سوند ادراری یک وسیله کاربردی می باشد که پزشکان برای بیمارانی که مشکلات مثانه و یا دفع ادرار دارند تجویز می کند. سوند ها نوعی لوله پلاستیک و قابل انعطاف هستند که به بیماران کمک می کند تا بتوانند بدون دردسر ادرارشان را دفع کنند. گیر کردن سوند در مثانه یکی از مشکلاتی است که ممکن است در زمان استفاده از سوند برای بیمار پیش آید. نصب و تعویض سوند مثانه در منزل یکی از مهم ترین خدمات پرستاری در منزل می باشد. کلینیک درمان در منزل تهران همراز به شما کمک می کند تا مراقبت های پزشکی را به خوبی در منزل دریافت کنید. سرم تراپی در منزل تهران نیز یکی از پر طرفدار ترین خدمات پرستاری در منزل می باشد. با کلینیک درمان در منزل می توانید در هر ساعتی از شبانه روز در کوتاه ترین زمان خدمات پزشکی دریافت کنید.
فهرست مطالب
- سوند ادراری چیست؟
- حل مشکل گیر کردن سوند در مثانه
- کاربرد سوند ادراری
- انواع سوند گذاری در منزل
- نکات مهم قبل از نصب سوند در منزل
- نحوه گذاشتن سوند در مثانه
- مراقبت از سوند ادراری در منزل
- کلام پایانی
سوند ادراری چیست؟
سوند ادراری یا سوند مثانه که با نام کاتترادراری هم آن را می شناسند. یک لوله پلاستیکی و قابل انعطاف می باشد که مسئولیت جمع آوری ادرار و انتقال آن به کیسه را دارد. معمولا پس از جراحی و عمل های سنگین برای افرادی که توانایی حرکت و جابه جایی را ندارند توصیه می شود. استفاده از سوند ها می تواند در بلند مدت یا کوتاه مدت باشد و این بستگی به شرایط بیمار و تجویز پزشک دارد. استفاده از سوند مثانه دلایل مختلفی دارد؛ به عنوان مثال زمانی که بیمار دچار مشکلاتی همچون سنگ مثانه، سنگ کلیه، جراحی غده پروستات، آسیب نخاعی، بی اختیاری ادرار و … می شود، پزشک استفاده از سوند ادراری را توصیه می کند.
حل مشکل گیر کردن سوند در مثانه
استفاده از سوند ادراری نیز دارای عوارضی می باشد. گاهی نیز با رعایت نکردن برخی مراقبت ها سبب بروز مشکلاتی می شویم. گیر کردن سوند در مثانه یکی از این مشکلات می باشد، که برای رفع آن و خارج کردن سوند باید مشکل را با پرستار درمیان گذاشته و از او بخواهید تا سوند را از مثانه خارج کند. رعایت نکات و مراقبت های مورد نیاز می توانید از بروز عوارض و مشکلات احتمالی پیشگیری کنید.
کاربرد سوند ادراری
- اندازه گیری حجم ادرار
- اندازه گیری حجم ادرار باقی مانده پس از ادرار
- گرفتن نمونه ادرار استریل
- خارج کردن خون و لخته از مثانه
- خارج کردن ترشحات چرکی و ادرار عفونی
انواع سوند گذاری در منزل
سوند ادراری در دو دسته کلی سوند دائمی و سوند موقت نیز قرار دارد. تفاوت اصلی که بین آنها وجود دارد مدت زمان و محل قرار گیری آنها می باشد. زمانی که فرد یک عمل سنگین داشته است و مدت زمانی نیازمند استراحت می باشد از سوند موقت استفاده می کند. نحوه قرار گیری سوند موقت تفاوت زیادی با سوند دائمی ندارد. گاهی با توجه به شرایط بیمار پزشک تشخیص می دهد که باید از سوند دائمی استفاده شود. سوند دائمی که با نام سوند فولی هم آن را می شناسند از مجرای ادراری وارد شده و در محل درست خود قرار می گیرد. گاهی تشخیص داده می شود که یک سوراخ در پایین شکم برای قرار گیری سوند ایجاد شود.
نکات مهم قبل از نصب سوند در منزل
در مرحله اول باید نظافت ناحیه تناسلی را به خوبی رعایت کنید. در صورتی که بهداشت و نظافت رعایت نشود می تواند سبب ایجاد عفونت شود. سعی کنید 48 ساعت قبل از دریافت خدمات و نصب سوند از لباس زیر نخی و خنک استفاده کنید. رعایت نکردن نکات قبل از نصب سوند سبب بروز مشکلاتی می شود. البته پرستاران قبل از اقدام به نصب سوند ادراری شرایط بیمار را به خوبی بررسی می کنند و در صورت برقرار بودن شرایط نصب سوند را انجام می دهند.
نحوه گذاشتن سوند در مثانه
نصب سوند نیازمند پرستارانی با تجربه و دانش کافی می باشد. کلینیک درمان در منزل همراز با داشتن بهترین و با تجربه ترین پرستاران می تواند در این زمینه همراه شما باشد. قبل از نصب و قرار دادن سوند در مثانه پرستاران ناحیه تناسلی شما را با گاز استریل به خوبی ضد عفونی می کنند. بعد از آن سوند را با نوعی ژل ضد عفونی می کنند و از طریق مجرای ادراری وارد مثانه می کنند. پس از این که سوند به طور کامل درمثانه قرار گرفت، بادکنک سوند در مثانه قرار گرفته و پس از مطمعن شدن از جای درست آن، آن را با 10 سی سی آب پر می کنند.
مراقبت از سوند ادراری در منزل
استفاده از سوند ادراری نیازمند مراقبت هایی می باشد. در صورتی که به این نکات و مراقبت ها بی توجهی کنید، ممکن است دچار مشکلاتی عفونی مثانه شوید. نکات مهم درباره مراقبت از سوند ادراری در منزل عبارت اند از:
- کیسه ادرار باید هر 8 ساعت تخلیه شود، در صورتی که نصف کیسه ادرار پر شد باشد باید آن را نیز تخلیه کنید.
- کیسه ادرار را پایین تر از سطح مثانه قرار دهید. این کار سبب می شود تا ادرار مجدد به مثانه برنگردد.
- حتما به ای نکته توجه کنید که لوله سوند که به کیسه متصل است دچار تا خوردگی نشود و راه آن باز باشد.
- لوله سوند را باآب و یا سرم های ضد عفونی کننده یا محلول های دیگر نشویید.
- نیازی نیست به صورت مکرر ناحیه تناسلی را شستشو دهید، انجام این کار با آب و صابون روزی یک بار کافی است.
کلام پایانی
سوند ادراری یک وسیله پزشکی به شمار می آید که جهت دفع ادرار بیماران خاص مورد استفاده قرار می گیرد. این سوند ها دارای دو دسته کلی سوند موقت و سوند دائمی می باشند؛ که با توجه به شرایط بیمار و تشخیص پزشک مناسب ترین نوع سوند برای بیمار تجویز می شود. معمولا افرادی که دارای مشکلات و بیماری های مثانه، پروستات و یا بیمارانی که جراحی سنگینی داشتند و نیازمند استراحت هستند استفاده می شود. گذاشتن سوند و تعویض آن جز خدمات درمانی است، که توسط پرستاران در منزل نیز انجام می شود. استفاده از سوند نیازمند مراقبت هایی است که رعایت آنها الزامی می باشد. برای دریافت بهترین خدمات پرستاری در منزل می توانید با کلینیک درمان در منزل همراز در تماس باشید.