دیالیز برای بیماران کلیوی بسیار حیاتی بوده و از مرگ بسیار از بیماران جلوگیری کرده است. دیالیز صفاقی (PD) نوعی از دیالیز است که از صفاق در شکم فرد بیمار به عنوان غشاء استفاده می شود تا مایعات و مواد حل شده با خون جابه جا شوند. در این مقاله به بررسی عوارض دیالیز صفاقی و تاثیر آن بر زندگی بیمار پرداته شده است.
ارتقای زندگی بیماران نارسایی کلیوی هنوز یک چالش محسوب می شود و نیاز است روی آن کار شود. بسیاری از اوقات هست که بیمار کلیوی را نمی توان تکان داد و برای او بهتر است استراحت مطلق داشته باشد. شما می توانید کار دیالیز در منزل برای بیمار انجام دهید. در هر ساعت از شبانه روز که نیاز دارید با کلینیک درمان در منزل همراز تماس گرفته و از خدمات پزشکی در خانه مانند سرم تراپی در منزل تهران استفاده کنید.
تلفن: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸
دیالیز صفاقی
کلیه ها مسئول تصویه خون و پاکسازی آن از مواد زائد و سمی می باشد. بغییر از این موارد کلیه ها از جمع ناخالصی ها در بدن جلوگیری می کند و با تنظیم مواد شیمیایی موجود در بدن که سدیم و پتاسیم را شامل می شود، به تنظیم و کنترل فشار خون کمک می کند. حا تصور کنید که اختلال در کلیه ها به وجود بیاید تمامی این کارهای مهم در مدن مختل می شود.
این نوع دیالیز برای افرادی که به مرحله نهایی نارسایی کلیه انجام می گیرد. این نوع شامل جراحی برای کاشت کاتتر صفاقی در شکم است. کاتتر به فیلتر شدن خون بدن شما توسط صفاق که یک غشایی در شکم شما میباشد، کمک میکند. زمانی که دیالیز مواد زائد را از جریان خون خارج میکند، از شکم نیز خارج میشود. این روند چند ساعت طول میکشد و ۴ تا ۶ بار در روز نیاز به تکرار دارد. هرچند که میتوان تبادلات مایعات را هنگام بیداری یا خواب انجام داد.
خطرات دیالیز صفاقی
دیالیز صفاقی عوارض مختلف مکانیکی و عفونی دارد که می توان به اختلالات عملکرد کاتاتر و پریتونیت اشاره کرد. این عوارض در کنار عامل زمینه ای منجر به دیالیز, هزینه اقتصادی و روانی قابل توجهی به بیمار وارد می کند.
هرچند این دیالیز برای جفظ جان بیمار ضروریست و حیاتی می باشد با این حال عوارض زیادی نیز به همراه دارد. همچنین بیمار باید دارای شرایطی باشد که بتواند این نوع دیالیز را انجام دهد.
از مهم ترین عوارض دیالیز صفاقی می توان به:
- وجود کاتتر حتی در همودیالیز خونی نیز شانس ابتلا به عفونت را بالا می برد . زیرا از طریق آن باکتری وارد خون می شود ( باکتریمی ) و بعد اندوکاردیت می دهد . پس سپتیسمی عامل مهمی در مرگ و میر افراد دیالیزی است .
- عفونت صفاق
- اندوکاردیت به باکتری می تواند به مغز ، کبد ، طحال و یا حتی به مهره برود و در پاراوربتلار ایجاد آبسه کند و تشخیص و درمان آبسه ی مهره خیلی سخت است
- استئومیلیت نیز امکان دارد ایجاد شود و مثل اندوکاردیت تشخیص و درمان سختی دارد .
- از دست دان مقدار زیادی از پروتین بدن
- امکان ایجاد hypoproteinemia , hypoalbuminemia به علت کمبود پروتئین
- عارضه hyperglycemia به علت آن ورود قند زیاد از طریق محلول به بدن فرد
- چاقی مفرد
علت عفونت صفاق
پریتونیت یک بیماری جدی است که از ناحیه شکم که ناحیه از بدن بین قفسه سینه و لگن است شروع می شود. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که لایه نازک بافت داخل شکم که با نام پریتوئن یا صفاق شناخته می شود ملتهب می شود و اغلب این اتفاق به دلیل عفونت باکتری یا قارچ یا ترکیدن آپاندیس ایجاد می شود.
برای چه افرادی این دیالیز انجام می شود
- افرادی که تمایل و انگیزه کافی به مشارکت در امر مراقبت از خود و انجام دیالیز در منزل را دارند.
- در مبتلایان نارسایی کلیوی که قادر به تحمل همودیالیز نیستند و بیمارانی که نسبت به تغییرات سریع مایعات و الکترولیتها و مواد زائد متابولیک حساس هستند.
- افرادی که دسترسی عروقی در آنها میسر نیست مانند افراد دیاباتیک و مبتلایان اختلالات عروقی
- افرادی مبتلا به اختلالات انعقادی که استفاده از هپارین برای آنها میسر نیست.
- در اطفال و نوزادان
عوارض دیگر:
- ضعف عضلات شکم
- قند خون بالا به دلیل دکستروز
- افزایش وزن
- تب
- دل درد
- فتق
موارد ممنوعیت انجام دیالیز صفاقی
- بیمارانی که به تازگی جراحی شکم انجام دادهاند.
- عفونت داخل شکمی
- افرادی که از داروهای سرکوبگر دستگاه ایمنی استفاده میکنند.
- وجود بدخیمی، بیماری و دیورتیکول در داخل شکم
- افراد خیلی چاقی
- ماههای آخر حاملگی
- وجود استومی در شکم
توصیه هایی برای انجام دیالیز صفاقی
افرادی که این نوع دیالیز را انجام می دهند باید بسیار مراقب رژیم غذایی خود باشند تا دوچار کمبود پروتئین و ویتامین نشوند. استفاده از غذاها با قند و چربی زیاد برای این افراد بسیار مضر است و علاوه بر چاقی مفرد خطراتی برای جان آن ها دارد.
دیالیز صفاقی 24 ساعته و در هر روز هفته انجام می شود و باید برنامه انجام آن بطور دقیق اجرا شود.
افراد دارای بیماری کلیوی باید از کشیدن سیگار و مصرف الکل خودداری کنند. همچنین برای درمان بهتر باید آرامش خود را حفظ کرده و شرایط روحی مناسبی برای بیمار ایجاد شود.
شما می توانید برای آرامش خاطر خود و بیمارتان برای انجام دیالیز این کار را در خانه خود انجام دهید. برای انجام دیالیز در منزل و سرم تراپی در منزل تهران با کلینیک درمان در منزل همراز تماس بگیرید.