آنژین چیست؟
آنژین یک درد خردکننده و شدید یا احساس فشار سنگین بر روی قفسه سینه است. این درد معمولاً به واسطه انسداد رگهای خونرسان به قلب ایجاد میشود؛ بنابراین آن را بیماری شریانهای کرونری (شریانهای خونرسان به قلب) یا بیماری قلبی مینامند.
چطور بدانیم که درد احساس شده ناشی از آنژین است؟
آنژین زمانی ایجاد مزاحمت میکند که مشغول انجام فعالیتهایی همچون راه رفتن، بالارفتن از پلهها، ورزش کردن یا نظافت خانه هستید. این درد باعث عرق کردن و دشواری در تنفس میگردد. این درد را در ناحیه بازو، گردن، فک، شانهها و یا قفسه سینه احساس میکنید. اگر درد ملایم باشد به واسطه استراحت یا پس از چند دقیقه خود به خود برطرف میشود. اما اگر درد شدیدتر باشد؛ نیاز به دارو دارید. معمولاً برای برطرف کردن درد ناشی از آنژین شدید از نیتروگلیسیرین استفاده میکنند.
برخی افراد هنگامیکه فعالیتهایی در سطوح خاص انجام میدهند این درد را تجربه میکنند اما پس از مدتی درد به راحتی از بین میرود. آنها این وضعیت را در درازمدت تجربه میکنند. به این حالت؛ آنژین پایدار میگویند.
زمانی که الگوی آنژین به طور مرتب تغییر میکند؛ آن را آنژین ناپایدار مینامند. این یک علامت خطرناک است. اگر دورههای آنژین همراه با تحرک یا فعالیت اندک بدنی باشد؛ برای مثال حتی در هنگام استراحت هم مشاهده شود؛ بسیار خطرناک است. بروز حالتهای آنژین در افرادی که قبلاً هیچ علامتی نداشتهاند نیز بسیار خطرناک است.
آنژین ناپایدار میتواند اولین علامت بروز حمله قلبی باشد. اگر مبتلا به درد آنژین شدهاید؛ فوراً به پزشک یا نزدیکترین مرکز اورژانس مراجعه کنید. یکی دیگر از علائم خطر؛ درد قفسه سینه است که با استراحت یا مصرف دارو برطرف نمیشود. اگر درد قفسه سینه برطرف نمیشود و ادامه مییابد؛ فوراً به اولین مرکز اورژانس مراجعه کنید.
چه عواملی باعث بروز آنژین میشوند؟
آنژین معمولاً به واسطه انسداد شریانهای تغذیه کننده قلب ایجاد میشود بنابراین آن را بیماری شریانهای کرونری (شریانهای خونرسان به قلب) یا بیماری قلبی مینامند. پزشک باید بررسیهای کافی برای تشخیص بیماری قلبی انجام داده و هرگونه وضعیت تشدید کننده احتمال بیماری قلبی را شناسایی کند. این وضعیتها عبارتند از:
- فشار خون بالا
- دیابت
- سیگار کشیدن
- کلسترول بالا
- یائسگی در زنان
- سابقه بیماری قلبی در افراد خانواده در سنین جوانی
پزشک چه آزمایشاتی را انجام میدهد؟
یک الکتروکاردیوگرام؛ که اغلب EKG یا ECG نامیده میشود؛ آزمایش سادهای برای نشان دادن آسیب وارد آمدن به قلب و عروق است. اگر EKG از بیمار مبتلا به علایم آنژین گرفته شود، نشان میدهد که منشأ درد مربوط به قلب است.
مرحله بعدی پس از EKG انجام تست استرس (ورزش) است. این تست زمانی انجام میشود که شما بر روی تردمیل راه میروید. در این زمان پزشک به کارکرد قلب شما در الکتروکاردیوگرام دقت میکند و هرگونه ناهنجاری هنگام ورزش را تشخیص میدهد. همچنین پزشک میتواند قبل و بعد از انجام ورزش؛ یک X-ray (عکس رادیوگرافی) از قفسه سینه و قلب بگیرد. این عکسها نشان خواهند داد که طی پروسه ورزشی خون کافی به قلب نمیرسد. این مسأله ثابت میکند که رگهای خونرسان به قلب مسدود شدهاند.
یک آزمایش مهم دیگر کاتتریزاسیون (آنژیوگرافی) قلب است. در این تست یک تیوب بسیار نازک و بلند از طریق شریان بازو یا پا وارد شده و سپس به سمت قلب هدایت میشود. سپس رنگ مخصوصی به داخل شریانهای اطراف قلب تزریق شده و یک X-ray (عکس رادیوگرافی) گرفته میشود. این تصاویر رادیوگرافی هر گونه انسداد خونرسانی به ماهیچههای قلب را نشان میدهند.
چنان چه دچار آنژیم قلبی شده اید و یا به بیماری های قلبی مبتلا هستید، می توانید برای دریافت خدمات پرستاری در منزل و آزمایشی با مرکز همراز تماس بگیرید. 02122689398 – 09123039316 – 02166563835
آنژین چگونه درمان میشود؟
اگر شما مبتلا به بیماری قلبی هستید؛ بیماری آنژین با کمک درمان بیماری قلبی برطرف خواهد شد. اما اگر علت دیگری غیر از بیماری قلبی باعث بروز درد در قفسه سینه شده باشد؛ پزشک باید درمان خاص همان وضعیت را توصیه کند.
چگونه میتوان از آنژین پیش گیری کرد؟
بهترین راه برای پیش گیری از آنژین؛ پیش گیری از بیماریهای قلبی است. همیشه وضعیت فشار خون، دیابت و کلسترول خون را تحت کنترل داشته باشید. سیگار کشیدن را ترک کنید. تغذیه سالم و مناسب داشته باشید؛ وزن خود را در سطح سالم نگه دارید و برنامههای ورزشی را به طور مداوم اجرا کنید تا از هرگونه بیماری قلبی در امان باشید.
اگر در گذشته به بیماری قلبی دچار شدهاید؛ مراحل فوق به شما کمک میکنند تا وضعیت بیماری حادتر نشود.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- علت احتمالی درد قفسه سینه من چیست؟
- جهت تسکین این علائم چه تغییراتی در شیوه زندگی در خانه ایجاد کنم؟
- آیا ورزش کردن برای من مناسب است؟ چگونه باید شروع کنم؟
- کدام گزینههای درمانی برای من مناسبتر هستند؟ آیا به دارو نیاز دارم؟ آیا به جراحی نیاز دارم؟
- آیا این داروها با داروهایی که از قبل مصرف میکنم؛ تداخل دارند؟
- کدام علائم نشانگر این واقعیت هستند که وضعیت من در حال وخیمتر شدن است؟
- آیا آنژین باعث مشکلات دراز مدت خواهد شد؟