فیزیوتراپی کف لگن در بی اختیاری ادرار یکی از روشهای مؤثر و غیرتهاجمی برای درمان مشکلات مربوط به کنترل ادرار به شمار میآید. بی اختیاری ادرار، به ویژه بی اختیاری ادرار موقع خندیدن، یکی از شایعترین مشکلاتی است که بسیاری از زنان با آن مواجه هستند و کیفیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. در این راستا، فیزیوتراپی لگن در منزل با تمرکز بر تقویت عضلات کف لگن، نقش مهمی در بهبود و حتی درمان قطعی بی اختیاری ادرار در زنان ایفا میکند. استفاده از فناوریهای نوین مانند سنسور بی اختیاری ادرار در زنان نیز به متخصصان فیزیوتراپی کمک میکند تا درمان را با دقت بیشتری پیش ببرند.
یکی از مشکلات رایج که بسیاری به دنبال راهحلی برای آن هستند، تکرر ادرار است. در این زمینه، فیزیوتراپی لگن برای تکرر ادرار به عنوان روشی مطمئن شناخته شده و به بهبود عملکرد عضلات و کاهش علائم کمک میکند. مرکز خدمات پزشکی در منزل همراز با تیمی از متخصصان و فیزیوتراپیستهای حاذق، امکان ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل را فراهم کرده است. این خدمات با هدف راحتی و حفظ حریم خصوصی بیماران، همراه با تجهیزات پیشرفته و تکنیکهای مدرن، به بهترین شکل ممکن انجام میپذیرد.
اگر به دنبال درمانی موثر و تخصصی برای مشکلات مربوط به کف لگن و بی اختیاری ادرار هستید، همین حالا با مرکز همراز تماس بگیرید و از خدمات فیزیوتراپی در منزل بهرهمند شوید تا به زندگی سالم و راحتتری بازگردید. ۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۵ /۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۴
فیزیوتراپی کف لگن برای بیاختیاری ادرار ناشی از استرس (SUI)
برای شروع درمان موثر فیزیوتراپی کف لگن در بی اختیاری ادرار، انجام ویزیت پزشک متخصص در منزل میتواند نقش کلیدی داشته باشد. پزشک متخصص با بررسی دقیق شرایط شما و تشخیص صحیح، بهترین برنامه درمانی از جمله فیزیوتراپی را پیشنهاد میدهد تا درمانی هدفمند و موفقیتآمیز داشته باشید. خدمات ویزیت پزشک متخصص در منزل، همراه با فیزیوتراپی در منزل، راحتی و کیفیت درمان را برای شما تضمین میکند.
کف لگن چیست؟
کف لگن مجموعهای از عضلات است که از اندامهای لگنی (مثانه و مجرای ادرار، رکتوم و در زنان واژن و رحم) پشتیبانی میکند. این عضلات از استخوان خاجی (یا استخوان دنبالچه) تا استخوان شرمگاهی در جلوی شکم امتداد دارند که از اندامهای داخلی لگن حمایت میکند و نقش مهمی در کنترل ادرار و دفع دارد. برای شناخت بهتر وضعیت کف لگن و دریافت تشخیص دقیق، ویزیت آنلاین متخصص زنان و زایمان میتواند راهحلی سریع و مطمئن باشد تا بهترین روشهای درمانی از جمله فیزیوتراپی کف لگن برای شما تعیین شود.
ضعیف شدن عضلات کف لگن میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
- آسیبهای وارده در دوران بارداری و زایمان
- جراحی لگن
- پیری
- فشار مزمن و فزاینده روی کف لگن که میتواند ناشی از عواملی مانند : اضافه وزن داشتن، سرفه مزمن، زور زدن مزمن و بلند کردن اجسام سنگین
برخی از اثرات بالقوه ضعف عضلات کف لگن در زنان چیست؟
ضعف عضلات کف لگن در زنان میتواند به طور بالقوه باعث ایجاد و تشدید مشکلات زیر شود:
- بیاختیاری ادرار ناشی از استرس
- بیاختیاری ادرار فوریتی
- افتادگی اندامهای لگن
- کاهش حس جنسی یا احساس شل شدن واژن هنگام رابطه جنسی
فیزیوتراپی کف لگن چگونه در درمان بیاختیاری استرسی ادرار مؤثر است؟
فیزیوتراپی کف لگن با تقویت عضلاتی که مثانه و مجرای ادرار را پشتیبانی میکنند، میتواند مشکلات مربوط به نشت ادرار ناشی از افزایش فشار در شکم (بیاختیاری ادرار ناشی از استرس) را درمان کند. تمرینات منظم کف لگن و همچنین استفاده از انقباض کف لگن در زمان سرفه یا سایر عوامل محرک بیاختیاری ادرار ناشی از استرس میتواند نشت ادرار را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. در برخی از زنان، این امر میتواند نیاز به درمان جراحی برای بیاختیاری ادرار ناشی از استرس را به تأخیر بیندازد یا از آن جلوگیری کند.
فیزیوتراپی کف لگن
- تقویت عضلات کف لگن با تمرینات کف لگن (PFE) یا فیزیوتراپی در درمان بیاختیاری ادرار ناشی از فوریت و همچنین بیاختیاری ادرار ناشی از استرس بسیار مفید است.
- ورزش عضلات کف لگن، آنها را تقویت کرده و کنترل مثانه را بهبود میبخشد. شناسایی و تقویت عضلات صحیح بسیار مهم است. این عضلات همان عضلاتی هستند که برای جلوگیری از خروج باد یا متوقف کردن جریان ادرار در اواسط جریان ادرار استفاده میشوند (اگرچه انجام منظم این کار توصیه نمیشود – فقط به عنوان تکنیکی برای اطمینان از انقباض عضلات صحیح). بسیاری از افراد در شناسایی عضلات کف لگن خود مشکل دارند، زیرا از بیرون قابل مشاهده نیستند. اینجاست که یک جلسه با یک فیزیوتراپیست کف لگن یا فیزیوتراپیست کنترل ادرار میتواند تکنیک انقباض کف لگن را بهبود بخشد و یک برنامه فردی تدوین کند.
- دو نوع تمرین مختلف که انواع مختلف فیبرهای عضلانی در کف لگن را تقویت میکنند (فیبرهای انقباض سریع عضلات در مقابل فیبرهای انقباض آهسته عضلات) آموزش داده میشود.
- این تمرینات همچنین میتوانند در زمان … مورد استفاده قرار گیرند.
- نیاز فوری به ادرار کردن به عنوان یک استراتژی سرکوب میل (به بالا مراجعه کنید).
- فعالیتهایی که باعث بیاختیاری ادرار ناشی از استرس میشوند، مانند سرفه یا بلند کردن اجسام.
- معمولاً حدود ۶ تا ۸ هفته انجام منظم فیزیوتراپی کف لگن به همراه بازآموزی مثانه طول میکشد تا بهبود علائم با کاهش دفعات نشت ادرار و فوریت و تکرر ادرار مشاهده شود. در حالی که برخی افراد ممکن است حتی در عرض چند هفته بهبودهایی را مشاهده کنند، بهبود کنترل مثانه میتواند ۳ ماه یا بیشتر طول بکشد. ۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۵ /۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۴
درمان شما به نوع بیاختیاری ادرار و شدت علائم شما بستگی دارد.
اگر بیاختیاری ادرار ناشی از یک بیماری زمینهای باشد، ممکن است در کنار درمان بیاختیاری، برای این بیماری نیز درمان دریافت کنید. ابتدا درمانهای محافظهکارانه که شامل دارو یا جراحی نمیشوند، امتحان میشوند. این درمانها عبارتند از:
- تغییرات سبک زندگی
- تمرین عضلات کف لگن (تمرینات کگل)
- آموزش مثانه
پس از این، ممکن است دارو یا جراحی در نظر گرفته شود. این صفحه در مورد درمانهای غیرجراحی برای بیاختیاری ادرار است. در مورد جراحی و روشهای درمانی بیاختیاری ادرار اطلاعات کسب کنید .
تغییرات سبک زندگی
پزشک عمومی ممکن است به شما پیشنهاد دهد که صرف نظر از نوع بیاختیاری ادراری که دارید، تغییرات سادهای در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا علائمتان بهبود یابد.
برای مثال، پزشک عمومی ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- کاهش مصرف کافئین، که در چای، قهوه و کولا یافت میشود، زیرا کافئین میتواند میزان ادرار بدن شما را افزایش دهد.
- تغییر میزان مایعاتی که هر روز مینوشید، زیرا نوشیدن بیش از حد یا خیلی کم میتواند بیاختیاری را بدتر کند.
- اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، وزن کم کنید – از ماشین حساب وزن سالم استفاده کنید تا بفهمید که آیا وزن شما برای قدتان سالم است یا خیر.
خدمات کنترل ادرار NHS
خدمات کنترل ادرار NHS مراکزی هستند که توسط پرستاران متخصص، که گاهی اوقات مشاوران کنترل ادرار نامیده میشوند، و فیزیوتراپیستهای متخصص اداره میشوند. آنها باید بتوانند بیماری شما را تشخیص داده و درمان شما را شروع کنند. یک پزشک عمومی میتواند شما را به خدمات کنترل ادرار محلیتان ارجاع دهد و در برخی موارد، خودتان میتوانید خودتان را به این خدمات ارجاع دهید.
تمرین عضلات کف لگن
عضلات کف لگن شما مثانه و مجرای ادرار (لولهای که ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل میکند) را احاطه کرده و جریان ادرار را هنگام ادرار کردن کنترل میکنند.
عضلات کف لگن ضعیف یا آسیب دیده میتوانند باعث بیاختیاری ادرار شوند، بنابراین ورزش دادن این عضلات اغلب توصیه میشود.
پزشک عمومی ممکن است شما را برای شروع یک برنامه تمرین عضلات کف لگن به یک متخصص ارجاع دهد.
متخصص ارزیابی خواهد کرد که آیا شما قادر به فشردن (منقبض کردن) عضلات کف لگن خود هستید و تا چه حد.
اگر بتوانید عضلات کف لگن خود را منقبض کنید، بر اساس ارزیابی شما، یک برنامه ورزشی به شما داده خواهد شد.
برنامه شما باید شامل حداقل ۸ انقباض عضلانی، حداقل ۳ بار در روز و حداقل به مدت ۳ ماه باشد. اگر تمرینات بعد از این مدت مفید بودند، میتوانید به انجام آنها ادامه دهید.
تحقیقات نشان داده است که تمرین عضلات کف لگن میتواند برای همه افراد مبتلا به بیاختیاری ادرار مفید باشد. ۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۵ /۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۴
درباره تمرینات کف لگن بیشتر بدانید .
تحریک الکتریکی
اگر قادر به انقباض عضلات کف لگن خود نیستید، ممکن است استفاده از تحریک الکتریکی توصیه شود. یک پروب کوچک به واژن یا مقعد (در صورت داشتن آلت تناسلی مردانه) وارد میشود. جریان الکتریکی از طریق پروب عبور میکند که به تقویت عضلات کف لگن شما در حین ورزش کمک میکند. ممکن است تحریک الکتریکی برای شما دشوار یا ناخوشایند باشد، اما اگر نتوانید انقباضات عضلات کف لگن را بدون آن کامل کنید، میتواند مفید باشد.
بیوفیدبک
بیوفیدبک روشی برای نظارت بر میزان موفقیت شما در انجام تمرینات کف لگن است که با ارائه بازخورد هنگام انجام آنها انجام میشود.
روشهای مختلفی برای بیوفیدبک وجود دارد:
- یک پروب کوچک میتواند وارد واژن یا مقعد (در صورت داشتن آلت تناسلی مردانه) شود که انقباض عضلات را حس کرده و اطلاعات را به صفحه کامپیوتر ارسال میکند.
- الکترودها میتوانند به پوست شکم یا اطراف مقعد شما متصل شوند – این الکترودها هنگام انقباض عضلات، آنها را حس میکنند و اطلاعات را به صفحه کامپیوتر ارسال میکنند.
شواهد زیادی وجود ندارد که نشان دهد بیوفیدبک برای افرادی که از تمرین عضلات کف لگن برای بیاختیاری ادرار استفاده میکنند، مزایای قابل توجهی دارد، اما این بازخورد ممکن است به ایجاد انگیزه در برخی افراد برای انجام تمریناتشان کمک کند. اگر مایل به امتحان کردن بیوفیدبک هستید، با متخصص خود در همراز صحبت کنید.
مخروطهای واژن
مخروطهای واژنی ممکن است برای کمک به تمرین عضلات کف لگن استفاده شوند. این وزنههای کوچک داخل واژن قرار داده میشوند. شما با استفاده از عضلات کف لگن خود وزنهها را در جای خود نگه میدارید. وقتی توانستید، به سراغ مخروط واژنی بعدی میروید که وزن بیشتری دارد. برخی از زنان استفاده از مخروطهای واژن را ناراحتکننده یا ناخوشایند میدانند، اما ممکن است به بیاختیاری ادرار ناشی از استرس یا ترکیبی کمک کنند.
آموزش مثانه
اگر بیاختیاری ادرار فوریتی در شما تشخیص داده شده است، یکی از اولین درمانهایی که ممکن است به شما پیشنهاد شود، آموزش مثانه است. اگر بیاختیاری ادرار مختلط دارید، تمرین مثانه میتواند با تمرین عضلات کف لگن نیز ترکیب شود. این شامل یادگیری تکنیکهایی برای افزایش مدت زمان بین احساس نیاز به ادرار کردن و دفع ادرار است. این دوره معمولاً حداقل ۶ هفته طول میکشد.
محصولات بیاختیاری
اگرچه محصولات بیاختیاری ادرار، درمانی برای بیاختیاری ادرار نیستند، اما ممکن است در زمان انتظار برای ارزیابی یا شروع درمان، برای مدیریت وضعیت شما مفید باشند.
محصولات بیاختیاری شامل موارد زیر است:
- محصولات جاذب رطوبت، مانند شلوار یا پد
- ادرارهای دستی
- کاتتر (لوله نازکی که برای تخلیه ادرار وارد مثانه میشود)
- دستگاههایی که برای جلوگیری از نشت ادرار در واژن یا مجرای ادرار قرار میگیرند – مثلاً هنگام ورزش
درباره محصولات بیاختیاری ادرار و اطلاعات مربوط به دریافت رایگان محصولات بیاختیاری ادرار با شماره های مرکز خدمات پزشکی در منزل همراز تماس بگیرید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید .
دارو برای بیاختیاری استرسی
اگر بیاختیاری استرسی با تغییرات سبک زندگی یا تمرینات ورزشی بهبود قابل توجهی پیدا نکند، معمولاً جراحی به عنوان قدم بعدی توصیه میشود. با این حال، اگر برای جراحی مناسب نیستید یا میخواهید از عمل جراحی اجتناب کنید، ممکن است از یک داروی ضد افسردگی به نام دولوکستین بهرهمند شوید . این دارو میتواند به افزایش تون عضلانی مجرای ادرار کمک کند تا به بسته ماندن آن کمک کند. شما باید دو بار در روز قرص دولوکستین مصرف کنید و پس از ۲ تا ۴ هفته ارزیابی خواهد شد تا مشخص شود که آیا دارو مفید بوده یا عوارض جانبی ایجاد کرده است.
عوارض جانبی احتمالی دولوکستین میتواند شامل موارد زیر باشد: ۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۵ /۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۴
- حالت تهوع
- خشکی دهان
- خستگی مفرط (کوفتگی)
- یبوست
مصرف دولوکستین را به طور ناگهانی قطع نکنید، زیرا این کار میتواند عوارض جانبی ناخوشایندی نیز ایجاد کند. پزشک عمومی دوز مصرفی شما را به تدریج کاهش میدهد. با این حال، دولوکستین برای همه مناسب نیست، بنابراین پزشک عمومی در مورد سایر شرایط پزشکی شما صحبت خواهد کرد تا مشخص شود که آیا میتوانید آن را مصرف کنید یا خیر.
داروهای بیاختیاری فوریتی
آنتیموسکارینیها (آنتیکولینرژیکها)
اگر آموزش مثانه برای بیاختیاری فوریتی شما مؤثر نباشد، پزشک عمومی ممکن است دارویی به نام آنتیموسکارینی که آنتیکولینرژیک نیز نامیده میشود، تجویز کند. اگر سندرم مثانه بیش فعال دارید، که همان نیاز مکرر به ادرار کردن است که میتواند با یا بدون بیاختیاری ادرار اتفاق بیفتد، ممکن است داروهای ضد موسکارینی نیز تجویز شوند. رایجترین انواع داروهای ضد موسکارینی که برای درمان بیاختیاری ادرار ناشی از فوریت استفاده میشوند عبارتند از:
- اکسی بوتینین
- تولترودین
- داریفناسین
این داروها معمولاً به صورت قرص مصرف میشوند که باید ۲ یا ۳ بار در روز بلعیده شوند، اگرچه اکسی بوتینین به صورت برچسب نیز موجود است که باید دو بار در هفته روی پوست خود قرار دهید. معمولاً برای به حداقل رساندن عوارض جانبی احتمالی، مصرف دارو با دوز پایین شروع میشود. دوز دارو میتواند تا زمان مؤثر بودن دارو افزایش یابد.
عوارض جانبی احتمالی داروهای ضد موسکارینی عبارتند از:
- خشکی دهان
- یبوست
- تاری دید
- خستگی مفرط (کوفتگی)
در موارد نادر، داروهای ضد موسکارینی میتوانند منجر به افزایش فشار داخل چشم (گلوکوم) شوند که به آن گلوکوم زاویه بسته میگویند. پس از ۴ هفته، ارزیابی خواهید شد تا مشخص شود که آیا دارو مفید بوده است یا خیر، و پس از آن، در صورت ادامهی اثربخشی دارو، هر ۶ تا ۱۲ ماه یکبار، وضعیت شما بررسی خواهد شد. پزشک عمومی در مورد سایر شرایط پزشکی شما صحبت خواهد کرد تا مشخص شود کدام داروی ضد موسکارینی برای شما مناسب است.
میرابگرون و ویبرگرون
اگر داروهای ضد موسکارینی برای شما مناسب نیستند، به بیاختیاری ادرار کمکی نکردهاند یا عوارض جانبی ناخوشایندی دارند، ممکن است داروی جایگزینی مانند میرابگرون یا ویبگرون به شما پیشنهاد شود. این داروها باعث شل شدن عضله مثانه میشوند که به پر شدن و ذخیره ادرار در مثانه کمک میکند. این داروها معمولاً به صورت قرص یا کپسول موجود هستند که باید روزی یک بار آنها را ببلعید. عوارض جانبی رایج میرابگرون و ویبگرون میتواند شامل موارد زیر باشد:
- یبوست
- اسهال
- احساس بیماری (حالت تهوع)
- سردرد
پزشک عمومی در مورد سایر شرایط پزشکی شما صحبت خواهد کرد تا مشخص شود که آیا میرابگرون برای شما مناسب است یا خیر.
دارو برای شب ادراری
یک نسخه با دوز پایین از دارویی به نام دسموپرسین ممکن است برای درمان شب ادراری، که نیاز مکرر به بیدار شدن در طول شب برای ادرار کردن است، با کمک به کاهش میزان ادرار تولید شده توسط کلیهها، استفاده شود. نوع دیگری از دارو که در اواخر بعد از ظهر مصرف میشود، به نام دیورتیک حلقه، ممکن است مانع از بیدار شدن شما در شب برای دفع ادرار شود. داروهای ادرارآور تولید و جریان ادرار را در بدن شما افزایش میدهند. با دفع مایعات اضافی از بدن در بعد از ظهر، ممکن است علائم را در شب بهبود بخشند.
دیورتیکهای حلقهای برای درمان شب ادراری مجوز ندارند. این بدان معناست که این دارو ممکن است تحت آزمایشهای بالینی قرار نگرفته باشد تا مشخص شود که آیا در درمان شب ادراری مؤثر و ایمن است یا خیر. با این حال، اگر پزشک عمومی یا متخصص فکر کند که احتمالاً مؤثر است و مزایای درمان از هرگونه خطر مرتبط با آن بیشتر است، ممکن است داروی بدون مجوز را پیشنهاد کند. اگر پزشک عمومی در حال بررسی تجویز دیورتیک حلقهای است، باید به شما بگوید که این دارو مجوز ندارد و در مورد خطرات و مزایای احتمالی آن با شما صحبت کند.
جمع بندی
در نهایت، فیزیوتراپی کف لگن در بی اختیاری ادرار یک راهکار علمی و مؤثر برای بهبود کیفیت زندگی افرادی است که با مشکلاتی مانند بی اختیاری ادرار موقع خندیدن و تکرر ادرار مواجهاند. با استفاده از تجهیزات پیشرفته مانند سنسور بی اختیاری ادرار در زنان و روشهای تخصصی، امکان درمان قطعی بی اختیاری ادرار در زنان فراهم شده است. مرکز خدمات پزشکی در منزل همراز با بهرهگیری از فیزیوتراپیستهای حاذق، خدمات فیزیوتراپی بی اختیاری ادرار را به صورت حرفهای و در محیط امن منزل ارائه میکند تا روند درمان برای شما آسانتر و مؤثرتر باشد.
برای دریافت مشاوره تخصصی و شروع درمان با بهترین روشهای روز دنیا، همین امروز با مرکز همراز تماس بگیرید و اولین قدم را به سوی زندگی بدون دغدغه بردارید. سلامت شما برای ما اولویت است. ۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۵ /۰۲۱۶۶۵۶۳۸۳۴
سوالات متداول
چه مدت طول میکشد تا اثرات فیزیوتراپی کف لگن را مشاهده کنیم؟
حداکثر فایده PFE زمانی مشاهده میشود که به مدت ۳ تا ۶ ماه انجام شود، اما بسیاری از افراد حتی پس از چند هفته نیز بهبود علائم خود را مشاهده میکنند. بهترین نتایج زمانی حاصل میشود که تمرینات به طور منظم و در مدت زمان طولانی انجام شوند.
فیزیوتراپی کف لگن چقدر در بهبود بیاختیاری ادرار (SUI) در زنان مؤثر است؟
تمرینات کف لگن (PFE) میتواند در درمان بیاختیاری استرسی، به ویژه در افراد باانگیزه و سازگار که مایل به شرکت در یک برنامه آموزشی هستند، بسیار مؤثر باشد. تا 75٪ از زنان میتوانند با PFE بهبود در نشت ادرار را نشان دهند.
اگر زنی در انقباض عضلات کف لگن خود مشکل داشته باشد، چه باید کرد؟
فیزیوتراپیستها از تکنیکهای دیگری برای کمک به زنان در شناسایی و انقباض عضلات کف لگن استفاده میکنند، از جمله تکنیکهای بیوفیدبک و درمان تحریک الکتریکی.
تمرینات کف لگن چگونه آموخته میشوند؟
آموزش توسط یک فیزیوتراپیست متخصص در PFE یک پرستار متخصص کنترل ادرار در یادگیری تکنیک صحیح با آموزش فردی بسیار ارزشمند است.