سوء هاضمه چیست؟
درمان سوء هاضمه در خانه: سوء هاضمه درد یا احساس ناراحتی است که در بخش بالای میانه شکم احساس میشود. این درد میآید و رفع میشود اما در بسیاری از افراد همیشه احساس میشود. افراد در هر سنی ممکن است به سوء هاضمه دچار شوند. میزان ابتلا در زنان و مردان هم به یک اندازه است. از هر 4 نفر، یک نفر در هر زمان ممکن است به سوء هاضمه مبتلا شود.
علائم سوء هاضمه چیست؟
برخی علائم عبارتند از:
- درد سوزشی یا مالشی در ناحیه شکم
- نفخ
- سوزش سر دل
- حالت تهوع
- استفراغ
- آروغ زدن
اگر این علائم یا هر گونه درد و ناراحتی دیگر در ناحیه شکم داشتید با ویزیت پزشک در منزل همراز ارتباط بگیرید. شمارههای تماس جهت اعزام پزشک: 02122689398 – 09123039316
علل سوء هاضمه چیست؟
اغلب سوء هاضمه به واسطه زخم معده یا بیماری ریفلاکس اسید معده ایجاد میشود. بیماری ریفلاکس اسید معده یعنی اسید معده به داخل مری (لولهای که غذا را از دهان به معده میرساند) باز میگردد. این وضعیت باعث درد در قفسه سینه میشود. پزشک میتواند با انجام آزمایشاتی تشخیص دهد که شما زخم معده دارید یا به بیماری ریفلاکس اسید معده دچار شده اید. برخی داروها از جمله داروهای ضد التهاب نیز باعث سوء هاضمه میشوند. گاهی اوقات هیچ علت خاصی برای سوء هاضمه یافت نمیشود.
درمان سوء هاضمه چگونه است؟
درمان بستگی به علت سوء هاضمه دارد اما تجویز دارو از رایجترین شیوههای درمان است.
اگر زخم معده داشته باشید، با تجویز داروهای کاهنده اسید معده قابل درمان است. اگر عفونتی در معده باشد نیز با مصرف آنتی بیوتیک درمان خواهد شد.
اگر داروهایی که مصرف میکنید باعث بروز سوء هاضمه شده باشند، پزشک به شما توصیه میکند داروهای خود را تغییر دهید.
معمولاً داروهای کاهنده اسید معده برای بهبودی و کاهش درد بسیار موثر هستند. این داروها برای بهبودی بیماری ریفلاکس اسید معده نیز موثرند.
در شرائط ذیل، پزشک انجام یک آندوسکوپی را تجویز میکند:
- پس از 8 هفته مصرف داروهای سوء هاضمه، درد برطرف نشده باشد.
- درد برای مدتی بهبود یافته اما دوباره تکرار میشود.
در آندوسکوپی، لوله بسیار کوچکی که مجهز به یک دوربین است از دهان وارد شده و به سمت معده هدایت میشود. سپس پزشک با دقت درون معده را بررسی کرده تا علت درد را تشخیص دهد.
آیا داروهای سوء هاضمه عوارض جانبی دارند؟
اغلب این داروها عوارض جانبی جزئی دارند که خود به خود برطرف خواهند شد. برخی از این داروها باعث سیاه شدن رنگ زبان یا مدفوع میشوند. برخی باعث سردرد، حالت تهوع یا اسهال میشوند.
اگر عوارض جانبی در شما به حدی شدید است که نمیتوانید به مصرف داروهای سوء هاضمه ادامه دهید با پزشک مرکز درمان همراز مشورت کنید. پزشک میتواند داروی دیگری برایتان تجویز کرده یا توصیههایی برای کاهش تأثیرات و مزاحمتهای عوارض جانبی به شما ارائه کند. به خاطر داشته باشید که داروها را همیشه به شیوهای مصرف کنید که پزشک تجویز کرده است. برای مثال اگر برایتان آنتی بیوتیک تجویز شده است، باید آن را تا انتها مصرف کنید؛ حتی اگر احساس میکنید مشکل شما برطرف شده است.
چه کارهایی برای پیش گیری از سوء هاضمه مفید هستند؟
کارهایی که برای بهبود میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- غذاهایی را که باعث مشکل در معده شما میشوند، از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- استرس را از زندگی خود کاهش دهید.
- اگر بیماری ریفلاکس اسید معده دارید قبل از رفتن به رختخواب غذا نخورید. بالا بردن سر تخت هنگام خواب نیز ممکن است کمک کننده باشد.
- هرگز داروهای ضد التهاب را زیاد مصرف نکنید، مگر این که پزشک تجویز کرده باشد. این داروها عبارتند از ایبوپروفن، آسپرین، ناپروکسن و کتوپروفن. برای رهایی از درد انتخاب استامینوفن بهتر است چون آسیبی به معده شما وارد نخواهد کرد.
آیا سوء هاضمه یک مشکل جدی است؟
گاهی اوقات سوء هاضمه علامت یک مشکل جدی است، برای مثال یک زخم عمیق در معده. به ندرت دیده شده است که سوء هاضمه به واسطه سرطان معده ایجاد شود. اگر سوء هاضمه دارید با پزشک خانوادگی مشورت کنید، علی الخصوص زمانی که یکی از موارد ذیل وجود داشته باشد:
- سن بالاتر از 50 سال داشته باشید.
- اخیرا بدون دلیل وزن کم کرده باشید.
- هنگام بلع مشکل دارید.
- به شدت استفراغ میکنید.
- مدفوع شما سیاهرنگ و قیرمانند است.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- چه تغییراتی در سبک زندگی به بهبود سوء هاضمه کمک خواهد کرد؟
- چه داروهایی به بهبود علائم سوء هاضمه کمک خواهد کرد؟ عوارض جانبی آنها کدامند؟
- از مصرف چه داروهایی باید اجتناب کنم؟
- از مصرف چه غذاهایی باید پرهیز کنم؟چه غذاهایی را باید بیشتر مصرف کنم؟
- آیا سوء هاضمه نشانه بیماری یا مشکل دیگری است؟