درمان سیروز و افزایش فشار خون ورید باب
در افراد مبتلا به سیروز، سلولهای کبد آسیب دیده و قادر به ترمیم خود نیستند. بنابراین زمانی که سلولهای کبد میمیرند، بافت همبندِ جوشگاهی (اِسکار)، شکل میگیرد. زمانی که بافت همبندِ جوشگاهی (اِسکار) شکل میگیرد، جریان خون در کبد با مشکل مواجه میشود. معمولاً هنگامی که جریان خون از کبد عبور میکند، سموم و مواد زائد خون توسط کبد تصفیه میشوند. بنابراین وقتی بافت همبندِ جوشگاهی (اِسکار) در جریانِ آسان خون اختلال ایجاد کند، تصفیه خون توسط کبد به طور کامل انجام نمیشود. در این صورت، سموم و زائدات در بدن جمع میشوند. در موارد بسیار حاد، سیروز منجر به کما و حتی مرگ میگردد.در ادامه با ما همراه باشید تا از روش ها و درمان سیروز کبدی در منزل و افزایش فشار خون ورید باب اطلاعات کسب کنید.
فشار خون سیاهرگ باب چیست؟
خون توسط یک سیاهرگ اصلی به نام سیاهرگ باب به سمت کبد حمل میشود. اگر جریان خون به دلیل عارضه سیروز در کبد مختل شود، جریان خون در این سیاهرگ کند میشود و همین امر سبب بالا رفتن فشار خون در داخل این سیاهرگ میشود. به این وضعیت، فشار خون بالا در سیاهرگ باب میگویند.
طرح درمان در منزل همراز می تواند شما را در خانه ویزیت کنند و هر گونه خدمات پزشکی و پرستاری ( انجام آزمایش و نمونه گیری در منزل – تزریقات – ویزیت پزشک متخصص /عمومی – کشیدن بخیه – دیالیز – گچ گرفتن یا برش گچ – رادیولوژی – دندانپزشکی و… ) را در منزل از ما دریافت نمایید مرکز همراز در تهران کمتر از یک ساعت به شما می رسند برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات درمانی در منزل با ما تماس بگیرید: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸
علائم سیروز کبدی کدامند؟
پزشک شرح حال بیمار را در زمینه علائم ذیل میگیرد:
- کاهش اشتها
- کاهش وزن بی دلیل
- ضعف و خستگی
- حالت تهوع
- یرقان (زرد شدن پوست و چشمها)
- ادرار به رنگ قهوهای تیره
- قرمز شدن کف دستها
- استفراغ خونی
- مشکلات قاعدگی (در خانمها)
- مشکلات ذهنی (مثل عدم تمرکز و فراموشکاری)
- خارش پوست
- ورم شکم (به دلیل جمع شدن مایعات در ناحیه شکم)
علل بروز سیروز کدامند؟
گاهی اوقات سیروز به دلیل هپاتیت (نوعی عفونت کبد) و یا خوردن یا نوشیدن مواد شیمیایی مضر ایجاد میشود. یکی از عمدهترین علل سیروز، نوشیدن بیش از حد الکل است. به این وضعیت، سیروز الکلی میگویند.
خانمهایی که در نوشیدن الکل افراط میکنند، بیشتر از آقایانی که در نوشیدن الکل افراط میکنند، در معرض خطر ابتلا به سیروز قرار میگیرند. اگر الکل مینوشید با پزشک مشورت کنید تا او بتواند نشانههای این بیماری را در شما کنترل کند، علی الخصوص اگر خودتان یکی از علائم سیروز را تشخیص دادهاید. مصرف منظم و دراز مدت الکل و همچنین مصرف کوتاه مدت اما به میزان زیاد الکل، هر دو منجر به سیروز میگردند.
فشارخون بالای سیاهرگ باب منجر به چه مشکلاتی می شود؟
اگر خون نتواند به طور عادی در سیاهرگ باب حرکت کند، از طریق سایر رگها (معمولاً رگهایی که در ناحیه معده، مری و رودهها قرار دارند) به سمت قلب بازگشت میکند. به دلیل خون بیشتری که در رگهای فوق الذکر جریان مییابد، این رگها متسع میشوند. به این وضعیت واریس میگویند. رگهای مبتلا به واریس دیواره نازکی دارند و به راحتی پاره میشوند چون آنها برای تحمل جریان خون با فشار بالا ساخته نشدهاند. خونریزی از رگهای پاره شده بسیار خطرناک است و حتی منجر به مرگ میشود. از سوی دیگر، چون سیاهرگ باب بسته شده، مواد سمی از طریق کبد تصفیه نمیگردند و در داخل بدن باقی میمانند.
چگونه پزشک میتواند سیروز را تشخیص دهد؟
پزشک ابتدا معاینات فیزیکی را انجام داده و سپس آزمایشاتی برای تشخیص چگونگی عملکرد کبد توصیه میکند. گاهی اوقات لازم است از کبد نمونه برداری شود. برای این کار، سوزن بسیار نازکی وارد کبد شده و یک تکه بسیار کوچک از کبد را برمیدارد تا آزمایشاتی بر روی آن انجام شود. در صورت لزوم، پزشک سونوگرافی (امواج صدا برای تصویرسازی) تجویز می کند تا کبد را مورد بررسی قرار دهد.
گزینههای درمانی برای سیروز و فشار خون بالای سیاهرگ باب کدامند؟
زمانی که سلولهای کبد آسیب میبینند، هیچ کاری برای ترمیم کبد یا درمان سیروز نمیتوان انجام داد. درمانها عمدتاً برای پیش گیری از آسیبهای بیشتر یا درمان عوارض این بیماری انجام میشوند (برای مثال خونریزی از رگهای پاره شده). پزشک داروهایی را برای کمک به پیش گیری از پاره شدن رگهای خونی تجویز میکند. اینگونه داروها دارای عوارض جانبی هستند و برای همه تجویز نمیشوند. اگر مبتلا به فشار خون بالای سیاهرگ باب شده باشید، پزشک میتواند داروهایی برای کاهش فشار خون تجویز کند.
اگر داروها کارساز نباشند، جراحی برای توقف خونریزی از رگهای پاره شده انجام میشود. یکی از گزینهها، قطع جریان خون در رگهای متورم و متسع شده در ناحیهای است که مری (لولهای که به معده منتهی میشود) به معده وصل میشود. یک لوله سبک و بلند از طریق دهان وارد معده میشود، سپس نوارهای لاستیکی یا مواد شیمیایی سخت کننده بر روی دیواره رگهای متورم قرار میگیرند تا آنها را مسدود کنند.
اگر این روند برای افراد مبتلا به فشار خون بالای سیاهرگ باب موفقیت آمیز نباشد، به کمک جراحی یک میانبر از طریق رگهای خونی دیگر ایجاد میکنند که پس از آن جریان خون از کبد عبور نکند. در برخی موارد، از یک روش دیگر به نام TIPS استفاده میشود.
بیمار برای خود مراقبتی چه کارهایی می تواند انجام دهد؟
اگر الکل مینوشید، فوراً این عادت را ترک کنید. نوشیدن الکل به کبد آسیب میرساند. برخی داروها، ویتامینها و داروهای گیاهی هم به کبد آسیب میرسانند. قبل از مصرف هرگونه دارو، از جمله آنتی بیوتیک، قرصهای پیش گیری از بارداری و حتی داروهای بدون نسخه مثل استامینوفن با پزشک مشورت کنید.
لازم است مراقبتهای ویژهای از خود به عمل آورید. هنگام خواب پاهایتان را بالاتر از سطح بدن قرار دهید، علی الخصوص اگر متورم شدهاند. رژیم غذایی متعادل و صحیح داشته باشید. بهتر است مراقب میزان پروتئین و قند مصرفی باشید. پرهیز از خوردن نمک نیز به شما کمک میکند چون مصرف نمک باعث افزایش تجمع مایعات در بدن و تورم میگردد. برای داشتن یک رژیم غذایی خاص با پزشک مشورت کنید.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- بهترین گزینه درمانی برای من چیست؟
- چه تغییراتی در شیوه زندگی برای من مفید است؟
- آیا لازم است رژیم غذایی خود را تغییر دهم؟
- چه ورزشهایی برای من مفید است؟
- از مصرف چه داروهایی پرهیز کنم؟
- آیا مجاز به نوشیدن الکل هستم؟
- آیا نیاز به پیوند کبد دارم؟
- علت اصلی بروز سیروز و فشار خون بالای سیاهرگ باب در من چیست؟
- آیا نیاز به جراحی دارم؟
- اگر علائم رو به وخامت گذاشتند، چه زمان باید با پزشک تماس بگیرم؟