درگیر شده در لوله گوارشی متفاوت هستند. علائم متداول عبارتند از:

  • اسهال
  • احساس انقباض و پیچش در معده
  • درد در ناحیه شکم که بروز کرده و ناپدید می‌شود
  • خون در مدفوع
  • کم اشتهایی
  • کاهش وزن بدون دلیل مشخص

سایر علائم که کمتر دیده می‌شوند عبارتند از تب، درد مفاصل، مشکلات دید، مشکلات پوستی، احساس خستگی. علائم بیماری کرون Crohn ممکن است خفیف یا شدید باشد. این علائم بروز کرده و ناپدید می‌شوند. شروع آن‌ها ناگهانی یا تدریجی است.

علائم کولیت اولسراتیو چیست؟

علائم بیماری کولیت اولسراتیو بر اساس شدت بیماری یا وسعت درگیر شدن روده متفاوت هستند. علائم شایع عبارتند از:

  • درد یا خونریزی از مقعد
  • احساس مکرر دفع مدفوع با میزان دفع کم
  • احساس اضطرار برای دفع مدفوع
  • اسهال
  • خون در مدفوع
  • درد یا انقباض در ناحیه شکم
  • احساس اضطرار شدید برای دفع مدفوع اما عدم توانایی در دفع (زورپیچ)
  • درد در سمت چپ شکم
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • خستگی

در اغلب افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو، علائم ظاهر و ناپدید می‌شوند. حتی زمان‌هایی هم، هیچ علامتی ندارند و سپس دوره‌های علائم شروع می‌شوند.

علل بیماری کرون Crohn‌ و کولیت اولسراتیو چیست؟

هنوز به طور دقیق مشخص نشده است که علت بیماری‌های التهابی روده چیست. اما به نظر می‌رسد که این بیماری‌ها در برخی خانواده‌ها شایع‌ترند بنابراین می‌توان گفت ژنتیک یک نقش عمده دارد. بسیاری از محققان معتقدند که بیماری‌های التهابی روده به دلیل مشکلات سیستم ایمنی بوجود می‌آیند. اصولاً سیستم ایمنی از بدن شما در برابر عفونت‌ها حفاظت می‌کند. سیستم ایمنی بدن افرادی که به بیماری‌های التهابی روده دچار می‌شوند؛ غذا،‌ باکتری‌های مفید و سایر مواد را به اشتباه عامل عفونت تصور می‌کند. همین امر باعث می‌شود که سیستم ایمنی بدن به سلول‌های روده بزرگ حمله کرده و باعث بروز التهاب شود.

بیماری التهاب روده چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک معاینات بالینی را انجام داده و به توصیف‌های شما از علائم گوش می‌کند. برای تشخیص مشکل، پزشک اقدام به انجام برخی آزمایش‌ها از جمله آزمایش خون و نمونه برداری از مدفوع می‌کند. پزشک ممکن است یک یا چند اقدام مداخله‌ای را برای بررسی و مشاهده بهتر روده بزرگ تجویز کند. برای آندوسکوپی بخش تحتانی لوله گوارش از روش‌هایی همچون کولونوسکوپی و سیگمويیدوسکوپی منعطف استفاده می‌شود. پزشک یک تیوب کوچک و بسیار منعطف را مستقیماً از راه مقعد وارد بدن کرده تا داخل روده بزرگ را بررسی کند. با آندوسکوپی بخش بالایی لوله گوارش، پزشک می‌تواند معده و روده کوچک را برای مشاهده زخم‌ها بررسی نماید. برای این نوع آندوسکوپی، یا از شما خواسته می‌شود یک دوربین کوچک (به نام کپسول آندوسکوپی) را ببلعید و یا پزشک دوربین را از طریق دهان وارد قسمت فوقانی لوله گوارش می‌کند.

همچنین ممکن است پزشک دستور تصویربرداری مثل X-ray یا سی تی اسکن و یا ام آر آی بدهد.

درمان بیماری‌های التهابی روده چگونه است؟

هدف از درمان خلاص شدن از التهاباتی است که علائم را در بیمار بوجود آورده‌اند. داروهای بسیاری به کاهش التهابات کمک می‌کنند از جمله داروهای ضد التهاب و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی. بر اساس علائم، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک، ضد اسهال، ملین، کاهنده درد یا مکمل‌های ویتامین تجویز کند. اگر بیماری التهابی روده بسیار شدید باشد، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان،تزریق مایعات به صورت وریدی و یا حتی جراحی باشد.

درمان عموماً توسط یک تیم پزشکی انجام می‌شود. این تیم شامل پزشک خانواده، متخصص گوارش و احتمالاً یک جراح است.

جهت تسکین علائم چه کارهایی می‌توانم انجام دهم؟

بهترین کار این است که از خودتان خوب مراقبت کنید. مهم است که رژیم غذایی سالم داشته باشید. بر اساس علائم، پزشک دستورات غذایی خاصی خواهد داد، از جمله کاهش میزان فیبر مصرفی یا کاهش مصرف محصولات لبنی. گاهی اوقات لازم است مصرف کافئین، الکل و نوشابه‌های حاوی کربنات را قطع کنید. علاوه بر مصرف مواد غذایی مناسب، شما ممکن است به استراحت کافی و ورزش منظم هم نیاز داشته باشید. باید یاد بگیرید که استرس را در زندگی روزمره کنترل و مدیریت کنید. زمانی که به واسطه یک رویداد در خانه یا محل زندگی ناراحت می‌شوید، مشکلات روده شما بدتر می‌شوند.

 

علائم بیماری التهابی روده (IBD)

چگونه اطلاعات بیشتری کسب کنم؟

با پرسیدن از پزشک، خواندن مطالب و مقاله‌های اطلاع رسانی و نیز مشاوره با پزشک در خصوص درمان؛ می‌توانید درک بهتری از بیماری داشته و آن را بهتر مدیریت کنید. گروه‌های پشتیبانی از بیمار نیز می‌توانند کمک‌های موثری داشته باشند، علی الخصوص اگر شدت بیماری زیاد باشد.

آیا به واسطه بیماری‌های التهابی روده در معرض بیماری‌های دیگر هم قرار می‌گیرم؟

اگر به بیماری التهابی روده دچار شده باشید، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در شما بالاتر می‌رود. با پزشک خود درباره شروع بررسی‌های سرطان روده بزرگ مشورت کنید تا از دوره‌های انجام و دفعات تکرار آن آگاه شوید.

چون علائم بیماری کرون Crohn و کولیت اولسراتیو عود می‌کنند و از سوی دیگر پیش بینی زمان شروع علائم امکان پذیر نمی‌باشد، بیماران مبتلا به این ناخوشی‌ها اغلب افسرده می‌شوند. اگر احساس افسردگی کردید با پزشک خانواده صحبت کنید. مصرف داروی ضد افسردگی به شما کمک می‌کند تا احساس بهتری داشته باشید.

سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:

  • بیماری التهابی روده من چگونه درمان خواهد شد؟
  • آیا نیاز به جراحی دارم؟ گزینه‌های دیگری هم وجود دارد؟
  • جهت کمک به تسکین این بیماری چه تغییراتی باید در سبک زندگی خود اعمال کنم؟
  • داروهای مورد استفاده در درمان این بیماری کدامند و عوارض جانبی احتمالی آن‌ها چیستند؟
  • آیا فرزندانم در معرض خطر بیماری التهابی روده هستند؟

خدمات پزشکی همراز شامل

ویزیت پزشک عمومی متخصص عفونی- داخلی – بیهوشی- قلب- جراح- روانپزشک و انجام  پروسیجرهای پزشکی در منزل

خدمات پیرا پزشکی شامل

فیزیوتراپی- کاردرمانی- گفتاردرمانی- مامائی

فروش و اجاره تجهیزات پزشکی شامل

تخت برقی و بیمارستانی – تشک مواج سلولی و تخم مرغی –دستگاه اکسیژن ساز- کپسول اکسیژن – پالس اکسیمتر- ونتیلاتور- مانیتور- بای پپ- آمبوبگ- لارنگسکوپ- کیف احیا- فشارسنج- ویلچر- واکر- عصا – فتوتراپی

خدمات آزمایشگاهی شامل

انواع مختلف نمونه گیری (خون –سپتوم- زخم- کووید 19-IGM- IGG) در منزل

خدمات پرستاری و کمک پرستاری

کنترل علائم حیاتی – سرم تراپی- تزریقات – کنترل قند خون و بخیه – گچ گیری- بازکردن گچ- سونداژ- سوند بینی و معده –شستشوی گوش- پانسمان ساده – پانسمان سوختگی – پانسمان زخم بستر- پانسمان پای دیابتی

ارائه خدمات ICU و  CCU و POST ICU

ارائه خدمات پاراکلینیکی شامل

انجام سونوگرافی و ماموگرافی در منزل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پست را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه