درمان بی اختیاری ادرار در منزل

فهرست مطالب

بی اختیاری ادرار

درمان بی اختیاری ادرار در منزل: بی اختیاری ادرار در مردان و یا در بی اختیاری ادرار در زنان (بی اختیاری ادرار به انگلیسی UI) به دفع غیر ارادی ادرار گفته می شود. این یک مشکل شایع است که می تواند بر هر کسی از هر سنی تأثیر بگذارد. اگر از بی اختیاری ادرار رنج می برید، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. و یا می توانید از پزشک متخصص در منزل مرکز همراز استفاده نمایید تا بهترین روش درمانی را برای شما توصیه کند.

بی اختیاری ادرار چیست؟

بی اختیاری ادرار یعنی از دست دادن کنترل بر مثانه، یعنی همیشه نمی‌توانید دفع ادرار را کنترل کنید. بی اختیاری ادرار دارای درجات مختلفی است؛ از تراوش چند قطره ادرار (مثل زمانی که سرفه می‌کنید یا می‌خندید) تا اضطرار بسیار قوی جهت ادرار کردن که کنترل آن دشوار است. این مسأله باعث خجالت است، اما با پزشک خود مشورت کنید چون قابل درمان است.

میلیون‌ها بزرگسال مبتلا به بی اختیاری ادرار هستند. معمولاً این عارضه در افراد 50 سال به بالا – به ویژه خانم‌ها – دیده می‌شود، اما ممکن است در سنین پائین‌تر – به ویژه خانم‌هایی که تازه زایمان کرده‌اند – نیز دیده شود.

اگر این مشکل را دارید، حتماً با پزشک مشورت کنید. اگر بی اختیاری ادرار را مخفی کنید، به عوارض دیگری همچون زخم، التهاب، عفونت‌های پوستی و عفونت‌های مجاری ادرار هم مبتلا خواهید شد. همچنین ممکن است به دلیل ترس شرمساری از جمع‌های دوستانه و خانوادگی کناره‌گیری کنید.

شماره‌های تماس مرکز همراز: 0212268939809123039316

آیا انواع مختلفی از بی اختیاری ادرار وجود دارد؟

بله. 5 نوع مختلف از بی اختیاری ادرار وجود دارد. هر یک را به صورت مختصر توضیح می‌دهیم:

بی اختیاری ناشی از فشار

بی اختیاری ناشی از فشار یعنی زمانی که قطرات ادرار به واسطه فشار ناگهانی به ماهیچه‌های پائینی شکم به بیرون تراوش می‌کنند؛ برای مثال زمانی که می‌خندید یا سرفه می‌کنید یا یک جسم سنگین را بلند می‌کنید یا ورزش می‌کنید. بی اختیاری ناشی از فشار به واسطه ضعیف شدن عضلات لگن بر اثر یک جراحی یا زایمان ایجاد می‌شوند. این نوع بی اختیاری ادرار در خانم‌ها شایع است.

بی اختیاری ناشی از اضطرار

یعنی زمانی که نیاز به دفع ادرار به صورت بسیار ناگهانی احساس می‌شود؛ حتی قبل از این که فرد بتواند خود را به توالت برساند. در این حالت بدن فقط از چند ثانیه یا چند دقیقه قبل به شما هشدار می‌دهد. این وضعیت در افراد مسن شایع‌تر است و ممکن است ناشی از عفونت مجاری ادرار یا به دلیل بیش فعالی مثانه باشد.

بی اختیاری ناشی از سرریز شدن

این نوع بی اختیاری یعنی سرریز شدن غیر قابل کنترل مقادیر اندک ادرار. این مسأله به واسطه پر شدن بیش از حد مثانه روی می‌دهد. فرد احساس می‌کند که قادر به تخلیه کامل مثانه نیست و هنگام ادرار کردن فشاری را تحمل می‌کند. این وضعیت در مردان شایع‌تر است و عموماً زمانی مشاهده می‌شود که مجرای ادرار به واسطه بزرگ شدن غده پروستات یا یک تومور به صورت نسبی مسدود شده باشد. ابتلا به دیابت یا مصرف داروهای خاص نیز باعث این مشکل می‌شود.

بی اختیاری عملکردی

در این نوع بی اختیاری کنترل ادرار توسط فرد خوب است اما برای رساندن به موقع خود به توالت مشکل دارد؛ برای مثال افراد مبتلا به ورم مفاصل یا سایر بیماری‌ها که نمی‌توانند به راحتی حرکت کنند، به این مشکل دچار می‌شوند.

بی اختیاری مختلط

در این نوع بی اختیاری، شاهد بیش از یک مورد از موارد فوق الذکر در فرد هستیم.

آیا بی اختیاری ادرار فقط به واسطه افزایش سن روی می‌دهد؟

خیر. اما افزایش سن باعث می‌شود میزان ادرار قابل ذخیره شدن در مثانه کاهش یابد. افزایش سن باعث می‌شود که جریان ادرار در مجاری ضعیف‌تر شود بنابراین فرد به دفعات بیشتری احساس نیاز به دفع ادرار می‌کند. اما این موارد ثابت نمی‌کنند که بی اختیاری صرفاً به واسطه افزایش سن روی داده است. همه این موارد را می‌توان با کمک روش‌های درمانی کنترل یا درمان کرد.

علت بی اختیاری ادرار در خواب

  1. در خانم‌ها نازک شدن یا خشک شدن پوست (پوشش) واژن یا مجاری ادرار – به ویژه پس از یائسگی.
  2. در آقایان بزرگ شدن پروستات یا جراحی پروستات.
  3. ضعیف شدن یا کشیده شدن ماهیچه‌های لگنی پس از زایمان.
  4. مصرف برخی داروهای خاص.
  5. تجمع مدفوع در روده بزرگ.
  6. اضافه وزن یا چاقی مفرط؛ چون باعث افزایش فشار بر مثانه و ماهیچه‌های کنترل کننده مثانه می‌شود.
  7. عفونت‌های مجاری ادرار.
  8. بیماری‌های عروقی.
  9. بیماری‌هایی همچون دیابت، آلزایمر و ام اس.

 درمان قطعی بی اختیاری ادرار

درمان بستگی به نوع بی اختیاری و علل آن دارد. اگر بی اختیاری ادرار به واسطه یک مشکل پزشکی دیگر باشد؛ ابتدا باید آن مشکل را حل کرد تا بی اختیاری نیز برطرف گردد. انجام نرمش‌های Kegel و یا نرمش‌های دیگر مثانه، باعث می‌شوند که ماهیچه‌های لگنی تقویت شده و برخی انواع بی اختیاری ادرار بهبود یابد. مصرف دارو یا انجام جراحی نیز گزینه‌های دیگر هستند.

نرمش‌های Kegel چیستند؟

با انجام برخی نرمش‌ها مثل نرمش‌های Kegel‌ می‌توانید بی اختیاری را درمان کنید. این نرمش‌ها به تقویت ماهیچه‌های کنترل کننده مثانه کمک می‌کنند. این نرمش‌ها را می‌توانید در همه جا و همه وقت انجام دهید. اگرچه این نرمش‌ها برای خانم‌ها طراحی شده‌اند اما به آقایان نیز کمک می‌کنند. حدود 3 تا 6 ماه طول می‌کشد که تأثیرات بهبود دهنده این نرمش‌ها مشخص گردد.

نرمش‌های Kegel

  1. برای تعیین محل دقیق ماهیچه‌ها، سعی کنید جریان ادرار خود را بدون استفاده از ماهیچه‌های شکم، پا یا باسن متوقف کرده یا کاهش دهید. زمانی که توانستید جریان ادرار را قطع یا کاهش دهید، محل دقیق و صحیح ماهیچه را تعیین کرده‌اید.
  2. ماهیچه‌های خود را منقبض کنید. تا 10 شماره در همین حالت نگه دارید. سپس آن‌ها را رها کرده و تا 10 شماره در همین حالت نگه دارید.
  3. شاید برایتان راحت‌تر باشد که با شدت کمتری شروع کنید، پس می‌توانید انقباض و رها کردن ماهیچه‌ها را برای مدت 4 ثانیه انجام دهید. این کار را 10 بار و دو بار در روز انجام دهید. پس از مدتی زمان انقباض و رها کردن را بیشتر کنید.

نرمش مثانه چیست؟

نرمش مثانه یعنی آموزش مدیریت بی اختیاری ادرار. این نرمش‌ها معمولاً برای بی اختیاری ناشی از فشار، بی اختیاری از نوع اضطرار و موارد مختلط که ترکیبی از این 2 نوع باشد، توصیه می‌شوند. برخی تکنیک‌های نرمش مثانه را در بخش «نرمش‌های مثانه برای بی اختیاری ادرار» توضیح داده‌ایم.

آیا مصرف دارو یا انجام جراحی به درمان کمک می‌کند؟

برخی انواع داروها به کنترل بی اختیاری ادرار کمک می‌کنند. برای مثال کرم استروژن که داخل واژن مصرف می‌شود، به برطرف کردن بی اختیاری خفیف از نوع فشاری کمک می‌کند. داروهای متعددی هم وجود دارند که با نسخه پزشک برای درمان بی اختیاری ناشی از اضطرار تجویز می‌شوند. برای آقایان معمولاً داروهایی برای کاهش سایز پروستات و یا بهبود جریان ادرار از پروستات تجویز می‌شوند. با پزشک در خصوص داروهای موثر بر نوع خاص بی اختیاری ادرار خودتان مشورت کنید.

گاهی اوقات انجام جراحی بسیار مفید است به ویژه برای درمان بی اختیاری ادرار از نوع فشاری در خانم‌ها و بی اختیاری ناشی از سرریز شدن در آقایان به واسطه بزرگ شدن غده پروستات. این گزینه فقط زمانی پیشنهاد می‌شود که سایر روش‌های درمانی موثر نبوده و یا بی اختیاری بسیار شدید است.

اعزام پزشک در کلیه مناطق شرق، غرب، شمال، جنوب و مرکز تهران، کمتر از یک ساعت با تجهیزات، انجام می‌شود. خدمات ارائه شده شامل پزشک عمومی و متخصص ، سرم تراپی، تزریقات ، فیزوتراپی و دیالیز و سایر خدمات پزشکی در منزل زیر نظر وزارت بهداشت و درمان می‌باشد. شما میتوانید از خدمات درمان در منزل همراز استفاده کنید تا نیروهای ما زیر یک ساعت به محل شما اعزام شوند. شماره‌های تماس مرکز همراز:0212268939809123039316 

سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
  • من چه نوع بی اختیاری ادراری دارم؟
  • علت احتمالی بی اختیاری ادراری من چیست؟ آیا این شرایط قابل درمان است؟
  • اگر چنین است با درمان علت، بی اختیاری ادراری من خوب خواهد شد؟ چه وقت می‌توانم انتظار داشته باشم از علايم خلاص می‌شوم؟
  • آیا باید ورزش‌های Kegel‌ را شروع کنم؟ چند وقت یک‌بار؟
  • آیا برنامه نرمش‌های مثانه به مدیریت بی اختیاری ادرار کمکی می‌کند؟
  • آیا تغییراتی در شیوه زندگی به مدیریت بی اختیاری ادرار کمکی می‌کند؟
  • من به دلیل بی اختیاری ادرار خجالت زده می‌شوم. تا شروع تأثیر درمان‌ها، چه اقداماتی می‌توانند به مدیریت موقعیت من کمک کنند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پست را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه