بیماری شریانهای کرونری قلب چیست؟ (CAD)
علائم گرفتگی کرونری قلب در منزل : شریانهای کرونری؛ رگهای خونی هستند که خون را به ماهیچه قلب میرسانند. بیماری شریانهای کرونری بر اثر ضخیم شدن دیواره داخلی شریانها ایجاد میشود. به این ضخیم شدن؛ تصلب شرائین (آترواسکلروز) میگویند. یک ماده چرب به نام پلاک در دیواره داخلی شریان تشکیل میشود و باعث ضخیم شدن آن میگردد. سپس مسیر جریان خون مسدود شده یا سرعت گردش خون کاهش مییابد.این تنگ شدن مجرا سبب می شود خون کافی به عضلات قلب نرسد.اگر خون کافی به ماهیچه قلب نرسد؛ قادر به کار کردن نیست. در این صورت مبتلا به آنژین یا حمله قلبی میشوید. برای مشاوره بیشتر برای درمان در منزل با شماره های 02122689398 – 09123039316 تماس بگیرید.
علائم گرفتگی عروق کرونری قلب
پیشرفت بیماری شریانهای کرونری قلب چندین سال طول میکشد. شاید متوجه هیچ علامت خاصی نشوید تا این که این بیماری کاملاً پیشرفت کند. زمانی که شریانها مسدود میشوند؛ یکی از موارد ذیل را تجربه میکنید:
- آنژین (درد خرد کننده و شدید یا احساس فشار در قفسه سینه)
- کوتاه شدن تنفس (تنگی نفس)
- حمله قلبی
علل بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) چیست؟
این بیماری هم در زنان و هم در مردان دیده میشود. این بیماری میتواند ارثی باشد (سابقه خانوادگی). بروز این بیماری در سنین بالا به دلیل تشکیل پلاک طی سالیان طولانی در شریانها میباشد.
با فاکتورهای خطرساز آشنا شوید:
عروق کرونر کجاست؟
بیماری قلبی از علل اصلی مرگ در زنان و مردان محسوب میشود. فاکتورهای خطرساز در بیماری قلبی عبارتند از:
- سن
- سابقه خانوادگی
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- سیگار کشیدن
- تغذیه نامناسب
- اضافه وزن یا چاقی مفرط
- عدم فعالیت کافی (شیوه زندگی بی تحرک)
- سایر مشکلات پزشکی (مثل دیابت)
بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) چگونه درمان میشود؟
اکثر افراد مبتلا به بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) از دارو برای کنترل وضعیت خود کمک میگیرند. برخی داروها به نام بتا بلاکرها؛ مسدودکنندههای کانال کلسیم و نیتراتها به کاهش علائم و بهبود آنژین کمک میکنند. با مصرف روزانه آسپرین با دوز پائین میتوانید احتمال بروز حمله قلبی دوم را کاهش دهید. پزشک در خصوص لزوم مصرف هر یک از داروهای فوق با شما صحبت خواهد کرد.
اگر شما در هر ساعت از شبانه روز نیاز به مراجعه به پزشک داشتید می توانید با طرح درمان در منزل همراز تماس بگیرید ما در کمترین زمان در هر کجای تهران که باشید مرکز همراز در منزل پزشک متخصص در منزل اعزام می کنیم جهت هماهنگی با این شماره ها تماس بگیرید: 02122689398 – 09123039316
جراحی چطور؟
آنژیوپلاستی یک روش جراحی برای درمان بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) میباشد. در آنژیوپلاستی از یک بالن بسیار کوچک برای بازکردن شریانهای مسدود شده اطراف قلب استفاده میکنند. این بالن از یکی از شریانهای دست یا پا وارد میشود. برای باز نگه داشتن شریان هم میتوان از یک میله بسیار کوچک فلزی به نام استنت (stent) استفاده کرد.
یک درمان جراحی دیگر برای علل بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD)؛ انجام جراحی قلب باز است. تکههایی از شریان یا سیاهرگ از پاها برداشته شده و به شریانهای مسدود شده قلب دوخته میشوند تا یک مسیر فرعی برای عبور خون به سمت ماهیچههای قلب فراهم شود. جراحی قلب باز زمانی توصیه میشود که انجام آنژیوپلاستی میسر نباشد یا پزشک تشخیص دهد که که این روند موثرتر است.
آیا روشهای درمانی فوق دارای عوارض جانبی یا خطرات دیگری هست؟
هر دارو عوارض جانبی دارد. آسپرین موجب ناراحتی معده میشود. نیترات باعث س
رخ شدن چهره و سردرد میگردد. در برخی بیماران مصرف بتابلاکرها باعث خستگی و مشکلات جنسی میگردد. داروهای مسدودکننده کانال کلسیم هم باعث یبوست و تورم پا میشوند. خوشبختانه تعداد بیمارانی که با این عوارض جانبی دارویی مواجه میشوند کم است. اگر شما پس از مصرف دارو با این عوارض جانبی مواجه شدید؛ فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
انجام جراحی – مثل آنژیوپلاستی و جراحی قلب باز – هم دارای خطراتی است. مهم ترین خطرات عبارتند از حمله قلبی، سکته یا حتی مرگ. البته این موارد نیز معدود بوده و اغلب بیماران جراحیها را با موفقیت پشت سر میگذارند. چند روز پس از انجام آنژیوپلاستی بیمار میتواند به فعالیت قبل خود بازگردد و یا حتی سطح بهتری از فعالیتها را تجربه کند. اما دوره نقاهت به دنبال جراحی قلب باز طولانیتر است (چند هفته یا چند ماه).
چگونه بدانم بهترین درمان برای من چیست؟
پزشک به شما کمک میکند تا بهترین و مناسبترین درمان را انتخاب کنید.
آیا بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) به طور کامل درمان میشود؟
بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) هرگز به طور کامل درمان نمیشود اما با کمک پزشک میتوانید عمر طولانیتر و احساس بهتری داشته باشید.
پیشگیری
چگونه میتوانم احتمال بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) را کاهش دهم؟
- سیگار نکشید: نیکوتین فشار خون را بالا میبرد چون بدن را به ترشح آدرنالین وادار میکند. بنابراین رگهای خونی تنگتر شده و قلب تندتر میزند. اگر سیگار میکشید؛ از پزشک خود بخواهید برای ترک سیگار برنامه ریزی کند.
- کنترل فشار خون: اگر فشار خون شما بالا است؛ پزشک روشهایی برای کاهش آن پیشنهاد میکند. اگر دارویی برای کاهش فشار خون مصرف میکنید؛ دقیقاً طبق دستورات پزشک عمل کنید.
- ورزش: با ورزش منظم میتوانید قلب قویتری داشته و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهید. ورزش به کاهش فشار خون هم کمک میکند. قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین برنامه تمرین را به شما پیشنهاد کند.
- در مورد مصرف روزانه آسپرین با دوز پائین با پزشک خود مشورت کنید: آسپرین به پیشگیری از بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) کمک میکند اما مصرف آن خطراتی نیز به همراه دارد.
- در مورد مصرف مکملهای ویتامین با پزشک خود مشورت کنید: اگرچه غذاهای غنی از ویتامین E و بتاکاروتن برای سلامت و کمک به کاهش خطر بیماریهای قلب و عروق بسیار مناسبند اما محققان توصیه کردهاند که مکملهای ویتامین E و بتا کاروتن برای پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق مصرف نشوند. اگرچه یک رژیم غذایی سالم به کاهش خطر بیماریهای قلب و عروق کمک میکند اما هنوز شواهدی به دست نیامده است که مصرف مولتی ویتامین هم همین کار را میکند.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید: همیشه میوه، سبزیجات، گوشت، ماهی و غلات کامل مصرف کنید. سعی کنید از مصرف غذاهای فرآوری شده؛ آرد سفید (بدون سبوس)؛ شکر و شربت ذرت با فروکتوز بالا بپرهیزید. رژیم غذایی مدیترانهای برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است. اگر پرسشهایی در زمینه تغییر رژیم غذایی دارید؛ با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه بدانم که تغییرات شیوه زندگی مفید هستند؟
بر اساس نظر محققان تغییرات شیوه زندگی تضمین کننده کاهش خطر بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) هستند؛ حتی اگر خودتان تفاوتی را احساس نکنید. بدن برای پاسخ دادن به تغییرات شیوه زندگی نیاز به زمان دارد. پزشک، پیشرفتهای شما را کنترل میکند. برای مثال اگر سطح کلسترول خون شما پس از چند ماه از ایجاد تغییرات، تغییری نکرد؛ پزشک دارویی را برای کاهش سطح کلسترول تجویز خواهد کرد. اما حتی در این صورت هم به ادامه تغییرات شیوه زندگی سالم نیاز دارید تا به اثر داروها کمک کنید.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- آیا من در معرض خطر ابتلا به بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD)هستم؟
- چه تغییراتی باید در شیوه زندگی بدهم تا خطر ابتلا به بیماری شریانهای کرونری قلب (CAD) کاهش یابد؟
- آیا باید آزمایشها و بررسیهایی را انجام بدهم؟
- چه تعداد از شریانهای قلب من مسدود شده است؟ میزان انسداد چقدر است؟
- بهترین گزینه درمانی من چیست؟ آیا به دارو نیاز دارم؟ به جراحی چطور؟
- آیا داروهایی که تجویز کردهاید با داروهایی که از قبل مصرف میکنم، تداخل دارند؟
- علائم هشدار دهنده برای مراجعه به بیمارستان یا پیگیری برای درمان مناسب کدامند؟