فشار خون چیست؟
فشار خون یعنی فشاری که خون هنگام حرکت در رگها بر دیوارهی رگها وارد میکند. شیوه عملکرد اینگونه است: شریانها، رگهایی هستند که خون را از قلب به سایر نقاط بدن میرسانند، زمانی که قلب شما ضربان دارد، خون را با فشار وارد شریانها میکند. زمانی که خون حرکت میکند به دیواره رگها فشار وارد میکند. این فشار را فشار خون مینامند. این مقاله قصد دارد با معرفی فشار خون و علائم و درمان فشار خون بالا شما را آگاه سازد تا در هنگام مواجه با این بیماری نکات مهم را رعایت نمایید. در ضمن برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مرکز درمان در منزل همراز تماس بگیرید.
این مرکز با هدف رفاه حال بیماران بسیاری از خدمات پزشکی مانند ویزیت پزشک متخصص در منزل و یا نمونه برداری و انجام آزمایش در منزل را فراهم کرده است. استفاده از این مزایای بسیار زیادی می تواند داشته باشد، برای افرادی که توانایی خروج از منزل را ندارد. هم چنین در وقت و هزینه افراد صرفه جویی می شود و از ابتلا به عفونت های بیمارستانی در امان خواهند ماند. بنابراین اگر قصد درخواست اعزام پزشک و یا پرستار را دارید، با ما تماس بگیرید تا پزشکان متخصص با تجهیزات کامل و کمتر از یک ساعت در محل شما حاضر گردند. ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸
فشار خون بالا چیست؟
فشار خود بالا یعنی خون با فشار بیشتری از وضعیت عادی به دیواره رگها فشار میآورد و در رگها حرکت میکند. علل مختلفی برای این وضعیت وجود دارند. اگر فشار خون بسیار بالا باشد یا برای مدت طولانی بالا بماند، مشکلات جدی برای سلامت ایجاد میکند.
علائم فشار خون بالا چیست؟
اغلب افراد فشار خون بالا دارند اما هیچ علامتی ندارند. به همین دلیل است که این عارضه را «قاتل خاموش» مینامند بنابراین کنترل مداوم فشار خون از اهمیت بالایی برخوردار است.
علل فشار خون بالا چیست؟
عوامل مختلفی باعث فشار خون میشوند. پزشک در شناسایی این عوامل به شما کمک میکند. معمولاً دو نوع فشار خون بالا وجود دارد:
- افزایش اولیه فشار خون که به آن «افزایش ضروری فشار خون» (essential hypertension) هم میگویند: در این حالت هیچ علت شناخته شدهای برای فشار خون بالا وجود ندارد. بروز این عارضه به چندین سال زمان نیاز دارد و احتمالاً ناشی از شیوه زندگی، محیط و چگونگی تغییرات بدن با افزایش سن میباشد.
- افزایش ثانویه فشار خون: زمانی است که یک مشکل سلامتی یا دارو باعث افزایش فشار خون شده است.
عواملی که باعث افزایش ثانویه فشار خون میشوند عبارتند از:
- برخی داروهای خاص مثل قرصهای ضد بارداری، NSAIDs (داروهای ضد التهاب و ضد درد غیراستروئیدی) و کورتیکواستروئیدها
- مصرف بیش از حد الکل
- مشکلات کلیه
- چاقی مفرط
- اختناق در خواب
- مشکلات تیروئید و غده آدرنال
عوامل خطرساز فشار خون بالا چیست؟
موارد ذیل از عوامل شایعی هستند که باعث فشار خون بالا میشوند:
- رژیم غذایی پرنمک، پرچربی و یا پرکلسترول
- بیماریهای مزمن همچون اختلالات هورمونی، مشکلات کلیه، دیابت و کلسترول بالا
- سابقه خانوادگی: اگر والدین یا یکی از بستگان بسیار نزدیک مبتلا به فشار خون بالا باشند، با احتمال بالاتری شما نیز به آن مبتلا میشوید
- عدم فعالیتهای فیزیکی
- بالا رفتن سن: هر چه سن شما بالاتر رود احتمال ابتلا به فشار خون بالا بیشتر میشود
- اضافه وزن و چاقی مفرط
- نژاد: برخی نژادها مثل سیاهپوستان غیر اسپانیایی (غیر آمریکای مرکزی) نسبت به سایر نژادها بیشتر در خطر ابتلا به فشار خون بالا هستند
- برخی داروهای ضد بارداری
- استرس.
- سیگار کشیدن و افراط در مصرف الکل.
چگونه فشار خون بالا را تشخیص میدهند؟
تنها راه تشخیص فشار خون بالا، استفاده از دستگاه فشار خون است. هر چه میزان فشار خون بالاتر باشد، دفعات کنترل فشار خون نیز بیشتر خواهد بود.هر بار که به مطب پزشک مراجعه میکنید، پزشک فشار خون شما را کنترل میکند. زمانی که شروع به درمان برای کاهش فشار خون میکنید، پزشک از شما درخواست میکند که در زمانهای مشخص به مطب مراجعه کنید تا فشار خون شما کنترل شود.گاهی اوقات پزشک در خواست میکند که در خانه نیز فشار خون را کنترل کرده و فهرست آن را در مراجعه بعدی به پزشک ارائه کنید. پزشک از شما میخواهد که چند بار در روز فشار خون خود را کنترل کنید. روش دیگر استفاده از دستگاه کنترل فشار خون سیار است ]به صورت اتوماتیک و در زمانهای مشخص فشار خون را اندازه میگیرد[.
چند وقت یک بار باید فشار خون خود را کنترل کنم؟
معمولاً پس از سن 18 سالگی باید هر دو سال یکبار فشار خون را کنترل کرد. اما اگر سابقه فشار خون در گذشته دارید، باید فاصله زمانی کنترلها را کمتر کنید. در این صورت حتی ممکن است پزشک درخواست کند که به طور مرتب در خانه فشار خون خود را کنترل کنید.
اعداد چه معنایی دارند؟
فشار خون را معمولاً با استفاده از دو رقم و به طور جداگانه اعلام میکنند و برای نگارش بین این دو رقم یک نشان ممیز قرار میدهند. برای مثال، 80/120. گاهی اوقات فشار خون را اینگونه اعلام میکنند 120 روی 80. اولین رقم مربوط به فشار سیستولیک خون است که مربوط به اوج فشار خون در زمان پمپاژ قلب برای بیرون دادن خون است. رقم دوم، فشار دیاستولیک خون را نشان میدهد یعنی فشار خون در زمانی که قلب پر از خون میشود (مرحله استراحت بین دو ضربان).
یک فشار خون نرمال 80/120 است. فشار خون بالا 90/140 یا بیشتر است. اگر فشار خون شما بین 80/120 و 90/140 باشد، شما در وضعیت «پیش فشار خون بالا» (prehypertension) قرار گرفتهاید، یعنی اگر اقدامات مهم و اساسی را انجام ندهید فشار خون شما بالاتر رفته و مبتلا به عارضه فشار خون بالا میشوید.
فشار خون پائین نیز زمانی است که فشار سیستولیک به طور مداوم کمتر از 90 باشد یا 25 واحد کمتر از حد نرمال خودتان قرار گیرد.
فشار سیستولیک
(عدد اول/بالایی) |
فشار دیاستولیک (عدد دوم/پائینی) | |
نرمال | کمتر از 120 | کمتر از 80 |
مرحله پیش فشار خون بالا | 139 – 120 | 89 – 80 |
فشار خون بالا: مرحله 1* | 159- 140 | 99- 90 |
فشار خون بالا: مرحله 2 | 160 یا بالاتر | 100 یا بالاتر |
*اگر مبتلا به دیابت یا بیماری کلیه هستید، عدد فشار خون بالا برای شما کمتر از سایر افراد است. پزشک میتواند با توجه به شرائطی که دارید، سطح فشار خون بالا برای شما را تعیین کند.
درمان فشار خون بالا چگونه انجام میشود؟
شما باید به همراه پزشک خود بهترین درمان را برای فشار خون بالا و کاهش آن بیابید. درمان در ابتدا با تغییراتی در شیوه زندگی بیمار آغاز میشود تا فرد بتواند فشار خون را کاهش داده و عوامل خطرساز بیماریهای قلبی را از زندگی خود حذف کند. اگر این تغییرات موثر واقع نشدند، باید دارو مصرف کنید.
حتی زمانی که به دارو نیاز دارید، ایجاد برخی تغییرات در شیوه زندگی میتواند برای کاهش میزان داروی مصرفی موثر باشد.
تغییرات در شیوه زندگی
- سیگار یا هر گونه محصولات دخانی را استفاده نکنید (از جمله قلیان).
- اگر اضافه وزن دارید برای کاهش وزن خود اقدام کنید.
- به طور مرتب ورزش کنید.
- غذاهای سالم بخورید، از جمله میوه و سبزیجات فراوان، غذاهایی را انتخاب کنید که چربی کمتری دارند.
- مصرف کافئین، الکل و سدیم (نمک) را به حداقل برسانید.
- از تکنیکهای آرامش بخش و بیوفیدبک استفاده کنید.
چه داروهایی تجویز میشوند؟
داروهای مختلفی برای درمان فشار خون بالا وجود دارند. آنها را به طور کلی داروهای ضد فشار خون مینامند. هدف از درمان، کاهش فشار خون با دارو و رساندن آن به سطح طبیعی میباشد. این داروها مصرف آسان داشته و عوارض جانبی اندکی دارند (و برخی هیچ عوارض جانبی ندارند). اغلب درمانها به نتیجه مطلوب میرسند.
اگر فشار خون شما فقط با کمک دارو کنترل میشود، باید مصرف دارو را تا آخر عمر ادامه دهید. معمولاً برای کنترل فشار خون بیش از یک نوع دارو تجویز میشود. هرگز بدون مشورت با پزشک خانواده خود اقدام به قطع مصرف دارو نکنید چون با این کار احتمال سکته یا حمله قلبی را به شدت افزایش میدهید.
چرا باید فشار خون خود را کنترل کنم؟
فشار خون بالا به بسیاری از قسمتهای مختلف بدن آسیبهای جدی وارد میکند. اگر شما مبتلا به فشار خون بالا هستید، بیشتر از سایرین در معرض خطر سکته، بیماریهای قلبی، حمله قلبی و نارسایی کلیه قرا ردارید. کنترل فشار خون به کاهش همه خطرات فوق الذکر کمک میکند.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- آیا من در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا هستم؟
- فشار خون من چند است؟ مفهوم این اعداد چیست؟
- فشار خون هدف برای من چند است؟
- جهت کمک به پایین آوردن فشار خون چه تغییراتی در سبک زندگیام لازم است به عمل آورم؟
- آیا امکان دارد مجبور شوم داروی ضد فشار خون مصرف کنم؟
- عوارض و فواید مصرف این دارو کدامند؟
- آیا درمانهای جایگزین نظیر مراقبه، یوگا یا طب سوزنی میتوانند به پایین آوردن فشار خون کمک کنند؟
خدمات پزشکی همراز در منزل
خدمات پزشکی شامل
ویزیت پزشک عمومی متخصص عفونی- داخلی – بیهوشی- قلب- جراح- روانپزشک و انجام پروسیجرهای پزشکی در منزل
خدمات پیرا پزشکی شامل
فیزیوتراپی- کاردرمانی- گفتاردرمانی- مامائی
فروش و اجاره تجهیزات پزشکی شامل
تخت برقی و بیمارستانی – تشک مواج سلولی و تخم مرغی –دستگاه اکسیژن ساز- کپسول اکسیژن – پالس اکسیمتر- ونتیلاتور- مانیتور- بای پپ- آمبوبگ- لارنگسکوپ- کیف احیا- فشارسنج- ویلچر- واکر- عصا – فتوتراپی
خدمات آزمایشگاهی شامل
انواع مختلف نمونه گیری ( خون –سپتوم- زخم- کووید 19-IGM- IGG) در منزل
خدمات پرستاری و کمک پرستاری
کنترل علائم حیاتی – سرم تراپی- تزریقات – کنترل قند خون و بخیه – گچ گیری- بازکردن گچ- سونداژ- سوند بینی و معده –شستشوی گوش- پانسمان ساده – پانسمان سوختگی – پانسمان زخم بستر- پانسمان پای دیابتی
ارائه خدمات ICU و CCU و POST ICU
ارائه خدمات پاراکلینیکی شامل
انجام سونوگرافی و ماموگرافی در منزل