درمان فتق دیسک بین مهره‌ای

فهرست مطالب

درمان فتق دیسک بین مهره‌ای

فتق دیسک بین مهره‌ای چیست؟

ستون فقرات از تعداد مهره و دیسک تشکیل شده است. دیسک‌ها همانند بالشتک‌های نرمی هستند که بین مهره‌های ستون فقرات قرار گرفته‌اند. این دیسک‌ها امکان حرکت دادن ستون فقرات را مهیا می‌کنند. فتق دیسک بین مهره‌ای یعنی زمانی که دیسک بین دو مهره ستون فقرات بر اعصاب اطراف ستون فقرات فشار می‌آورند. واژه فتق به معنی برآمده یا تحدب به سمت خارج است. گاهی اوقات این عارضه را پارگی دیسک یا دیسک جابجا شده هم می‌نامند. فتق دیسک بین مهره‌ای معمولاً در مهره‌های کمری ستون فقرات (بخش پائین ستون فقرات، بین دنده‌های پایینی و لگن) دیده می‌شود.در این مقاله قصد داریم تا شما را با علائم و درمان فتق دیسک بین مهره‌ای آشنا کنیم. هم چنین شما می  توانی برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز خدمات درمان در منزل همراز تماس بگیرید.

طرح درمان در منزل همراز می تواند هر گونه خدمات پزشکی و پرستاری مانند فیزیوتراپی در منزلویزیت پزشک متخصص /عمومی را در منزل ارائه دهد. مرکز همراز در تهران کمتر از یک ساعت به شما می رسند برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات درمانی در منزل با ما تماس بگیرید: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸

 

درمان فتق دیسک بین مهره‌ای

علائم فتق دیسک بین مهره‌ای کدامند؟

زمانی که یک دیسک به اعصاب اطراف خود فشار می‌آورد، دردی در ناحیه پشت و پاها احساس می‌شود. محل درد بستگی به محل دیسک آسیب دیده دارد. شدت درد بستگی به میزان فشاری دارد که دیسک بر اعصاب وارد می‌کند. اکثر افراد مبتلا به فتق دیسک بین مهره‌ای، درد را در ناحیه باسن احساس می‌کنند که تا پشت یکی از ران‌ها و حتی ساق پا گسترش یافته است. به این وضعیت سیاتیک می‌گویند، چون درد در طول مسیر عصب سیاتیک گسترش می‌یابد و احساس می‌شود. برخی افراد درد را در هر دو پا احساس می‌کنند. گاهی اوقات، فرد مبتلا به این عارضه در ساق پا یا خود پا احساس بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن پیدا می‌کند.

درد ناشی از فتق دیسک بین مهره‌ای هنگام  فعالیت بیشتر شده و با استراحت کاهش می‌یابد. سرفه، عطسه کردن، نشستن، رانندگی و خم شدن به جلو؛ باعث تشدید درد می‌گردند. درد در هنگام فعالیت بیشتر می‌شود، چون دیسک هنگام حرکت بدن، فشار بیشتری بر اعصاب وارد می‌کند.

کسانی که مبتلا به درد ناشی از فتق دیسک بین مهره‌ای هستند، با تغییر وضعیت بدن در کاهش درد می‌کوشند. گاهی اوقات در حالت نشسته، اگر به کمک دست خود را بالا بکشند، درد کاهش می‌یابد. تحمیل وزن بدن به یک سمت نیز به کاهش درد کمک می‌کند.

 فتق دیسک بین مهره‌ای چگونه ایجاد می‌شود؟

با افزایش سن، دیسک‌های بین مهره‌های ستون فقرات ضعیف‌تر و صاف‌تر می‌شوند (از حالت بالشتکی خارج می‌شوند). زمانی که دیسک بیش از حد ضعیف باشد، لایه خارجی آن پاره می‌شود. سپس لایه داخلی از محل پارگی به سمت خارج رانده می‌شود و بر اعصاب اطراف دیسک فشار وارد می‌کند. فتق دیسک بین مهره‌ای در بین افرادی که دهه چهارم و پنجم عمر خود را می‌گذرانند، شایع‌تر است.

پزشک چگونه عارضه فتق دیسک بین مهره‌ای را تشخیص می‌دهد؟

پزشک ابتدا شرح حال بیمار را گرفته و سپس معاینات فیزیکی را انجام می‌دهد. انجام X-ray و سایر روش‌های تصویربرداری به بررسی بیشتر و تأیید فتق دیسک، به پزشک کمک می‌کنند.

درمان‌ فتق دیسک بین مهره‌ای

پزشک داروهایی را برای کاهش درد تجویز می‌کند. بیمار دو روز پس از مصرف این گونه داروها می‌تواند فعالیت‌هایی را انجام دهد. فعالیت به بیمار کمک می‌کند تا سریع‌تر بهبودی خود را بدست آورد. اگر درد شدید باشد، پزشک ممکن است استراحت 1 تا 2 روزه در رختخواب را به بیمار توصیه کند.

اگر مصرف داروهای کاهنده درد موثر واقع نشوند، پزشک تزریق داخل ستون فقرات را تجویز می‌کند. با این کار درد متوقف خواهد شد. گاهی اوقات لازم است بیش از یک تزریق برای بیمار انجام شود.

گاهی اوقات کشش ستون فقرات توسط پزشک متخصص یا یک فیزیوتراپ، به کاهش درد کمک می‌کند.

 

درمان فتق دیسک بین مهره‌ای

آیا ورزش کردن به کاهش درد کمک می‌کند؟

بله. ورزش برای کاهش درد مناسب است. ابتدا باید با حرکات کششی شروع کنید. به سمت جلو و سپس به طرفین خم شوید. این نرمش‌ها را باید زمانی شروع کنید که کمر اندکی قوی‌تر شده است و این نرمش‌ها باعث آسیب‌های بیشتر نمی‌شوند. هدف از انجام این‌گونه نرمش‌ها، قوی‌تر شدن ماهیچه‌های شکم و کمر است تا فشاری که بر دیسک وارد می‌گردد، کاهش یافته و احساس راحتی بیشتر کنید. در خصوص نرمش‌های قوی کننده ماهیچه‌های کمر با پزشک مشورت کنید. پزشک می‌تواند شما را به فیزیوتراپ معرفی کند تا اطلاعات بیشتری در زمینه نرمش‌های ایمن کمر که برای شما مناسب می‌باشند، کسب کنید.

وضعیت صحیح بدن کدام است؟

نگه داشتن بدن در یک وضعیت صحیح (صاف ایستادن، صاف نشستن، بلندکردن اجسام در حالی‌که پشت کاملاً صاف است) به شما کمک می‌کند تا فشار کمتری به دیسک‌های کمر وارد کنید.

  1. زمانی که قصد بلند کردن اجسام سنگین را دارید، زانوهای خود را خم کرده و بنشینید، سپس در حالی‌که پشت خود را صاف نگهداشته‌اید، جسم را بلند کنید.
  2. هنگام حمل اجسام، آن‌ها را نزدیک بدن خود نگه دارید.
  3. اگر به مدت طولانی می‌ایستید، هر چند دقیقه یک‌بار، یک پای خود را بر روی چهارپایه یا جعبه قرار دهید.
  4. اگر به مدت طولانی می‌نشینید، یک چهارپایه یا جعبه زیر پاهایتان قرار دهید تا زانوها بالاتر از سطح باسن قرار گیرند.
  5. هرگز کفش پاشنه بلند نپوشید.
  6. هرگز بر روی شکم نخوابید.

احتمال بهبودی چقدر است؟

احتمال بهبودی بسیار زیاد است. اغلب افراد مبتلا به فتق دیسک بین مهره‌ای پس از حدود 4 هفته بهبود می‌یابند. گاهی اوقات بهبودی به زمان طولانی‌تری نیاز دارد. اگر پس از 4 تا 6 هفته، باز هم احساس درد یا بی‌حسی در پاها داشتید یا اگر علائم ابتدایی وخیم‌تر شدند، به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات لازم است برای برطرف کردن کامل درد، جراحی انجام شود.

اگر برای رفتن به توالت مشکل دارید، اگر کاهش وزن داشته‌اید، اگر هنگام شب درد دارید و یا اگر درد یا ضعف شدیدی در ناحیه ستون فقرات احساس می‌کنید؛ فوراً به پزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است مربوط به مشکلات جدی دیگری باشند.

سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:

  • آیا مشکل فتق دیسک بین مهره‌ای برای همیشه باقی خواهد ماند؟
  • آیا احتمال دارد که یک دیسک دیگر هم به همین مشکل دچار گردد؟
  • چگونه می‌توانم از تکرار عارضه فتق دیسک بین مهره‌ای پیش گیری کنم؟
  • برای درمان فتق دیسک بین مهره‌ای چه کنم؟
  • برای کاهش درد چه کنم؟
  • چه داروهایی برای درمان فتق دیسک بین مهره‌ای تجویز می‌شوند؟ عوارض جانبی آن‌ها چیست؟

خدمات پزشکی همراز در منزل

خدمات پزشکی شامل

ویزیت پزشک عمومی متخصص عفونی- داخلی – بیهوشی- قلب- جراح- روانپزشک و انجام  پروسیجرهای پزشکی در منزل

خدمات پیرا پزشکی شامل

فیزیوتراپی- کاردرمانی- گفتاردرمانی- مامائی

فروش و اجاره تجهیزات پزشکی شامل

تخت برقی و بیمارستانی – تشک مواج سلولی و تخم مرغی –دستگاه اکسیژن ساز- کپسول اکسیژن – پالس اکسیمتر- ونتیلاتور- مانیتور- بای پپ- آمبوبگ- لارنگسکوپ- کیف احیا- فشارسنج- ویلچر- واکر- عصا – فتوتراپی

خدمات آزمایشگاهی شامل

انواع مختلف نمونه گیری ( خون –سپتوم- زخم- کووید 19-IGM- IGG) در منزل

خدمات پرستاری و کمک پرستاری

کنترل علائم حیاتی – سرم تراپی- تزریقات – کنترل قند خون و بخیه – گچ گیری- بازکردن گچ- سونداژ- سوند بینی و معده –شستشوی گوش- پانسمان ساده – پانسمان سوختگی – پانسمان زخم بستر- پانسمان پای دیابتی

ارائه خدمات ICU و  CCU و POST ICU

ارائه خدمات پاراکلینیکی شامل

انجام سونوگرافی و ماموگرافی در منزل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پست را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه