اختلال دوقطبی چیست؟
اختلال دوقطبی یک بیماری روحی-روانی است و باعث تغییرات شدید در خلق و خو میگردد. به این وضعیت، بیماری جنون ادواری یا افسردگی-شیدایی نیز میگویند. هم خانمها و هم آقایان به این بیماری دچار میشود. افرادی از هر سن ممکن است به این بیماری دچار شوند.
آیا انواع مختلفی از اختلال دوقطبی وجود دارد؟
بله. انواع مختلفی از اختلال دوقطبی وجود دارند. نوع این بیماری بر اساس سرعت تغییرات و حرکت از دوره شیدایی به سمت افسردگی و بازگشتِ دوباره تعیین میشود. همچنین برای تعیین نوع بیماری باید به شدت علائم توجه کرد.
از کجا بفهمم بیماری دو قطبی دارم؟
افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، گاهی اوقات بسیار شاد و پرانرژی بوده و میتوانند هر کاری را انجام دهند. در این وضعیت، آنها مایل به نشستن و استراحت کردن نیستند. به این وضعیت، هیجان بیدلیل یا مانیا میگویند. اما آنها یک دوره از احساس غم و افسردگی را نیز تجربه میکنند. در این زمان او مایل به انجام هیچ کاری نیست. به این وضعیت، افسردگی میگویند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی به سرعت بین این دو وضعیت یعنی هیجان بی دلیل و افسردگی نوسان میکنند.
برخی نشانههای هیجان بی دلیل عبارتند از:
- تحریک پذیری یا عصبانیت
- تفکر و صحبت کردن بسیار سریع به نوعی که سایرین قادر به پیگیری افکار آنها نیستند.
- ابداً نمیتوانند بخوابند.
- آنها احساس میکنند بسیار قوی و مهم هستند.
- عدم تمرکز
- ولخرجی کردن
- سوء مصرف مواد مخدر و افراط در نوشیدن الکل
- داشتن روابط جنسی بدون دقت از نظر پیشگیری از بارداری یا ابتلا به بیماریها
نشانههای افسردگی عبارتند از:
- بی علاقگی به کارهایی که قبلاً از آنها لذت میبردهاند، حتی روابط جنسی
- احساس ناراحتی یا غم
- بدون دلیل و به راحتی گریه میکنند.
- بدون احساس میشوند یا احساس بیقراری کرده و تحریک پذیر میشوند.
- احساس بی ارزش بودن یا احساس گناه میکنند.
- تغییر در اشتها که باعث تغییراتی ناخواسته در وزن میگردد.
- برای یادآوری مسائل با مشکل مواجه هستند، عدم تمرکز داشته و قادر به تصمیم گیری نیستند.
- مشکلاتی همچون سردرد، کمر درد یا مشکلات گوارشی را تجربه میکنند.
- نمیتوانند بخوابند یا ترجیح میدهند کل مدت را در خواب باشند.
- همیشه احساس خستگی میکنند.
- به مرگ یا خودکشی فکر میکنند.
مرکز طرح درمان در منزل همراز توانسته است برای رفاه حال بیماران عزیز خدمات خود را زیر نظر بهداشت و درمان در منزل شما ارائه دهد از این رو برای استفاده از
خدمات روانشناسی در منزل می توانید با این شماره تماس گرفته و از ما نوبت دریافت نمایید. 09123039316 – 02122689398
علل اختلال دوقطبی کدامند؟
علت اصلی این اختلال، برهم خوردن تعادل مواد شیمیایی مغز است. معمولاً این اختلال در سابقه خانوادگی دیده میشود. اگر والدین شما به اختلال دوقطبی مبتلا بودهاند، احتمال اینکه شما هم به این اختلال دچار شوید، زیاد است.
اختلال دوقطبی را چگونه درمان میکنند؟
پزشک خانواده برای درمان این اختلال به شما کمک میکند اما ممکن است شما را به یک روانپزشک هم معرفی کند. لازم است با پزشک همکاری کنید تا تغییرات سریع و شدید خلق و خو را کنترل کرده و از سلامت خود اطمینان حاصل کنید.
برای توقف تغییرات خلق و خو، داروهایی تجویز میشوند. تثبیت کنندگان خلق جهت کنترل تغییرات احساسات و عواطف استفاده میشوند. داروهای ضد افسردگی میتوانند علائم افسردگی را کاهش دهند. طبق صلاحدید پزشک ممکن است داروهای دیگری هم به این موارد افزوده گردند. تأثیر اینگونه داروها فوری نیست اما پس از چند هفته تغییرات در بیمار مشاهده میشوند. لازم است دارو را همانطور که پزشک تجویز کرده است، مصرف کنید.
مشاوره در زمینه استرس، مشکلات خانوادگی و ارتباطی بسیار مفید است. فرد مبتلا به اختلال دوقطبی باید برای مشاوره اقدام کند.
برخی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی مایل به درمان نیستند. آنها اغلب نمیدانند که این اختلال تا چه حد بر زندگی خودشان یا اطرافیان تأثیرگذار است. از سوی دیگر چون در دوره هیجان، بی دلیل بسیار پرانرژی، سازنده، پرقدرت و شاد هستند؛ مایل نیستند این وضعیت را از دست بدهند.
چه کارهایی برای کمک به خودم انجام دهم؟
- همه علائم، سابقه بیماریهای خانوادگی و سابقه بیماریهای خودتان را با پزشک در میان بگذارید. اختلال دوقطبی در برخی افراد به درستی تشخیص داده نمیشود. تشخیص صحیح، بهترین فرصت برای بیمار است تا بتواند برای درمان مناسب اقدام کند.
- مقالات مختلف با موضوع اختلال دوقطبی را مطالعه کنید و آنچه آموختهاید را با اعضای خانواده به اشتراک بگذارید. پزشک میتواند منابع مناسبی برای مطالعه به شما معرفی کند.
- نظم خاصی برای زندگی تعیین کنید، هر شب در یک ساعت معین به رختخواب رفته و هر روز در ساعت معینی از خواب بیدار شوید. غذاهای مفید بخورید و به اندازه و بطور مرتب ورزش کنید.
- داروهایتان را در موعد مقرر و طبق تجویز پزشک مصرف کنید. هرگز اقدام به قطع مصرف دارو نکنید حتی اگر احساس میکنید بهبود یافتهاید. به خاطر داشته باشید که مدتی طول خواهد کشید تا تأثیر درمان در زندگی شما مشخص گردد. صبور باشید و بر اهداف خود تمرکز کنید.
- از مصرف کافئین و داروهای بدون نسخه برای سرماخوردگی، آلرژی و کاهش درد بپرهیزید. قبل از نوشیدن الکل یا قبل از مصرف سایر داروها با پزشک مشورت کنید.
- از استرس اجتناب کنید.
- نشانههای هشدار دهنده اولیه این بیماری را بشناسید. هر زمان که متوجه تغییراتی در رفتار یا خلق و خوی خودتان شدید، با پزشک در میان بگذارید.
- به گروههای پشتیبان اجتماعی بپیوندید. اطلاعات و تجربیات خود و خانوادهتان را با گروه پشتیبان در میان بگذارید.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- بهترین گزینه درمانی برای من کدام است؟
- آیا گروه پشتیبان در محله ما وجود دارد؟
- آیا لازم است همه عمر دارو مصرف کنم؟
- برای کمک به روند بهبودی، چه کارهایی را در خانه انجام دهم؟
- آیا لازم است تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنم؟
- چه ورزشهایی را باید انجام دهم؟
- چه داروهایی را باید مصرف کنم؟
- آیا فرزندانم نیز به اختلال دوقطبی دچار خواهند شد؟
- اگر علائم وخیمتر شدند، چه زمان باید با پزشک تماس بگیرم؟
- اگر به فکر خودکشی افتادم، چه کنم؟