عفونت‌ و شستشوی گوش در منزل

فهرست مطالب

درمان عفونت‌های گوش در منزل

کارکرد گوش چگونه است؟

عفونت‌ و شستشوی گوش در منزل : گوش امواج صدا را دریافت کرده و سپس پیام‌هایی را به مغز ارسال می‌کند. بخش خارجی گوش شامل قسمت‌هایی است که از بیرون قابل مشاهده می‌باشند و نیز کانال گوش. امواج صدا از کانال گوش عبور کرده و به پرده گوش برخورد می‌کنند و باعث ارتعاش آن می‌گردند.  ارتعاشات پرده گوش باعث به حرکت در آمدن استخوان‌های بسیار ریز در گوش می‌گردد. با این حرکت، امواج صدا به بخش داخلی گوش منتقل می‌شوند. در ادامه ی این مطلب با ما همراه باشید تا انواع عفونت های گوش و روش های درمان عفونت‌های گوش در منزل اطلاعات مفیدی کسب نمایید. هم چنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز درمان در منزل همراز تماس بگیرید.

طرح درمان در منزل همراز می تواند شما را در خانه ویزیت کنند و هر گونه خدمات پزشکی و پرستاری ( انجام انواع معاینات در منزل – شستشوی گوش در منزل – تزریقات – ویزیت پزشک متخصص /عمومی – کشیدن بخیه – گچ گرفتن یا برش گچ – رادیولوژی – دندانپزشکی و… ) را در منزل از ما دریافت نمایید مرکز همراز در تهران کمتر از یک ساعت به شما می رسند برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات درمانی در منزل با ما تماس بگیرید: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸

چه عواملی باعث گوش درد می‌شوند؟

یک لوله به نام مجرای اُستاش، بخش میانی گوش را به پشت بینی متصل می‌کند. در حالت عادی، این مجرا ترشحات داخل گوش میانی را به سمت خارج هدایت می‌کند. اگر باکتری‌ها یا ویروس‌ها باعث عفونت لایه پوششی مجرای اُستاش گردند، این مجرا متورم شده و با ترشحات غلیظ پر خواهد شد. بدین ترتیب ترشحات داخل گوش به راحتی و طبق معمول به سمت خارج هدایت نخواهند شد. سپس باکتری‌ها در این مایع رشد کرده و باعث افزایش فشار پشت پرده گوش می‌شوند و این وضعیت دردناک است.

مجرای اُوستاش به دلیل آلرژی، سرماخوردگی یا سایر عفونت‌ها نیز مسدود می‌شود. در برخی موارد، تورم و بزرگ شدن غدد لنفاوی (نزدیک گوش) باعث مسدود شدن مجرای اُستاش می‌گردد.

عفونت‌های حاد گوش معمولاً بین 1 تا 2هفته برطرف می‌شوند اما گاهی اوقات، عفونت گوش طولانی‌تر شده و مزمن می‌گردد. ممکن است پس از برطرف شدن عفونت، مقداری از ترشحات در داخل گوش میانی باقی بماند. همین امر منجر به عفونت‌های بیشتر و حتی کاهش سطح شنوایی می‌گردد.

 

درمان عفونت‌های گوش در منزل

چرا گوش درد در کودکان شایع تر است؟

عفونت گوش در کودکان شایع‌تر از بزرگسالان است چون مجرای اُستاش در کودکان کوتاه‌تر و باریک‌تر از بزرگسالان است. اغلب کودکان تا رسیدن به سن سه سالگی، حداقل یک بار گوش درد را تجربه می‌کنند.

عفونت گوش میانی همراه با تراوش چیست؟

عفونت گوش میانی همراه با تراوش یعنی تجمع ترشحات (در حال تراوش)در داخل گوش میانی. گوش میانی، فضای پشت پرده گوش است. معمولاً ترشحات درون گوش میانی باعث آزار کودکان نمی‌شود. تجمع این ترشحات بین چند هفته تا چند ماه برطرف خواهد شد. بنابراین، این مشکل گوش معمولاً نیازی به درمان با آنتی بیوتیک ندارد مگر این که تجمع و تراوش ترشحات برطرف نشود.

گوش درد شناگران چیست؟

گوش درد شناگران (یا التهاب خارجی گوش) یک نوع عفونت است که عمدتاً بخش خارجی گوش و کانال گوش را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به دلیل گرم و تاریک بودن کانال گوش، این مجرا به آسانی توسط باکتری‌ها و قارچ‌ها عفونی می‌شود. گوش درد شناگران با عفونت‌های بخش میانی گوش متفاوت است که به این عفونت‌ها، التهاب گوش میانی گفته می‌شود.

علائم عفونت‌های گوش کدامند؟

شایع‌ترین علائم عفونت‌های حاد گوش عبارتند از درد و تب. اگر کودک کم سن و سال باشد و نتواند علت ناراحتی خود را بیان کند، گریه کرده و مرتب گوش خود را می‌کشد. در این وضعیت، کودک بسیار تحریک پذیر و بی‌توجه می‌شود، مشکل شنوایی داشته و تمایلی به غذاخوردن یا خوابیدن ندارد.

علائم عفونت گوش میانی همراه با تراوش کدامند؟

کودکان مبتلا به عفونت گوش میانی همراه با تراوش دارای علائم ذیل می‌باشند:

  • احساس پر بودن گوش
  • کاهش شنوایی
  • خروج ترشحات از گوش
  • احساس درد در بخش داخل گوش (اگر کودک کم سن و سال است و قادر به تکلم نمی‌باشد، مرتب گوش خود را می‌کشد)
  • برای خوابیدن مشکل دارد
  • تحریک پذیر می‌شود
  • تب
  • سردرد

گاهی اوقات عفونت گوش میانی همراه با تراوش، هیچ علامتی ندارد.

علائم گوش درد شناگران چگونه حس می شود؟

علائم گوش درد شناگران عبارتند از:

  • درد یا خارش در بخش خارجی گوش (درد هنگام تکان خوردن گوش – مثلاً هنگام جویدن -بدتر می‌شود)
  • احساس گرفتگی در گوش مبتلا
  • خروج ترشحات از گوش مبتلا
  • کاهش یا از بین رفتن کامل شنوایی در گوش مبتلا

اگر این مشکل درمان نشود، گوش مبتلا شده متورم گردیده و هنگام لمس بسیار دردناک خواهد بود. ترشحات گوش غلیظ‌تر و شبیه چرک شده و کاهش شنوایی بدتر می‌گردد.

علل بروز عفونت گوش میانی همراه با تراوش کدامند؟

تجمع ترشحات در گوش میانی، علل مختلفی دارد. هنگام سرماخوردگی، گوش میانی کودکان همانند بینی ترشحاتی را تولید می‌کند. یک کانال به نام مجرای اُستاش بخش میانی گوش را به پشت بینی متصل می‌کند. در حالت عادی، این مجرا ترشحات داخل گوش میانی را به سمت خارج هدایت می‌کند. اگر باکتری‌ها یا ویروس‌ها باعث عفونت لایه پوششی مجرای اُستاش کودک گردند، این مجرا متورم خواهد شد. تورم و بزرگ شدن آدنوییدها (غدد لنفاوی در قسمت های طرفی خلف حلق) نیز، باعث مسدود شدن مجرای اُستاش می‌گردد. هرگز اجازه ندهید کودک با شیشه شیر به تختخواب برود. نوشیدن شیر در وضعیت درازکش باعث بسته شدن مجرای اُستاش می‌گردد.

اگر مجاری اُستاش بسته باشند، خروج ترشحات از آن به صورت عادی صورت نمی‌گیرد. اگر باکتری‌ها در مایع گوش میانی رشد کنند، تولید ترشحات در گوش میانی شدت می‌گیرد (التهاب حاد گوش). بدین ترتیب فشار پشت پرده گوش افزایش یافته که بسیار دردناک خواهد بود. در این وضعیت، پرده گوش قرمز رنگ و متورم می‌گردد. در این صورت باید کودک را با آنتی بیوتیک درمان کرد.

احتمال ابتلا به عفونت گوش میانی همراه با تراوش، در کودکانی که به طور مکرر به عفونت گوش مبتلا می‌شوند، بسیار زیاد است چون پس از برطرف شدن عفونت، ترشحات در گوش میانی باقی می‌مانند.

در موارد ذیل، احتمال مبتلا شدن کودکان به عفونت‌های گوش بالاتر است:

  • زندگی کردن در کنار افراد سیگاری
  • ابتلا به عفونت‌های گوش در گذشته
  • داشتن سابقه عفونت گوش در خانواده
  • رفتن به مهدکودک (چون در این گونه محل‌ها کودکان در معرض ویروس‌ها و میکروب‌های بیشتری قرار می گیرند)
  • کودکانی که نوزاد زودرس بوده یا وزن آن‌ها هنگام تولد کم بوده است
  • کودکانی که به طور مکرر سرما می‌خورند یا به سایر عفونت‌ها مبتلا می‌شوند
  • کودکانی که با شیشه شیر به تختخواب رفته و هنگام نوشیدن شیر می‌خوابند
  • کودکانی که پستانک می‌خورند
  • پسر بچه‌ها (پسرها بیش از دخترها به عفونت‌های گوش مبتلا می‌شوند)
  • افرادی که تودماغی صحبت می‌کنند (علت امر بزرگ شدن آدنویید ها و انسداد مجرای اُستاش است)
  • کودکانی که آلرژی همراه با گرفتگی بینی دارند

 

درمان عفونت‌های گوش در منزل

علل گوش درد شناگران چیست؟

علل مختلفی باعث بروز گوش درد شناگران می‌شوند، از جمله موارد ذیل:

  • زمانی که دفعات شنا کردن یا دوش گرفتن بسیار زیاد باشد، آب زیاد وارد گوش می‌گردد. آب باعث از بین رفتن واکس محافظ گوش و تسهیل ورود میکروب‌ها یا رشد قارچ‌ها می‌شود.
  • پاک کردن گوش باعث از بین رفتن لایه واکس محافظ گوش شده و احتمال عفونت را بالاتر می‌برد.
  • اگر با انگشت یا وارد کردن جسمی (مثل گوش پاک کن یا مداد) داخل کانال گوش، باعث خراشیده شدن پوست کانال گوش شوید، ممکن است عفونت درکانال گوش ایجاد شود.
  • ممکن است وضعیت‌های خاص پوستی (مثل پسوریازیس) که در بخش‌های دیگر بدن مشاهده می‌شوند، در کانال گوش هم ایجاد شوند و همین عامل باعث بروز عفونت ‌گردد.
  • باکتری‌های از طریق محصولاتی که برای موها استفاده می‌شوند (مثل اسپری مو یا رنگ مو) به داخل کانال گوش نفوذ کرده و باعث عفونت می‌گردند.

درمان‌های رایج برای عفونت‌های گوش:

  • اگر پزشک تشخیص دهد که عفونت گوش به واسطه یک باکتری ایجاد شده است، آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. آنتی بیوتیک‌ها بر روی عفونت‌های ایجاد شده توسط ویروس تأثیر ندارند. لازم است هنگام دارو دادن به کودکان با دقت از دستورالعمل‌های مصرف دارو پیروی کنید.
  • داروهای مسکن مثل استامینوفن و ایبوپروفن برای کاهش درد و تب موثر هستند. هرگز به کودک خود آسپیرین ندهید چون احتمال ابتلا به سندروم Reye را افزایش می‌دهد. این سندروم بسیار خطرناک است و ممکن است منجر به مرگ گردد. پزشکان همیشه توصیه می‌کنند که هرگز نباید به افراد کمتر از 18 سال آسپرین داد.
  • استفاده از یک پد گرم (نه داغ) بر روی گوش باعث کاهش درد گوش مبتلا خواهد شد.
  • پزشک همچنین می‌تواند قطره‌های مخصوص گوش را جهت تسکین درد تجویز کند.

هشدار FDA

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) در خصوص استفاده از شمع گوش هشدار داده است. این کار ممکن است آسیب‌های جبران ناپذیری به گوش وارد کرده و نیز تاکنون هیچ شواهدی برای تأثیرات آن‌ ارائه نشده است. برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت FDA‌ مراجعه کنید.

عفونت گوش میانی همراه با تراوش را چگونه درمان می‌کنند؟

اگر فرزند شما زیر 6 ماه است و فقط علائم خفیفی دارد، بهترین کار این است که فرصت دهید ترشحات به خودی خود برطرف شوند. اگر کودک احساس ناراحتی کرده و بی‌قرار است، از استامینوفن کودکان برای کاهش درد استفاده کنید. قراردادن یک پد گرم و مرطوب بر روی گوش نیز به کاهش درد کمک می‌کند.

معمولاً ترشحات بین 2 تا 3 ماه برطرف می‌شوند و سطح شنوایی به حالت عادی باز می‌گردد. در این زمان لازم است پزشک کودک را معاینه کند تا از برطرف شدن ترشحات اطمینان حاصل کند.

آیا کودک به آنتی بیوتیک نیاز دارد؟

اگر پس از چندماه ترشحات برطرف نشده و مشکل شنوایی ایجاد کرده یا هر دو گوش دچار مشکل شده باشند، ممکن است کودک به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد. برای این منظور لازم است هر دو گوش کودک، چند ماه پس از ابتلا به عفونت گوش ارزیابی شوند. در صورتی که هنوز ترشحات در گوش باقی است، سنجش شنوایی گام بعدی خواهد بود. همچنین اگر سن کودک زیر 6 ماه باشد یا کودک به طور مکرر به عفونت گوش مبتلا می‌گردد، پزشک به صلاح‌دید برای کودک آنتی بیوتیک تجویز می‌کند.

چرا آنتی بیوتیک را از ابتدا شروع نمی‌کنند؟

تجویز بی‌مورد و غیر ضروری آنتی بیوتیک برای کودکان زیان‌بار خواهد بود. پس از هر دوره مصرف آنتی بیوتیک، احتمال دارد میکروب‌های موجود در بینی و گلو نسبت به آن مقاوم ‌شوند. در این صورت، کشتن میکروب‌ها با آنتی بیوتیک‌های معمولی امکانپذیر نخواهد بود، بنابراین باید آنتی بیوتیک‌های قوی‌تر و گران‌تری تجویز شوند. برخی از این آنتی بیوتیک فقط هنگام بستری شدن بیمار در بیمارستان تجویز می‌شوند. عوارض جانبی برخی از آن‌ها بسیار ناخوشایند و حتی خطرناک هستند. از آنجا که تجمع ترشحات در گوش کودکان معمولاً ایجاد مزاحمت و ناراحتی نمی‌کند، بهتر است صبر کرده و از آنتی بیوتیک فقط در مواقع ضروری استفاده شود.

اگر ترشحات به خودی خود بهبود نیافتند چه باید کرد؟

اگر ترشحات به مدت بیش از چند ماه ادامه یافت، پزشک ابتدا سطح شنوایی کودک را ارزیابی می‌کند.احتمالاً پزشک استفاده از تیوب‌های گوش (لوله‌های تیمپانوستومی) را برای تخلیه ترشحات گوش تجویز می‌کند. استفاده از این تیوب‌ها، تعداد دفعات ابتلای کودک به عفونت‌های گوش را نیز کاهش می‌دهد.

تیوب‌های گوش چه هستند؟

تیوب‌های گوش عبارتند از تیوب‌های بسیار کوچک پلاستیکی که به ایجاد تعادل فشار در گوش کودکان کمک می‌کنند. آن‌ها جریان هوا به داخل گوش میانی را تأمین کرده تا ترشحات از طریق مجرای اُستاش راحت‌تر تخلیه شوند. آن‌ها را با کمک جراحی در پرده گوش (که به آن پرده صماخ نیز می‌گویند) قرار می‌دهند. این تیوب‌ها به مدت 6 تا 9 ماه در همان محل باقی می‌مانند.

گاهی اوقات این تیوب‌ها تا زمانی که خود به خود از گوش خارج شوند، بر روی پرده گوش باقی مانند. گاهی اوقات پزشک تشخیص می‌دهد که کودک نیازی به آن‌ها نداشته و آن‌ها را بر می‌دارد، گاهی اوقات نیز پزشک احساس می‌کند لازم است آن‌ها را تعویض کند.

قرار دادن تیوب در داخل گوش نیازمند جراحی است که خطرات خاص خود را دارد. هنگام وارد کردن تیوب‌ها به داخل گوش، کودک نیاز به بیهوشی عمومی دارد. اگر پزشک قرار دادن این تیوب‌ها برای کودکتان را ضروری تشخیص دهد، در خصوص خطرات جراحی با شما صحبت خواهد کرد.

گوش درد شناگران چگونه درمان می‌شود؟

پزشک داخل کانال گوش را بررسی کرده و هرگونه ترشح یا چرک را خارج می‌کند. سپس لازم است پرده گوش را نیز بررسی کند تا هیچ عفونت دیگری باقی نمانده باشد. در اغلب موارد، گوش درد شناگران با کمک قطره‌های گوش حاوی آنتی بیوتیک برای مقابله با عفونت و داروهای کاهش خارش و تورم گوش، قابل درمان هستند. همچنین می‌توان از داروهای بدون نسخه مثل ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده کرد.

چگونه باید از قطره‌های گوش استفاده کرد؟

دستور مدت مصرف یا فواصل مصرف قطره گوش را از پزشک خود بگیرید. ابتدا ظرف محتوی قطره گوش را در دستان خود گرم کرده و سپس اقدام به چکاندن قطره کنید. گرم بودن قطره گوش، ناراحتی کمتری ایجاد خواهد کرد. پس از چکاندن قطره، قسمت نرمه گوش را به جلو و عقب ببرید تا قطره راحت‌تر در عمق کانال گوش نفوذ کند.

چه کارهای دیگری برای درمان گوش درد شناگران موثر است؟

با دقت از دستورالعمل‌های پزشک خود پیروی کرده و داروها را تا انتها استفاده کنید. ممکن است درمان گوش درد شناگران بسیار دشوار باشد. برخی نکات برای تسریع روند بهبودی و داشتن احساس بهتر عبارتند از:

  • حتی المقدور به مدت 7 تا 10 روز، گوش خود را خشک نگهدارید: به جای دوش گرفتن از وان استفاده کنید. سعی کنید هنگام شستن موهایتان، آب وارد گوش نشود. هنگام استفاده از وان، گلوله‌های پنبه‌ای داخل گوش قرار دهید (مراقب باشید که پنبه با فشار وارد کانال گوش نشود). در این مدت شنا یا سایر ورزش‌های آبی را انجام ندهید. اگر عضو تیم شنا هستید، در مورد زمان مناسب برای بازگشت به تیم و شنا کردن با پزشک مشورت کنید.
  • هیچ چیز به جز داروهای تجویز شده وارد گوش نکنید: به خاطر داشته باشید که مالیدن یا خاراندن گوش صرفاً باعث وخیم‌تر شدن گوش درد شناگران می‌گردد.

معمولاً علائم در مدت 3 روز کاهش می‌یابند. این علائم در مدت 10 روز به طور کامل از بین می‌روند. اگر در این مدت بهبودی حاصل نشد، به پزشک مراجعه کنید.

آیا گوش درد به سطح شنوایی کودک آسیب می‌رساند؟

عفونت‌های گوش میانی و تجمع ترشحات در گوش شایع‌ترین علل کاهش موقتی شنوایی در کودکان هستند. کودکانی که به طور مداوم با مشکلات شنوایی مواجه می شوند، در سخن گفتن یا مهارت‌های زبانی هم مشکل خواهند داشت. به همین دلیل، لازم است در صورت تکرار عفونت‌های گوش کودک، با پزشک مشورت کنید.

عفونت‌های ماندگار و طولانی مدت به ساختارهای گوش میانی آسیب می‌رسانند و موجب کاهش دائمی شنوایی کودک می‌گردند، اما این وضعیت شایع نیست.

چگونه می‌توان از تکرار عفونت‌های گوش پیش گیری کرد؟

به نظر می‌رسد که دفعات ابتلا به عفونت گوش در برخی کودکان بیشتر است. اگر کودک در مدت 6 ماه، سه بار و یا در طول سال، چهار بار به عفونت گوش مبتلا گردد؛ پزشک دوز پائینی از آنتی بیوتیک را برای کودک تجویز می‌کند که باید روزانه مصرف شود (معمولاً در فصل زمستان که ابتلا به عفونت گوش شایع‌تر است).

طی دوره مصرف آنتی بیوتیک لازم است پزشک چند بار کودک را معاینه کند تا از عدم بروز عفونت‌های دیگر اطمینان حاصل شود.

چگونه می‌توان از گوش درد شناگران پیش گیری کرد؟

بهترین روش برای پیش گیری از گوش درد شناگران این است که راه‌های دفاعی کانال گوش در برابر عفونت‌ها را تقویت کنید. به نکات ذیل توجه کنید:

  • هرگز جسمی را وارد کانال گوش نکنید (گوش پاک کن، انگشت، گیره کاغذ، مایعات یا اسپری‌ها): با این کار باعث تحریک پوست داخل کانال گوش یا آسیب رساندن به آن می‌شوید. اگر احساس خارش شدید در گوش دارید، به پزشک مراجعه کنید.
  • واکس گوش را پاک نکنید: اگر تصور می‌کنید که تجمع واکس محافظ گوش، باعث کاهش شنوایی شده است؛ به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دهد که هیچ علت دیگری برای کاهش شنوایی وجود ندارد.
  • حتی المقدور گوش‌های خود را خشک نگهدارید: پس از دوش گرفتن یا شنا کردن از یک حوله برای خشک کردن گوش‌ها استفاده کنید. سر خود را به طرفین خم کنید و نرمه گوش را به جهات مختلف بکشید تا آب از داخل گوش خارج شود. سشوار را بر روی حداقل حرارت و حداقل سرعتِ دمیدنِ باد قرار داده و گوش‌هایتان را خشک کنید. دقت کنید که سشوار باید چندین اینچ با گوش شما فاصله داشته باشد. برخی ابزارهای خاص طراحی شده‌اند که با قرار دادن آن‌ها داخل گوش‌هایتان هنگام شنا، گوش‌ها را کاملاً خشک نگه می‌دارند.

سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:

  • گوش‌هایم درد می‌کنند و خارش دارند. آیا به گوش درد شناگران مبتلا شده‌ام؟
  • چگونه می‌توانم درد و ناراحتی کودکم را کاهش دهم؟
  • چه زمان باید به پزشک مراجعه کنم؟
  • کودک من به طور مرتب به عفونت گوش دچار می‌شود، آیا به تیوب گوش نیاز دارد؟
  • اگر کودک من مرتب به عفونت گوش دچار شود، مشکل شنوایی پیدا خواهد کرد؟
  • آیا می‌توانم برای بهبود شنوایی کودکم کاری انجام دهم؟
  • کودک من آلرژی دارد. آیا احتمال افزایش دفعات عفونت گوش در او وجود دارد؟
  • چه زمان برای کودکم آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد؟
  • اگر کودک من به طور مرتب به عفونت‌های گوش دچار می شود، هر چند وقت یک بار باید به پزشک مراجعه کند؟
  • آیا لازم است در صورت مشاهده ترشحات از گوش فرزندم، فوراً با پزشک تماس بگیرم؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پست را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه