آب سیاه یا گلوکوم چیست؟
آب سیاه یکی از بیماریهای چشم است که ممکن است منجر به از دست رفتن بینایی شود. از دست رفتن بینایی ناشی از تغییراتی در عصب بینایی است. فشار ایجاد شده در داخل کره چشم به واسطه تجمع مایع، عامل اصلی خطر برای بیماری آب سیاه میباشد. به طور کلی، این مایع چشم را تغذیه کرده و آن را سالم نگه میدارند. پس از گردش و جریان مایع در داخل چشم، این مایع از طریق یک مجرا در جلوی چشم تخلیه میشود. در افراد مبتلا به آب سیاه روند تخلیه مایع مختل شده است و مایع نمیتواند از کره چشم خارج شود. در نتیجه، مایع در داخل چشم تجمع کرده و باعث افزایش فشار داخل کره چشم میگردد. مرکز درمان در منزل همراز با اعزام پزشک متخصص به منزل شما در کمتر از یک ساعت بسیاری از بیماری های شما را درمان رده و در روند بهبود، شما را یاری می نماید. برای درخواست ویزیت پزشک متخصص در منزل با یکی شماره های ما تماس بگیرید.
طرح درمان در منزل همراز می تواند شما را در خانه ویزیت کنند هر گونه خدمات پزشکی و پرستاری ( ویزیت پزشک متخصص /عمومی – نمونه گیری و آزمایش- تزریقات و سرم تراپی- رادیولوژی – دندانپزشکی و… ) را در منزل از ما دریافت نمایید مرکز همراز در تهران کمتر از یک ساعت به شما می رسند برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات درمانی در منزل با ما تماس بگیرید: ۰۹۱۲۳۰۳۹۳۱۶ – ۰۲۱۲۲۶۸۹۳۹۸
علائم آب سیاه کدامند؟
مهمترین علامت آب سیاه، از دست رفتن بینایی است، به ویژه بینایی محیطی. نیمی از افرادی که از دست رفتن بینایی ناشی از آب سیاه را تجربه می کنند، از وجود این بیماری بی اطلاع هستند. آنها زمانی متوجه کاهش بینایی خود میشوند که آسیبهای وارده به چشم بسیار شدید شده است.
به ندرت ممکن است فردی یک حمله ناگهانی آب سیاه را تجربه کند (حملهای در مدت زمان کوتاه و بسیار شدید). در اینگونه موارد، چشم قرمز و بسیار دردناک میشود. گاهی اوقات استفراغ و تار شدن دید هم مشاهده می گردد.
چه کسانی به آب سیاه دچار میشوند؟
عوامل خطرساز برای بروز آب سیاه عبارتند از:
- سن بالاتر از 60 سال
- برخی نژادهای خاص مثل سیاهپوستان و اهالی کشورهای آمریکای لاتین
- سابقه آب سیاه در خانواده
- افزایش فشار در داخل چشم
- دیابت
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی
- نزدیک بینی (مشاهده اجسام در دوردست برای فرد دشوار است)
چگونه دریابیم که به آب سیاه مبتلا شدهایم؟
معمولاً تا زمانی که از دست رفتن دید روی ندهد، فرد از بیماری خود مطلع نخواهد شد. از آنجا که معمولاً آب سیاه هیچ علامتی به غیر از کاهش بینایی ندارد، لازم است به طور مرتب به چشم پزشک مراجعه کنید تا سطح دید کنترل شود. چشم پزشک، متخصص بیماریهای چشم است و میتواند آموزشهایی را برای مراقبت از چشم به شما ارائه کند؛ از جمله آموزشهایی در مورد تشخیص و درمان آب سیاه. چشم پزشک می تواند میزان فشار چشم را اندازه گیری نموده، عصب بینایی را کنترل کرده و دید محیطی و مرکزی فرد را ارزیابی کند. با تشخیص و درمان زودهنگام آب سیاه، از آسیبهای جدی به سلولهای عصب چشم و در نتیجه کاهش شدید بینایی پیش گیری میشود.
چند وقت یک بار باید برای معاینه چشم اقدام کرد؟
افراد 18 تا 60 ساله باید هر دو سال یکبار برای معاینه چشم خود اقدام کنند. پس از 60 سال، لازم است سالی یکبار برای معاینه چشم اقدام شود.
روشهای درمانی آب سیاه کدامند؟
هدف اصلی درمان، کاهش فشار داخل کره چشم است تا از آسیبهای بیشتر به عصب بینایی و نیز کاهش بینایی پیش گیری شود. درمان معمولاً با داروهایی به شکل قطره چشمی انجام میشود. زمانی که قطرههای چشمی برای کاهش فشار داخل کره چشم موثر واقع نشوند، روشهایی همچون جراحی یا درمانهای لیزری پیشنهاد میشوند. داروهای خوراکی (به شکل قرص) نیز گاهی اوقات تجویز میشوند اما این کار چندان رایج نیست.
افزایش فشار چشم چگونه به بینایی چشم آسیب میرساند؟
افزایش فشار چشم باعث تخریب سلولهای عصب بینایی میگردد که منجر به از دست رفتن بینایی میشود. در ابتدا فقط نقاط کور در منطقه دید محیطی (جناحین) ایجاد میشود. اگر آب سیاه درمان نشود، دید مرکزی نیز کاهش مییابد. از دست رفتن بینایی بر اثر آب سیاه دائمی است.
سوالاتی که لازم است از پزشک خود بپرسید:
- بهترین درمان برای من کدام است؟
- آیا این درمان را باید تا آخر عمر ادامه دهم؟
- آیا یکی از گزینههای درمانی من، جراحی است؟
- آیا میتوانم رانندگی کنم؟
- آیا میتوانم فعالیتهای روزمره فعلی خود را ادامه دهم؟
- آیا لازم است تغییرات خاصی در شیوه زندگی ایجاد کنم؟
- آیا لازم است به چشم پزشک مراجعه کنم؟
- آیا بیماری آب سیاه من وخیمتر خواهد شد؟