دارو ها برای درمان یا پیشگیری از بیماری استفاده می شود که می توانند از منابع طبیعی مانند گیاهان یا حیوانات یا از مواد شیمیایی ساخته دست بشر تهیه شوند. اشکال مختلفی از دارو موجود است که آنها را می توان به صورت خوراکی، تزریقی، استنشاقی یا موضعی مصرف کرد. تزریقات روشی است که دارو های مایع را از طریق سوزن وارد بدن می کنند. این روش بیشترین میزان جذب دارو به بافت های بدن در مدت زمان را دارد، به همین دلیل اغلب برای بیماران اورژانسی که نیاز به دریافت سریع دارو دارند تجویز می شوند. تزریقات انواع مختلفی دارد، تزریق عضلانی، زیر جلدی، تزریق وریدی و.. که در تزریق وریدی دارو ها مستقیما وارد سیاهرگ می شوند و که به آن تزریق داخل رگ نیز می گویند.
اگر چه انجام تزریقات می تواند به صورت ناخودآگاه برای برخی افراد ترس و اضطراب داشته باشد اما در هر صورت همه ی افراد در طول زندگی خود به تزریق دارو نیاز پیدا می کنند. این کار عموما در درمانگاه و مراکز درمانی و بهداشتی صورت اما می توان آن را برای افرادی که به هر علتی توانایی رفتن به درمانگاه را ندارند، در منزل انجام داد. مرکز خدمات درمان در منزل همراز برای ارائه تمام خدمات درمانی در منزل از جمله انجام تزریق وریدی در منزل – تزریقات – ویزیت پزشک متخصص و دندانپزشکی و… نیرو های مجرب و کارآزموده دارد. پزشکان و پرستاران متخصص همراز با بهترین تجهیزات در کمتر از یک ساعت در شمال تهران، غرب تهران، مرکز و.. به محل شما اعزام خواهند شد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات درمانی در منزل با ما تماس بگیرید: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸
تزریق وریدی چیست؟
تزریق وریدی یا IV – Intravenous Therapy ، روشی برای تجویز دارو، الکترولیت یا مواد مغذی به طور مستقیم به جریان خون است. این روش زمانی استفاده میشود که بیمار قادر به دریافت داروها یا مایعات از طریق دهان نیست، نیاز به جذب سریع دارو یا مایعات وجود دارد، بیمار نیاز به جایگزینی مایعات از دست رفته (به عنوان مثال در اثر خونریزی) دارد و یا بیمار در صورت عدم توانایی در خوردن غذا، نیاز به تغذیه وریدی دارد. در این روش دارو ها و مواد لازم وارد ورید یا همان سیاهرگ می شوند و در مسیر جریان خون قرار می گیرند، سیاهرگ ها خون را از اندامها به قلب می رساند که در نتیجه دارو به سیاهرگ بزرگ مرکزی و یا به ورید اجوف بالایی، ورید اجوف پایینی یا دهلیز راست قلب میرسند و از این طریق سریع تر جذب بدن خواهند شد. به طور کلی این نوع تزریق برای تجویز مایعات مانند آب نمک یا نرمال سالین، تزریق داروها، انتقال خون به بیمار و تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن استفاده می شود.
انواع تزریق وریدی:
تزریق وریدی بولوسی: تزریق وریدی بولوسی روشی برای تجویز سریع و مستقیم دارو به جریان خون از طریق ورید است. این روش برای داروهایی که نیاز به اثر سریع دارند، مانند آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های جدی یا داروهای ضد شوک برای درمان فشار خون پایین استفاده می شود. داروها از طریق تزریق وریدی بولوس سریعتر از سایر روشها مانند قرص یا شربت جذب میشوند و دوز دقیقی از دارو را به طور مستقیم به جریان خون میرساند. این روش میتواند برای درمان سریع شرایطی مانند شوک یا آنافیلاکسی استفاده شود. قبل از انجام تزریق وریدی مستقیم باید در مورد میزان دوز دارو اطمینان حاصل نمود. چرا که دارو مستقیم وارد دستگاه گردش خون می گردد و ممکن است عواقب جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
تزریق وریدی پیوسته: این روش (IV) برای تجویز دارو، مایعات یا مواد مغذی به طور مستقیم به جریان خون به آرامی و طی یک دوره زمانی مشخص است. تزریق پیوسته میتواند برای تجویز مداوم داروهایی مانند آنتیبیوتیکها یا مسکنها، جایگزینی مایعات از دست رفته در مواردی مانند اسهال یا استفراغ و برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن بیمار در مواردی که قادر به خوردن غذا نیست استفاده شود. در این روش کاتتر به رگ متصل می شود و مایعات به طور قطره ای یا از طریق پمپ وارد ورید می شوند. تزریق قطره ای از جاذبه برای تزریق در طول زمان استفاده می کند و کیسه دارو در بالای سر فرد تحت درمان قرار داده می شود. تزریق پمپ نیز شامل اتصال پمپ به تزریق است. پمپ، دارو را به طور مداوم و کنترل شده به جریان خون فرد منتقل می کند.
محل تزریق وریدی کجاست؟
تزریق وریدی را از طریق قسمت های مختلفی در بدن می توان انجام داد. محلهای تزریق وریدی (IV) متعددی در بدن وجود دارد، اما رایجترین آنها عبارتند از وریدهای ساعد، وریدهای بازو، محل تزریق وریدی در بازو، وریدهای دست، محل تزریق وریدی در دست، وریدهای پا و وریدهای قفسه سینه که در برخی موارد، ممکن است لازم باشد یک کاتتر وریدی مرکزی (CVC) قرار داده شود. CVC یک لوله بلند و نازک است که در یک ورید بزرگ در قفسه سینه یا گردن قرار داده میشود. CVC ها میتوانند برای مدت طولانی تری در محل خود باقی بمانند و میتوان از آنها برای تجویز داروها، مایعات یا خون استفاده کرد. انتخاب محل تزریق IV به عوامل مختلفی مانند، اندازه و وضعیت ورید، میزان مایعات یا دارویی که باید تزریق شود، مدت زمانی که IV باید در محل بماند و راحتی بیمار بستگی دارد.
اما به طور کلی در بیشتر موارد، IV در ورید ساعد یا دست قرار داده میشود. این وریدها به راحتی قابل دسترسی هستند و معمولاً بزرگ هستند. این روش معمولاً بدون درد است، اما ممکن است در هنگام قرار دادن سوزن احساس کمی درد یا سوزش کنید. پس از قرار دادن IV، از نوار چسب یا بانداژ برای ثابت نگه داشتن آن در جای خود استفاده می شو و باید به طور مرتب از نظر علائم عفونت مانند قرمزی، تورم یا درد بررسی شود.
تزریق وریدی در منزل
با توجه به مشکلات برخی بیماران در مراجعه به درمانگاه، امکان انجام تزریق وریدی در منزل فراهم است. این کار باید توسط یک پرستار یا متخصص پزشکی آموزش دیده انجام شود. در این حالت بیمار می تواند در خانه خود بماند و از تزریق در محیطی آشنا و راحت بهره مند شود. بیمارانی از مراکز درمانی ترس دارند، افراد مسن یا معلولین که توانایی حرکت ندارند و افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند می توانند از این خدمت بهره مند شوند. چرا که در زمان صرفه جویی می شود و حریم خصوصی افراد محفوظ می ماند. هم چنین از معطلی در ترافیک خیابان ها و ازدحام مراکز درمانی جلوگیری می شود و از بیمار از ابتلا به عفونت های بیمارستانی در امان خواهد بود. تزریق وریدی در منزل به طور فزایندهای رایج شده است. اگر شما هم جزو افرادی هستید که به این خدمات نیاز دارد با مرکز درمان در منزل همراز تماس بگیرید تا از مزایای این کار بهره مند شوید.
عوارض تزریق وریدی چیست؟
در کل تزریق وریدی روشی مفید برای تزریق دارو به جریان خون است اما این روش مزایای و معایب خود را دارد. عوارض تزریق وریدی به طور کلی خفیف هستند و به سرعت از بین میروند. به عنوان مثال ممکن است بیمار در محل تزریق احساس درد داشته باشد و کبودی ایجاد شود. اگر محل تزریق به درستی تمیز نشود، ممکن است عفونت ایجاد شود. در موارد نادر، ممکن است لخته شدن خون در محل تزریق ایجاد شود و یا ممکن است بیمار به داروی تزریق شده حساسیت داشته باشد. برخی از عوارض نادر دیگر که کمتر پیش می آید عبارتند از:
آنافیلاکسی: یک واکنش آلرژیک شدید که می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
آمبولی هوا: ورود هوا به جریان خون که می تواند منجر به مشکلات تنفسی شود.
آسیب به عصب: آسیب به عصب در محل تزریق که می تواند منجر به بی حسی یا گزگز شدن شود.
فلبیت: التهاب ورید در محل تزریق.
نکروز: مرگ بافت در محل تزریق.
در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی پس از تزریق وریدی، فوراً به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید.