درمان اعتیاد به قلیان در منزل

فهرست مطالب

درمان اعتیاد به قلیان در منزل

اعتیاد به تنباکو یا قلیان

درمان اعتیاد به قلیان در منزل: اعتیاد به تنباکو یک بیماری مزمن است که با تمایل شدید به مصرف دخانیات و ناتوانی در قطع مصرف آن مشخص می شود. نیکوتین، ماده اصلی فعال در تنباکو، یک ماده اعتیاد آور قوی است که می تواند تغییراتی در مغز ایجاد کند که منجر به وابستگی می شود. معادل انگلیسی کلمه “تنباکو” tobacco است. این کلمه از زبان اسپانیایی گرفته شده است و ریشه آن در زبان تاینو، زبان بومیان آمریکای مرکزی و جنوبی، قرار دارد.

فرق توتون و تنباکو

در زبان فارسی، دو واژه “توتون” و “تنباکو” اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند. با این حال، از نظر فنی، این دو واژه تفاوت هایی با یکدیگر دارند. توتون به برگ های خشک و بریده شده گیاه تنباکو گفته می شود. این برگ ها حاوی نیکوتین، ماده اصلی فعال در تنباکو، هستند. توتون به طور عمده برای ساخت سیگار، سیگار برگ، قلیان و سایر محصولات دخانی استفاده می شود. تنباکو به گیاهی از خانواده نیکوتیاناسه گفته می شود که برگ های آن حاوی نیکوتین است. تنباکو بومی آمریکای شمالی و جنوبی است، اما امروزه در سراسر جهان کشت می شود.

با توجه به مشکلاتی که اکثر مردم در زندگی روزمره و در طول زندگی خود با آن دست و پنجه نرم میکنند، میتوان گفت که تمامی مردم گاها به همراهی و کمک یک مشاور متخصص برای ترک اعتیاد نیاز دارند. توجه به سلامت روان نیز به اندازه سلامت جسمانی حائز اهمیت است و اگر جدی گرفته نشود میتواند آرامش فرد را مختل کند. شما میتوانید از خدمات روانشناسی بزرگسال همراز استفاده کنید شماره‌های تماس جهت هماهنگی : 0212268939809123039316

چرا ترک سیگار به نظر دشوار می‌رسد؟

سیگار کشیدن تغییراتی در بدن و نحوه عملکرد شما ایجاد می‌کند. تغییرات در بدن ناشی از اعتیاد به نیکوتین است. تغییرات در عملکرد شما؛ به مرور و هم‌راستا با خرید سیگار، آتش زدن و کشیدن آن ایجاد می‌شوند. این تغییرات باعث می‌شوند که شما به سیگار کشیدن عادت کنید.

زمانی که به عادت سیگار کشیدن مبتلا شدید، بسیاری از کارها را همراه با سیگار کشیدن انجام می‌دهید. برای مثال هنگام نوشیدن یک فنجان قهوه یا یک نوشیدنی الکلی، زمانی که دچار استرس و نگرانی می‌شوید، موقعی که با تلفن حرف می‌زنید، هنگام رانندگی، در جمع دوستان و یا هنگامی که کارهایی را با دست انجام می‌دهید.

داخل سیگار چیست؟

سیگار حاوی موادی است که هرگز دوست ندارید وارد بدنتان شوند. برای مثال قطران، مونواکسید کربن، سایر مواد شیمیایی همچون DDT، آرسنیک، فورمالدئید (یک نوع گاز که برای تازه نگه داشتن پوست حیوانات مرده استفاده می‌شود).

تنباکوی داخل سیگار همچنین حاوی نیکوتین است؛ همان ماده‌ای که سیگار کشیدن را به نوعی اعتیاد تبدیل می‌کند. همه این‌ها برای بدن مضر هستند. نیکوتین احتمال حمله قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. قطران و مونواکسید کربن باعث مشکلات حاد تنفسی می‌گردند. همچنین همه می‌دانیم که سیگار کشیدن باعث سرطان می‌شود.

 

درمان اعتیاد به قلیان در منزل
درمان اعتیاد به قلیان در منزل

اگر فقط چند نخ سیگار در روز بکشیم، چه خواهد شد؟

حتی چند نخ سیگار در روز هم می‌تواند برای سلامتی مضر باشد. زمانی که سیگار کشیدن را شروع می‌کنید، ترک آن دشوار است. نیکوتین داخل سیگار سمی و بسیار اعتیادآور است. زمانی که شروع به سیگار کشیدن می‌کنید، بدن به آن معتاد شده و تصور می‌کند بدون آن قادر به انجام عملکردهای مناسب نیست. اغلب افراد زمانی که در نوجوانی هستند شروع به سیگار کشیدن می‌کنند و پس از مدتی در می‌یابند که قادر به ترک آن نیستند.

آیا جویدن تنباکو به اندازه سیگار کشیدن زیان آور است؟

بله؛ سیگار کشیدن و جویدن تنباکو یعنی رساندن سم به بدن. همیشه در مورد خطرات کشیدن سیگار برای بدن می‌شنویم اما باید بدانید که جویدن تنباکو هم برای قلب مضر است. جویدن تنباکو باعث بروز زخم‌ها یا لکه‌های سفید در دهان می‌گردد. همچنین عامل بیماری‌ وسرطان دهان، لثه و گلو می‌باشد. جویدن تنباکو تنفس را بدبو می‌کند و رنگ دندان‌ها را تغییر می‌دهد و با این کار زودتر از موعد مقرر دندان‌های خود را از دست می‌دهید. میزان نیکوتین موجود در یک وعده تنباکو که جویده می‌شود 15 برابر یک سیگار است (بنابراین خطر اعتیاد به آن بسیار بالاتر است).

ارسال دارو در تهران نیز یکی از چندین خدمت سیستم هوشمند درمان در منزل همراز است که در اختیار شما قرار دارد. مصرف به موقع و درست داروها برای همه بیماران، حتی بیماران عادی و غیر اورژانسی بسیار مهم و حیاتی است. با این اوصاف دسترسی به موقع به داروها برای بیمار بسیار ضروری است و اگر اینطور نباشید ممکن است خطر جدی برای بیمار به دنبال داشته باشد.

چگونه می‌توان این اعتیاد را ترک کرد؟

با انجام کارهای ذیل شانس موفقیت خود را افزایش دهید:

  1. برای ترک آماده شوید.
  2. تشویق و پشتیبانی کامل دریافت کنید.
  3. نکاتی در خصوص کنترل استرس و مقابله با نیاز به کشیدن سیگار یاد بگیرید.
  4. دارو مصرف کنید و از دستورالعمل‌های دارویی ترک سیگار پیروی کنید.
  5. انتظار بازگشت مجدد به سیگار کشیدن را داشته باشید.
  6. باز هم تلاش کنید.

مراحلی برای تسهیل ترک سیگار

یک تاریخ برای ترک سیگار تعیین کنید. این تاریخ را برای 2 تا 4 هفته آینده تعیین کنید تا زمان کافی برای آماده شدن داشته باشید. اگر ممکن است زمانی را انتخاب کنید که یک تغییر و تحول در زندگی شما باشد؛ برای مثال فارغ التحصیلی از دانشگاه. همچنین می‌توانید زمانی را انتخاب کنید که به نظر می‌رسد فشارها یا استرس کمتری در دانشگاه، محل کار یا خانه دارید. برای مثال زمان مناسب برای ترک سیگار پس از امتحانات است نه حین امتحانات.

لیستی از دلایل ترک سیگار تهیه کنید. این لیست را در جایی مناسب قرار دهید تا هر بار که اشتیاق به مصرف نیکوتین داشتید، آن را مشاهده کنید.

زمان‌ها، علت و محل‌هایی را که میل به سیگار کشیدن دارید، ثبت کنید. این کار را به مدت یک هفته قبل از شروع ترک سیگار انجام دهید. کارهای دیگری به جای سیگار کشیدن در نظر بگیرید. همچنین برخوردهای مناسبی برای کسانی که شما را به سیگار کشیدن دعوت می‌کنند، در نظر بگیرید.

هر چه تنباکو دارید دور بریزید. اتاقی که معمولاً در آن سیگار می‌کشیدید را تمیز کنید. همه فندک‌ها و زیرسیگاری‌ها را دور بریزید (هر آنچه را که شما را به عادت سیگار کشیدن مرتبط می‌کند، دور بریزید).

به همه دوستانتان اعلام کنید که قصد ترک سیگار دارید. از آن‌ها بخواهید که به شما سیگار تعارف نکنند. کارهای دیگری غیر از سیگار کشیدن را برای در کنار هم بودن انتخاب کنید.

زمانی که تاریخ ترک سیگار فرا رسید، سیگار کشیدن را متوقف کنید. برای هر روز یا هفته یا ماه بدون سیگار، به خودتان جایزه بدهید. برای مثال یک پیراهن جدید بخرید یا با دوستتان به سینما بروید.

چه محصولاتی را جایگزین نیکوتین کنیم؟ چه داروهایی در ترک سیگار کمک کننده هستند؟

محصولات جایگزین کننده نیکوتین، این ماده را به بدن می‌رسانند بدون اینکه نیازی به سیگار کشیدن داشته باشید. این محصولات در شکل‌های مختلفی عرضه می‌شود: آدامس، برچسب، اسپری بینی، اسپری تنفسی و قرص. شما می‌توانید آدامس، برچسب و قرص‌های نیکوتین دار را بدون نسخه پزشک از داروخانه خریداری کنید. جایگزین کردن نیکوتین به این شیوه، اشتیاق بدن نسبت به دریافت نیکوتین را کم می‌کند و همچنین عوارض ترک کردن سیگار را نیز کاهش می‌دهد. بدین ترتیب می‌توانید بر تغییرات مورد نیاز در عادات و محیط خود تمرکز بیشتری داشته باشید. زمانی که اعتماد به نفس شما به عنوان یک فرد غیر سیگاری افزایش یافت، ترک نیکوتین راحت‌تر می‌شود.

برخی داروهایی که پزشک تجویز می‌کند مثل بوپروپیون و وارنیکلین برای ترک سیگار بسیار موثر هستند. این داروها حاوی نیکوتین نیستند، اما به مقاومت شما در برابر اشتیاق به سیگار کشیدن کمک می‌کنند.

در خصوص بهترین محصول با پزشک خود مشورت کنید تا شانس موفقیت خود را افزایش دهید. برای اثر بخشی هر یک از محصولات باید از دستورالعمل‌های استفاده، کاملاً پیروی کنید. لازم است حین استفاده از محصولاتِ جایگزینِ نیکوتین، هرگز سیگار نکشید.

 

درمان اعتیاد به قلیان در منزل
درمان اعتیاد به قلیان در منزل

 

چگونه می‌توان حمایت و تشویق کافی دریافت کرد؟

به خانواده و دوستان خود بگویید که قصد ترک سیگار دارید و چه نوع حمایتی را از آن‌ها انتظار دارید. ترک سیگار با حمایت آن‌ها آسان‌تر خواهد بود. از پزشک خانوادگی هم درخواست کنید که یک برنامه ترک سیگار برای شما تنظیم کند. همچنین می‌توانید از متون آموزشی کمک به خود برای ترک سیگار کمک بگیرید که می‌توانند خیلی کمک کننده باشند. پزشک می‌تواند یک برنامه ترک سیگار برایتان تنظیم کند. این برنامه‌ها در مراکز درمانی و بیمارستان‌های محلی نیز ارائه می‌شوند.

برای ترک سیگار به خودتان پاداش بدهید. برای مثال، با پولی که صرف خرید سیگار نمی‌کنید برای خودتان هدیه بخرید.

به خاطر داشته باشید که برای ترک سیگار نیاز به کمک دارید. از هر 10 نفر که بدون کمک اقدام به ترک سیگار می‌کنند، 9 نفر موفق نیستند؛ چون نیکوتین یک ماده اعتیاد آور است. اما یافتن کمک برای ترک سیگار دشوار نیست.

با استرس و اشتیاق برای سیگار کشیدن چه باید کرد؟

احتمالاً اشتیاق به سیگار کشیدن برای کاهش استرس است. خوشبختانه روش‌های متعدد و سالمی برای کاهش و مدیریت استرس بدون سیگارکشیدن هم وجود دارند. شما می‌توانید حمام آب گرم بگیرید، قدم بزنید، در گوشه‌ای آرام نشسته و نفس عمیق بکشید. به تغییرات ساده اما موثر در زندگی روزانه فکر کنید که مقاومت شما در برابر سیگار کشیدن را افزایش می‌دهند. برای مثال، اگر همراه با سیگار کشیدن قهوه می‌نوشید، این بار از چای گرم استفاده کنید.

زمانی که در حال ترک هستم چه احساسی خواهم داشت؟

احتمالاً عصبی و زودرنج می‌شوید. شاید خیلی زود خشمگین شده و هر مسأله‌ای شما را ناراحت کند، همچنین ممکن است سطح تمرکز شما کم شده و بیشتر از همیشه احساس گرسنگی کنید. در ابتدا ممکن است به سردرد و سرفه دچار شوید (چون ریه‌ها در حال پاک‌سازی هستند). همه اینها علائم ترک نیکوتین هستند. به خاطر داشته باشید که همه این علائم در مدت چند روز برطرف می‌شوند. به هرحال باز هم ممکن است به سمت مصرف تنباکو کشیده ‌شوید. این کشش کمتر به دلیل نیاز بدن به نیکوتین است و بیشتر تحت تأثیر عادت سیگار کشیدن می‌باشد.

آیا پس از ترک سیگار، اضافه وزن خواهم داشت؟

برخی افراد چند پوند اضافه وزن را تجربه می‌کنند و برخی دیگر کاهش وزن خواهند داشت. علت اضافه وزن این است که افراد خوردن را جایگزین عادت سیگار کشیدن کرده‌اند. شما می‌توانید با دقت در میزان غذایی که می‌خورید یا مشغول کردن خودتان به کارهای دیگر یا انجام ورزش‌های منظم، از اضافه وزن پیش گیری کنید.

اگر نتوانم ترک کنم، چه خواهد شد؟

شما می‌توانید ترک کنید. اغلب افراد چندین بار تلاش کرده‌اند تا در نهایت موفق شده‌اند. بنابراین هر بار که در روند ترک سیگار ناموفق بودید، ناامید نشوید. همیشه علل ترک سیگار را به خود یادآوری کنید. در مورد علل عدم موفقیت خود فکر کنید؛ سپس تصمیم بگیرید که این بار به نوع دیگری عمل کنید. یک بار دیگر تصمیم به ترک سیگار بگیرید. شما موفق می‌شوید!

 

درمان اعتیاد به قلیان در منزل
درمان اعتیاد به قلیان در منزل

عواقب و عوارض

سیگار کشیدن چه تأثیراتی بر سلامتی دارد؟

سیگار کشیدن عمر انسان را تا 14 سال کوتاه می‌کند. سیگار کشیدن عامل بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان ریه، سرطان دهان و بیماری‌های قلبی است. سرفه‌هایی که منشاء سیگار کشیدن دارند، بهبودی حاصل نمی‌کنند و تنفس برای فرد بسیار دشوار می‌گردد.

سیگار کشیدن چه تأثیرات و مشکلاتِ کوتاه مدتی به دنبال دارد؟

دلایل زیادی وجود دارند که نشان می‌دهند شما هم اکنون باید به فکر ترک سیگار باشید:

  1. سیگار کشیدن تنفس را بدبو می‌کند.
  2. موها و لباس‌هایتان بدبو می‌شوند.
  3. دندان‌ها و انگشتان شما زرد می‌شوند، پوست شما سریع‌تر چروک می‌شود.
  4. هنگام ورزش کردن سریع‌تر خسته می‌شوید.
  5. سیگار کشیدن باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می‌شود.
  6. سیگار کشیدن به سیستم ایمنی بدن آسیب می‌رساند.شما بیشتر از سایرین به سرماخوردگی، آنفلوآنزا و حتی پنومونی دچار می‌شوید.
  7. سیگار کشیدن بر عملکرد جنسی شما نیز تأثیر می‌گذارد، چون میزان خون‌رسانی به ارگان‌های تناسلی را کاهش می‌دهد.
  8. سیگار کشیدن باعث تضعیف تاندون‌ها و رباط‌ها می‌گردد، بنابراین در هر حادثه آسیب‌های سختی به آن‌ها وارد می‌شود. همچنین سیگار کشیدن باعث تأخیر در بهبود هر گونه آسیب می‌گردد.
  9. سیگار کشیدن بر افراد اطراف شما نیز تأثیرگذار است. دود محیطی سیگار بسیار خطرناک است.
  10. سیگار کشیدن، پول شما را به هدر می‌دهد.
  11. شما الگوی بدی برای فرزندانتان خواهید بود.

سیگار کشیدن چه تأثیرات بلند مدتی روی سلامتی دارد؟

سیگار کشیدن عوارض ناگواری بر شرائط سلامتی شما دارد که عبارتند از:

  1. سرطان ریه و بسیاری از سرطان‌های دیگر
  2. بیماری‌های قلبی
  3. مشکلات عمده تنفسی
  4. زخم معده و مشکل ریفلاکس اسید معده
  5. بیماری‌های لثه
  6. آسیب به جنین برای مادران سیگاری

هچنین سیگار کشیدن باعث می‌شود زمان مفید کاری و تفریحی را از دست بدهید؛ چون بیمار شده‌اید.

پیش گیری

چگونه به تنباکو «نه» بگوییم؟

برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی برای «نه گفتن» به مواد مخدر، الکل و تنباکو بسیار مفید هستند. اما این کار ابداً ساده نیست. شما تحت فشار دوستان سیگاری قرار می‌گیرید؛ در خانه، دانشگاه یا محل کار تحت استرس هستید؛ برخی از افراد تصور می‌کنند که سیگار کشیدن باعث جلب دیگران به سمت آن‌ها می‌شود. هرگز به هیچکس و هیچ چیز – حتی دوستان یا یک تبلیغ – اجازه ندهید شما را به سمت سیگار کشیدن بازگرداند. اگر برای «نه گفتن» به کمک احتیاج دارید، همیشه کسانی هستند که به شما کمک کنند. با افراد قابل اعتماد صحبت کنید مثل یک معلم، مشاور مدرسه یا پزشک خانوادگی.

اعزام پزشک در کلیه مناطق شرق، غرب، شمال، جنوب و مرکز تهران، کمتر از یک ساعت با تجهیزات، انجام می‌شود. خدمات ارائه شده شامل سرم تراپی، تزریقات و هر آنچه نیاز داشته باشید  شما میتوانید از خدمات درمان در منزل همراز استفاده کنید اعزام ما زیر یک ساعت به محل شما است. شماره‌های تماس جهت هماهنگی با مرکز همراز: 0212268939809123039316

سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
  • آیا سیگار کشیدن سلامتی مرا تحت تأثیر قرار می‌دهد؟
  • چگونه می‌توانم سیگار را ترک کنم؟
  • آیا دارویی وجود دارد که به ترک سیگار کمک کند؟
  • آیا می‌توانید سازمان‌ها یا گروه‌های پشتیبان را معرفی کنید که در ترک سیگار کمک کننده باشند؟
  • چگونه می‌توانم از سیگاری شدن کودکانم پیش گیری کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پست را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه