تشنج ناشی از تب چیست؟
تشنج در کودکان معمولاً به واسطه تب بالاتر از 38.9°C ایجاد میشود. به این موارد تشنجهای ناشی از تب میگویند. این گونه تشنج در کودکان 6 ماهه تا 5 ساله دیده میشود اما بین کودکان نوپا در سنین 12 تا 18 ماهگی بیشترین شیوع را دارد. تشنجهایی که به واسطه تب ایجاد میشوند باعث هراس والدین میگردند اما آنگونه که به نظر میرسند خطرناک نیستند.
طرح درمان در منزل همراز می تواند شما را در خانه ویزیت کنند و هر گونه خدمات پزشکی و پرستاری ( انجام انواع معاینات در منزل – سرم تراپی منزل – تزریقات – ویزیت پزشک متخصص /عمومی – کشیدن بخیه – گچ گرفتن یا برش گچ – رادیولوژی – دندانپزشکی و… ) را در منزل از ما دریافت نمایید مرکز همراز در تهران کمتر از یک ساعت به شما می رسند برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات درمانی در منزل با ما تماس بگیرید: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸
تشنج ناشی از تب تا چه حد جدی و خطرناک است؟
به طور کلی، این گونه تشنجها برای کودکان مضر نیستند چون به مغز آسیب نمیرسانند. برخی والدین تصور میکنند که حین تشنج، کودک ممکن است زبان خود را فرو برد اما این گونه نیست (اصولاً از نظر فیزیکی، هیچ کسی نمیتواند زبان خود فرو برد). تشنج ناشی از تب فقط به مدت چند دقیقه طول میکشد. به ندرت پیش میآید که این گونه تشنجها بیش از 5 دقیقه طول بکشند. معمولاً کودکی که تشنج ناشی از تب را تجربه کرده است نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و احتمالاً نیازی هم به تصویربرداری با X-ray یا تست امواج مغزی (نوار مغزی) نخواهد داشت، اما لازم است پزشک خانواده کودک را معاینه کند تا علت تب تشخیص داده شود.
چگونه بفهمیم که تشنج کودک ناشی از تب بوده است؟
کودک در حین تشنج ناشی از تب از هوش میرود و چشمانش به سمت عقب پلک میروند. دستها و پاهای کودک ممکن است سفت شده، به شدت تکان بخورند یا پیچ و تاب پیدا کنند. حتی ممکن است کودک استفراغ کند. پس از تشنج، کودک احساس گیجی و خواب آلودگی میکند.
برای کودکی که دچارتشنج ناشی از تب میباشد، چه اقداماتی باید انجام داد؟
- او را به پهلو بخوابانید تا بزاق دهان یا استفراغ مسیر تنفس او را بند نیاورد.
- هرگز جسمی را داخل دهان کودک قرار ندهید.
- سعی نکنید جلوی حرکتهای بدن کودک را بگیرید.
- خونسرد باشید. تشنج ناشی از تب پس از چند دقیقه به خودی خود برطرف میشود بنابراین فقط به ساعت نگاه کنید و منتظر باشید.
- اگر تشنج بیش از 10 دقیقه طول کشید یا اگر تشنج همراه با سفت شدن گردن، استفراغ شدید یا مشکلات تنفسی بود، به اورژانس تلفن کنید.
- هرگز برای پائین آوردن تب کودک، او را در حمام آب یخ قرار ندهید، به خصوص زمانی که در حال تشنج است.
پس از توقف تشنج چه کنم؟
با پزشک تماس بگیرید. لازم است پزشک او را معاینه کرده تا علت تب را دریابد.
آیا احتمال دارد تشنجهای بیشتری روی دهند؟
اغلب کودکان تشنج دیگری را تجربه نمیکنند اما اگر سن کودک کمتر از 18 ماه باشد و اگر سابقه تشنج ناشی از تب در خانواده وجود داشته باشد و یا اگر موقع تشنج، تب خیلی بالا نبوده است؛ ممکن است تشنج دیگری هم روی بدهد.
آیا کودکی که تشنج ناشی از تب را تجربه کرده است، به این معناست که مبتلا به صرع شده است؟
خیر. یک تشنج منفرد به معنای صرع نیست. حتی تکرار تشنجهای ناشی از تب هم به معنای ابتلا به صرع نیست چون علت اصلی این تشنج، تب بالا میباشد. کودک مبتلا به صرع 2 یا چند تشنج را بدون تب بالا تجربه میکند.
تشنجهای ناشی از تب، منجر به صرع نمیشوند. اما اگر کودک چندین تشنج به واسطه تب بالا را تجربه کرده باشد، احتمال ابتلای او به صرع اندکی بالاتر از کودکانی است که هرگز تشنج به واسطه تب بالا را تجربه نکردهاند. احتمال ابتلا به صرع در کودکانی که تشنج ناشی از تب بالا را تجربه کردهاند، ۲ تا ۴ درصد است. هنوز هیچ شواهد علمی در این زمینه که درمان دارویی تشنج ناشی از تب میتواند از صرع پیش گیری کند، بدست نیامده است.
آیا با کمک دارو میتوان از تشنجهای ناشی از تب پیش گیری کرد؟
احتمالاً بله، اما اغلب پزشکان معتقدند که خطر عوارض جانبی داروهای ضد تشنج بسیار بیشتر از تجربه کردنِ یک تشنجِ ناشی از تبِ دیگر است. در برخی موارد، حتی با تجویز دارو هم نمیتوان از یک تشنج دیگر پیش گیری کرد.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- علت اصلی بروز تشنج در کودک من چیست؟
- آیا کودک من تشنج دیگری را تجربه خواهد کرد؟
- چه کارهایی را میتوان برای پیش گیری از تشنج ناشی از تب انجام داد؟
- آیا نشانههایی برای تشخیص تشنج ناشی از تب قبل از وقوع، وجود دارند؟
- آیا زمانی که تشنج روی میدهد، لازم است کودک را محکم نگه دارم؟
- آیا لازم است یک نگهدارنده زبان را در دهان او قرار دهم؟
- پس از تشنج چه کنم تا کودکم احساس راحتی بیشتری بکند؟
- اگر کودکم تشنج کرد، آیا لازم هست از نظر ابتلا به صرع بررسی شود؟